Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Σταθάκης: «Η Ελλάδα υποφέρει από λίγους φόρους»

Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Σταθάκη«Η Ελλάδα υποφέρει από λίγους φόρους» δήλωσε χθες ο βουλευτής της αντιπολίτευσης
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη, σε εκδήλωση του TVXS.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το πλήρες απόσπασμα της ομιλίας του κ. Σταθάκη είναι το ακόλουθο:...

«Η Ελλάδα υποφέρει 20 χρόνια από λίγους φόρους και αυτή είναι η βασική αιτία του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Διότι, όπως και αν το ψάξετε από το '95, που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, δαπανούσε κάθε χρόνο 43 - 44% του ΑΕΠ- αυτές ήταν οι δημόσιες δαπάνες. Αυτό το μέγεθος βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Άρα, η χώρα δεν είχε ούτε πολύ μεγάλο κράτος σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά λίγο μικρότερο, και η σύνθεση επίσης των δαπανών όσο και να το μελετήσει κανείς στην Ελλάδα, θα δει ότι ήταν κοντά στην ευρωπαϊκή σύνθεση, μιας και αυτά είναι λίγο έως πολύ τα δεδομένα των χωρών της ΕΕ, δηλαδή χρειάζονται 19% για τη δημόσια διοίκηση, σχεδόν 10% για συντάξεις, σχεδόν 10% για υγεία και άλλο ένα 10% για εκπαίδευση και άμυνα. Άρα πανομοιότυπα είναι όλα. Εν τούτοις τα έσοδα του προϋπολογισμού, τα δημόσια έσοδα μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές για σχεδόν 20 χρόνια ήταν μόλις 38,5% κατά μέσο όρο.

Άρα, σε μια οικονομία η οποία θέλει να κρατήσει τα ευρωπαϊκά της χαρακτηριστικά, όσον αφορά τη δομή των κοινωνικών δαπανών και του κράτους, δεν τίθεται θέμα να μειώσεις το 43% και να το κάνεις 42 ή 41%. Από εκεί και πέρα, η συζήτηση δεν έχει και πολύ νόημα, αντίθετα η χώρα οφείλει να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα στο 42- 43% του ΑΕΠ, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και για να γίνω ποιο συγκεκριμένος ακόμα επειδή και τα φορολογικά έσοδα είναι πανομοιότυπα στην Ευρώπη, είναι 40% έμμεσοι φόροι, 40% φόροι και ασφαλιστικές εισφορές από τον κόσμο της εργασίας και 20% είναι φορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Όπως και αν το ψάξετε τα τελευταία 20 χρόνια η τρύπα είναι προσδιορισμένη. Είναι η τρύπα της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, η οποία είναι 6% του ΑΕΠ κάθε χρόνο σε σχέση με τη Γερμανία, με τη Γαλλία, με την Ιταλία, με την Ισπανία.

Η Ελλάδα έχει μια μόνιμη τρύπα στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, θα τολμούσα να πω πιο πολύ των φυσικών προσώπων, παρά των επιχειρήσεων. Άρα η ιδέα για λιγότερους φόρους είναι παραπλανητική, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα παρά μόνο αν θέλει κάποιος να αφομοιώσει πολύ το σκέλος των δαπανών, στην οποία περίπτωση η Ελλάδα μεταφέρεται όπως κάνει εν μέρει το μνημόνιο που επιδιώκει ένα κράτος του 37-38% δημόσιες δαπάνες, το οποίο όμως προσεγγίζει επίπεδα των βαλκανικών χωρών κάτι που ελπίζω να μην το επιθυμεί κανείς».

Εξηγήσεις ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σ. Κεδίκογλου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με δήλωσή του κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει τι εννοεί το μέλος του οικονομικού επιτελείου του κόμματος Γ. Σταθάκης, όταν λέει ότι η Ελλάδα «υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση» και πρόσθεσε ότι το κόμμα της αξιωματικης αντιπολίτευσης προτίθεται να αυξήσει τους φόρους κατά 5% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 10 δισ.

«Οφείλει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ να μας ενημερώσει σε ποιους Έλληνες θα αυξήσει τη φορολογία. Μήπως σε μισθωτούς και συνταξιούχους, μήπως στους αγρότες ή τους ελεύθερους επαγγελματίες ή μήπως μαζί με αυτές τις κατηγορίες θα υπερφορολογήσει την ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις, όπως, άλλωστε, ορίζει και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;» ρώτησε ο κ. Κεδίκογλου.

«Περιμένουμε σήμερα ξεκάθαρες απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ με ποιον -συγκεκριμένο- τρόπο θα ανακουφίσει τον πόνο του Έλληνα από τη χαμηλή φορολόγησή του...» πρόσθεσε.

Για διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματος κατηγορεί τον Σ. Κεδίκογλου ο ΣΥΡΙΖΑ

Για διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κάνει λόγο το γραφείο Τύπου του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση των φορολογικών εσόδων (και ΟΧΙ των φόρων) στον μέσο όρο της ΕΕ, την οποία και εκφώνησε στη χτεσινή εκδήλωση του TVXS ο Γιώργος Σταθάκης, δεν είναι καινούρια», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση και προσθέτει:

«Πρόκειται για βασικό άξονα του φορολογικού συστήματος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και κινείται στον αντίποδα της φορολογικής ασυλίας των πλουσίων, της φοροδιαφυγής, καθώς και της επιβάρυνσης των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων που επιβάλλει η μνημονιακή κυβέρνηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ακόμη ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει στα συρτάρια της διάφορες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν και ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον στερώντας από φορολογικά έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, ενώ χαρατσώνει τους φτωχούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι τουλάχιστον προκλητικό να εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να αυξήσει τους φόρους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει τον Σ. Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι «θα περιμέναμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά και από τα ΜΜΕ που εργολαβικά έχουν αναλάβει άτυπα χρέη αναπληρωτών κυβερνητικών εκπροσώπων, να αντιπαρατεθούν για μια φορά επί της ουσίας με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να τιθασεύουν τόσο τη "φαντασία" τους, όσο και την προπαγανδιστική τους διάθεση».

Ανάρτηση από: http://www.newsbeast.gr