Επεκτείνονται οι μειώσεις στο μισό των υποχρεώσεων των εταιρειών – ιδιοκτητών καναλιών για να έχουν ψηφιακό σήμα - Βροχή τροπολογιών για εφοπλιστές και βιομηχάνους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν ανάγκες, τα έσοδα τους έχουν μειωθεί κατά 30%! Με αυτή την φράση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ για ζητήματα ενημέρωσης, Στέλιος Πέτσας, δικαιολόγησε την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στην Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία παρέχονται νέες οικονομικές διευκολύνσεις τους ιδιοκτήτες τους.
Τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν ανάγκες, τα έσοδα τους έχουν μειωθεί κατά 30%! Με αυτή την φράση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ για ζητήματα ενημέρωσης, Στέλιος Πέτσας, δικαιολόγησε την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στην Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία παρέχονται νέες οικονομικές διευκολύνσεις τους ιδιοκτήτες τους.
Σύμφωνα με την ρύθμιση, τα τηλεοπτικά κανάλια για δύο ακόμη μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση του δικαιώματος να πληρώσουν με έκπτωση 50% τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την παροχή ψηφιακού σήματος. Δηλαδή να εξοφλήσουν την εταιρία που παρέχει την πλατφόρμα, δηλαδή την DIGEA. Παράλληλα αποτελεί ερώτημα τι δυνατότητες θα δοθούν στην ίδια την DIGEA προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το κράτος, μια και οφείλει τα κέρδη της στην διαχείριση των δημόσιων συχνοτήτων.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο όμως ήταν το πολιτικό σκεπτικό που συνόδευσε την τροπολογία του Στέλιου Πέτσα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην παρούσα συνθήκη για τα τηλεοπτικά κανάλια «διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους»! Ξεχνώντας ίσως ότι πρόσφατα ιδιοκτήτης τηλεοπτικού καναλιού επέστρεψε τα χρήματα που είχε λάβει από την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» όπου συνολικά διατέθηκαν στα μεγαλύτερα ΜΜΕ περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Μια κίνηση που αν μη τι άλλο δεν μαρτυράει την ύπαρξη …ασφυκτικού οικονομικού προβλήματος. Επίσης όταν είναι γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες καναλιών δεν δραστηριοποιούνται κυρίως στα ΜΜΕ, αλλά έχουν άλλες, μάλλον πολύ πιο προσοδοφόρες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον εφοπλισμό και την βιομηχανία.
Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε επίσης ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας «δεν αφήσαμε εκτός στήριξης τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» τονίζοντας ότι η τροπολογία έρχεται προκειμένου να υπάρξει «μερική εξισορρόπηση των απωλειών». Οι απώλειες – σύμφωνα πάντα με τον Στέλιο Πέτσα – σχετίζονται με την μείωση της διαφημιστικής δαπάνης που όπως είπε «έφθασε το 30%». Επίσης ένας από τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση – σύμφωνα πάντα με τον Στέλιο Πέτσα – ήταν το ότι παρόμοια ρύθμιση για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων των τηλεοπτικών καναλιών που έσπευσαν να ενταχθούν σε αυτή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση «μέριμνα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε αυτές» και γι αυτό φροντίζει να «μειώνεται ένα μέρος των λειτουργικών δαπανών» των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα ξεκαθάρισε ότι «η DIGEA δεν επιτρέπεται να διακόπτει την παροχή υπηρεσιών», αυτό θα ισχύσει μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου πράγμα που μάλλον δημιουργεί υποψίες για νέα παράταση των εκπτώσεων στα ιδιωτικά κανάλια.
Για το θέμα υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στον Στέλιο Πέτσα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ο τελευταίος μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας ειδικών σχέσεων με τα ΜΜΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανταπάντησε ότι για το θέμα του λειτουργικού κόστους των καναλιών έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στην Βουλή τόσο από το Κίνημα Αλλαγής όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που δεν διαψεύστηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πάντως δεν ήταν μόνον οι ιδιοκτήτες καναλιών που φαίνεται να ευνοούνται από τις 20 συνολικά τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Με το άρθρο 11 το νομοσχεδίου στον αναπτυξιακό νόμο εντάσσονται και οι εφοπλιστές που εμπορεύονται πετρελαιοειδή αφού όχι μόνον επιτρέπεται αλλά επιδοτείται η κατασκευή αποθηκών πετρελαίου σε νησιά με μικρό αριθμό κατοίκων. Κίνηση που η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενισχύει την ανάπτυξη αλλά και διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια των νησιών (που όμως έχει ξεχασμένα σε σειρά άλλων τομέων όπως π.χ η υγεία).
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τροπολογία διευκόλυνσης αξιοποίησης κτιρίων από εταιρίες αφού «αλλάζουμε τον τρόπο που μπορεί να αποχαρακτηριστεί ένα κτίριο βιομηχανικό και να αποκτήσει άλλες χρήσεις. Άρα, για να επιταχυνθούν επενδύσεις σ’ αυτόν τον τομέα».
Τροπολογία διευκόλυνσης των φαρμακευτικών εταιριών με αντικείμενο «σε σχέση με τις χρήσεις γης και τις άδειες λειτουργίας για υφιστάμενες φαρμακαποθήκες. Είναι ένα αίτημα του Συλλόγου των Φαρμακοαποθηκών. Εάν δεν το περάσουμε, κινδυνεύουν πλέον των μισών να κλείσουν με σοβαρή επιβάρυνση του κόστους των φαρμάκων και της διακίνησης τους».
Επίσης «τα Κέντρα αποθεραπείας-αποκατάστασης και πάρκινγκ, θα μπορούν επίσης και αυτές οι επενδύσεις, να μπαίνουν στον αναπτυξιακό νόμο».
Τέλος με άλλη τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα (χρηματοδοτούμενο εργαλείο από την Ε.Ε για την ενίσχυση επιχειρηματιών) ώστε να μπορεί επικεφαλής να διοριστεί και δημόσιος υπάλληλος. Κίνηση που προφανώς σχετίζεται με επικείμενες αλλαγές στην διοίκησή της και όχι στην …συνταγματική ισότητα των υποψηφίων που επικαλέστηκε υποστηρίζοντάς την ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ανάρτηση από: https://www.imerodromos.gr/