Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

«Obama Plan»

Το Economist αναφέρεται σε «Obama Plan» υπενθυμίζοντας και το «Annan Plan»
Προβλέπει διοχέτευση του Φυσικού Αερίου με αγωγό μέσω της Τουρκίας

14 Φεβ. 14
Λίγες μόνο μέρες μετά την Κοινή Διακήρυξη και πριν ακόμα ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ξεκαθαρίζει το σκηνικό σιγά-σιγά.
Στις ερμηνείες για «νέο κράτος που θα ιδρυθεί από δύο συνιστώντα κράτη», που δίνει η Τουρκική πλευρά, προστίθενται και ερμηνείες από αμερικάνικα μέσα και πηγές.
Το Economist σε άρθρο του μιλά για «Obama Plan» υπενθυμίζοντας και το «Annan Plan». Επικαλούμενο αμερικανικές πηγές μιλά για συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου που καθορίζει το πλαίσιο μιας λύσης «Συνομοσπονδίας».
Το «Obama Plan», διασυνδέει το Φυσικό Αέριο με την λύση του Κυπριακού. Αντιμετωπίζει το Φυσικό Αέριο ως καταλύτη για την οικοδόμηση ενός συνεταιρισμού που θα περιλαμβάνει και την Τουρκία.Σύμφωνα με το άρθρο, το τερματικό υγροποίησης δεν θα γίνει και το Φυσικό Αέριο της Κύπρου θα διοχετευθεί στην Ευρώπη με αγωγό μέσω της Τουρκίας.
Το Economist ισχυρίζεται ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι ενήμερη για το «Obama Plan». Δεν θα ρωτήσουμε τον Πρόεδρο αν όλα αυτά αληθεύουν γιατί η καθυστέρηση στο σχεδιασμό του Τερματικού από πλευράς της Κυβέρνησης, οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας και του Προέδρου του ΔΗΣΥ τα επαληθεύουν.
Προειδοποιήσαμε τον Πρόεδρο ότι οι ασάφειες στην Κοινή Διακήρυξη θα ερμηνευτούν σε βάρος του αδυνάτου και προς όφελος του ισχυρού. Αυτό ξεκίνησε να κάνει ήδη η υπερδύναμη των ΗΠΑ η οποία ασφαλώς ενδιαφέρεται να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή που συμπίπτουν με αυτά της Τουρκίας.
Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι η στάση των ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι η στάση του Προέδρου που εκχώρησε την διαχείριση του Κυπριακού σε ΗΠΑ και Βρετανία. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ ο Πρόεδρος είναι ενήμερος, ενώ βλέπει τα σημάδια, συνεχίζει με αυταπάτες το δρόμο προς την νομιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης.