Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Βίντεο καταγράφει πώς ο κοροναϊός... κατέλαβε τον κόσμο: Από το πρώτο κρούσμα, στα 10 εκατ. σε 6 μήνες

Δείτε ένα ένα timelapse που δείχνει πώς τα κρούσματα εξαπλώθηκαν σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο

Έξι μήνες πριν, ο κοροναϊός δεν είχε ακόμα όνομα, αλλά από τον Ιανουάριο και μετά ο ιός «εξερράγη», κατέκλυσε όλο τον κόσμο και προσέβαλε σχεδόν 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους με ανησυχητική ταχύτητα, όπως καταδεικνύει ένα νέο animation.
Οι σχεδιαστές οπτικοποίησης δεδομένων της Global Stats χρησιμοποίησαν δεδομένα από τις αναφορές κατάστασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να δημιουργήσουν ένα timelapse που δείχνει πώς τα κρούσματα εξαπλώθηκαν σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Δείχνει, επίσης, πώς τα ποσοστά θανάτου έχουν μετατοπιστεί καθώς ο ιός εξαπλώνεται και η δυναμική της πανδημίας έχει αλλάξει, αλλά και ορόσημα με την πάροδο του χρόνου, όπως το πρώτο γνωστό κρούσμα και όταν η Covid-19 κηρύχθηκε πανδημία.
Σήμερα, μόνο ελάχιστες χώρες στον κόσμο -κυρίως μικρά νησιωτικά έθνη, όπως η Τόνγκα, η Σαμόα και η Μικρονησία- παραμένουν ανέγγιχτα από τον κοροναϊό. Αλλά τον Δεκέμβριο, ο τότε ανώνυμος ιός δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα περίεργο ξέσπασμα κρουσμάτων πνευμονίας στην πόλη Γουχάν της Κίνας.
Περίεργο κρούσμα πνευμονίας στις 31 Δεκεμβρίου στη Γουχάν της Κίνας
Οι αξιωματούχοι υγείας στην Κίνα ανέφεραν για πρώτη φορά το ξέσπασμα της πνευμονίας (που πιστεύεται ότι συνδέεται με μια υπαίθρια αγορά θαλασσινών και άγριων θηραμάτων στη Γουχάν) στον ΠΟΥ στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Στις 10 Ιανουαρίου, η Κίνα ανέφερε τον πρώτο θάνατο που φαίνεται να είχε προκληθεί από τον μυστηριώδη ιό. Υπήρχαν 59 γνωστά κρούσματα εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το animation.
Ο ΠΟΥ κηρύσσει τον κοροναϊό πανδημία
Στις 11 Μαρτίου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κήρυξε τον κοροναϊό πανδημία, μετά από εβδομάδες πιέσεων για να το πράξει. Ο ιός είχε εξαπλωθεί σε περισσότερους από 125.000 ανθρώπους και είχε σκοτώσει πάνω από 4.500. Μέχρι τα μέσα του μήνα, υπήρχαν περισσότερα κρούσματα κοροναϊού εκτός της Κίνας απ' ό,τι στη χώρα από την οποία προήλθε και στις 26 Μαρτίου οι ΗΠΑ έγιναν επίσημα το επίκεντρο της πανδημίας, με περισσότερα κρούσματα από οποιοδήποτε άλλο έθνος.
Την 1η Απριλίου, ο ΠΟΥ ανέφερε πως ο αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Οι θάνατοι άνω των 2.000 Αμερικανών αναφέρθηκαν σε μία ημέρα στις 11 Απριλίου, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Πλέον, σχεδόν καθημερινά τα κρούσματα κοροναϊού στην Αμερική ξεπερνούν τα 60.000, ενώ οι νεκροί παγκοσμίως έχουν φτάσει τους 578.000.
 
Ανάρτηση από: https://www.iefimerida.gr/