Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Η ΕΥΠ και το κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. - Κάθαρση ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών;

Του Δημήτρη Μηλάκα

Η διασύνδεση του κοινού εγκλήματος με τους υποτιθέμενους διώκτες του αστυνομικούς και κατ’ επέκταση με την πολιτική εξουσία είναι τόσο παλιά όσο η ανακάλυψη της Αμερικής. Υπό αυτήν την έννοια τα όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα για την ύπαρξη κυκλώματος στην Ελληνική Αστυνομία και τις «διασυνδέσεις του με πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους» προσφέρουν μια καλή οπτική γωνία για όποιον επιθυμεί να ρίξει μια ματιά στο πώς δουλεύει το σύστημα.

Η ιστορία σε γενικές γραμμές, όπως αποκαλύπτει με σειρά δημοσιευμάτων του στο «Βήμα» ο έμπειρος συνάδελφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, έχει ως εξής: νυν και πρώην αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., με διαπιστωμένες διασυνδέσεις και σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα και παράγοντες του πολιτικού βίου, προσφέρουν «υπηρεσίες» προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα οι μπίζνες (προστασίες, σωματεμπορία, λαθρεμπόριο, τζόγος, ξέπλυμα) του, λεγόμενου, υποκόσμου. Μάλιστα ο κύκλος των εν λόγω εργασιών, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ τον μήνα.

Στα παρεμπίπτοντα «περιστατικά» αυτής της υπόθεσης περιλαμβάνονται, θα πρέπει να σημειωθεί, και δύο δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν με ψυχρό και άκρως επαγγελματικό τρόπο. Κάτι που επίσης θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η υπόθεση αυτή τεκμηριώνεται από νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς και από στοιχεία τα οποία προέκυψαν από κινητά τηλέφωνα του ενός εκ των δολοφονημένων, συνταξιούχου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα η εν λόγω υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση από την αρμόδια εισαγγελία.

Κατόπιν, λοιπόν, τούτων και εφ’ όσων βρέθηκαν οι διεφθαρμένοι, θα περίμενε κανείς ότι εξαρθρώθηκε το δίκτυο των λεσχών, των οίκων ανοχής, των τοκογλυφικών οίκων κ.λπ., και θα έχουν πάρει μια ανάσα όλοι όσοι εκβιαζόμενοι πλήρωναν τη «συνδρομή» της προστασίας…

Παρ’ όλα αυτά, όλα δείχνουν ότι το «σύστημα» εξακολουθεί να δουλεύει όπως πάντα μετά τις εκκαθαρίσεις (βιολογικές και ιεραρχικές) στο οργανόγραμμα του κυκλώματος. Αλλωστε είναι, έχουμε την εντύπωση, ξεκάθαρο ότι δίχως την «προστασία» ή την υψηλή ρυθμιστική εποπτεία των αρχών δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα σύστημα που να… γεννά εκατομμύρια «μαύρα» ευρώ.

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι ποιοι είναι οι αντικαταστάτες των «καμένων» στελεχών του κυκλώματος και σε ποιους δίνουν τώρα λογαριασμό. Το εν λόγω ερώτημα, προφανώς, θα απαντηθεί σε μια επόμενη «κρίση» ή μάχη διαδοχής εντός του συστήματος…


Ανάρτηση από: http://www.topontiki.gr/