Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά δεύτερος γύρος εκποίησης δίνοντας και …προίκα

Στο «σφυρί» νέο πακέτο μετοχών της κερδοφόρας εταιρείας
Του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

Την περαιτέρω εκποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και τη συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Αριάδνη» που θα κατασκευάσει την «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του ΑΔΜΗΕ, ο διαγωνισμός για την πώληση δεύτερου πακέτου μετοχών του Διαχειριστή προγραμματίζεται να προκηρυχθεί στο τρίτο τετράμηνο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι ποσοστό 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ πουλήθηκε το 2016 στην κινεζική State Grid, η οποία –σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη τότε– έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης στην επόμενη πώληση μετοχών.

Η εταιρεία από την Κίνα ενδιαφέρεται επίσης να πάρει και «πακέτο» μετοχών (περίπου 20%) της Αριάδνη Interconnection που θα αναλάβει την κατασκευή της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής με την κατασκευή του έργου να αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2020.

Το σταδιακό ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ φέρνει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών και αποτελεί άλλο ένα έγκλημα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Ειδικότερα:

  • Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α/168/24.07.2013) που αφορούσε την έγκριση αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ΑΕ αποφάσισε τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ ΑΕ, τοποθετώντας ταυτόχρονα πρώτα στη λίστα αποκρατικοποίησης των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας τα δίκτυα μεταφοράς υψηλής τάσεως τα οποία κατέχει και διαχειρίζεται ο «ΑΔΜΗΕ ΑΕ».
  • Η πρώτη πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην κινέζικη πολυεθνική, έγινε με την έγκριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Νοέμβριο του 2016 για μόλις 320 εκατ. ευρώ.
  • Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να ξεπουλήσει νέο πακέτο μετοχών ενώ προσφέρει απλόχερα στους «επενδυτές» και νέα ενεργειακά «φιλέτα».

Ο ΑΔΜΗΕ που κατ’ επιλογή των κυβερνώντων εκποιείται αφού αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση (τα μνημόνια είναι ακόμα εδώ) είναι μια πλήρως ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη εταιρία, δεν επιδοτείται ούτε από τη ΔΕΗ Α.Ε, ούτε από το Ελληνικό Δημόσιο, η λειτουργία του δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το κυριότερο έχει μεγάλα έσοδα και κέρδη!!!

Συγκεκριμένα:

  • Τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα του το 2019 ανήλθαν στα 249,8 εκατ. ευρώ.
  • Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκαν το 2019 κατά 23,9% σε ετήσια βάση σε 224,1 εκατ. ευρώ έναντι 180,9 εκατ. ευρώ το 2018.
  • Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη στη χρήση 2019 ανήλθαν σε 105,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 28,4% έναντι 82,2 εκατ. το 2018, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 78,7 εκατ. ευρώ, έναντι 69,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Από τα συγκεκριμένα κέρδη προέκυψε και διανομή μερίσματος στους μετόχους της εταιρείας ίσου με το 50% των καθαρών κερδών για το οικονομικό έτος 2019, που αντιστοιχεί στο ποσό των 51,5 εκατ. ευρώ!!!

Τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ ως ιδιοκτήτη και λειτουργού του συστήματος μεταφοράς ενέργειας προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το μηχανισμό «Χρέωσης Χρήσης του Συστήματος» που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Για τον ΑΔΜΗΕ, το «εύλογο κέρδος», εμφανίζεται στο λογαριασμό του ρεύματος ως Χρέωση Χρήσης Συστήματος.

Τα τεράστια περιουσιακά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, εκποιούνται για ψίχουλα…


Ο κινέζικος όμιλος που εξαγόρασε το πρώτο πακέτο μετοχών και ετοιμάζεται να βάλει χέρι και στο δεύτερο, εποφθαλμιά ακριβώς τα τεράστια και σίγουρα κέρδη της επιχείρησης, αφού ο ΑΔΜΗΕ μονοπωλιακά έχει έλεγχο στη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα.

Οι υποδομές που διαθέτει ο ΑΔΜΗΕ συνδέουν τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με τους υποσταθμούς διανομής και από εκεί το ρεύμα μέσω των δικτύων του κατευθύνεται στον τελικό καταναλωτή (νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες).

Ταυτόχρονα ο ΑΔΜΗΕ διαχειρίζεται το σύνολο σχεδόν των μηχανισμών χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας , ενώ είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια του διασυνοριακού εμπορίου. Με άλλα λόγια ο ΑΔΜΗΕ έχει τον έλεγχο του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το σύστημα που σήμερα διαχειρίζεται αποτελείται από 11 χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριων γραμμών υψηλής τάσης και υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης που διασυνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης στην ιδιοκτησία του βρίσκονται 293 Υποσταθμοί και Κέντρα Υψηλής Τάσης, καθώς και τα Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας (ένα στον Άγιο Στέφανο Αττικής, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Πτολεμαΐδα) .

Αυτό το τεράστιο δίκτυο που στήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού, βγάζουν οι κυβερνώντες στο σφυρί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς η εμπορική αξία των υποδομών και του εξοπλισμού του ΑΔΜΗΕ εκτιμάται σε τρέχουσες τιμές σε περίπου 10 δις ευρώ!!!

…και με προίκα


Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προσφέρει απλόχερα τις υποδομές και εγγυημένα έσοδα από τα νοικοκυριά. Εχει ταυτόχρονα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του επενδυτικού-κατασκευαστικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ από κοινοτικά κονδύλια ΕΣΠΑ ή με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο.

Πρόκειται για μεγάλα έργα –κόστους άνω του 1 δις ευρώ– που αφορούν την διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση, αφού ακόμα έχει μετοχές στην εταιρεία θα έχει το δικαίωμα να μεταφέρει τους κοινοτικούς πόρους στην επιχείρηση για την εκτέλεση μελλοντικών έργων κατασκευής δικτύων ενέργειας, με τα κέρδη ωστόσο που θα προκύπτουν να τα καρπώνεται και ο ιδιώτης επενδυτής!!!

Επίσης, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι να αξιοποιηθεί το μοντέλο των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ώστε ο επόμενος ιδιοκτήτης του ΑΔΜΗΕ με κρατικά και κοινοτικά κεφάλαια κυρίως να αναλάβει την εκτέλεση των έργων. Γι’ αυτό ακριβώς επιδιώκει τη συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Αριάδνη» που κατασκευάζει την «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Στο όνομα λοιπόν της προσέλκυσης επενδυτών η κυβέρνηση ξεπουλά το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Ωστόσο για το λαό οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα αποφέρουν μόνο δεινά. Σε όποιες χώρες εφαρμόστηκαν ανάλογες ιδιωτικοποιήσεις υπήρξε αύξηση της τιμής του ρεύματος και παρουσιάστηκαν προβλήματα στη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου…


Ανάρτηση από: