21-1-2017
Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 19 Νοεμβρίου 2016 στην Παλαιά Φώκαια Αττικής το αντάμωμα των Φωκιανών, που διοργάνωσαν από κοινού η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας Αττικής και το Πανελλήνιο Συντονιστικό Φωκιανών Κοινοτήτων και Συλλόγων.
Τώρα, εμείς οι Φωκιανοί κάνουμε τα πρώτα μας βήματα για να γνωρισθούμε, να επικοινωνήσουμε και να οργανωθούμε σε πανελλήνιο επίπεδο. Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πρώτη φορά από το 1922 ανταμώθηκαν τόσοι πολλοί Μικρασιάτες Φωκιανοί (μεταξύ των οποίων έσμιξαν και μέλη οικογενειών άγνωστοι μέχρι τώρα μεταξύ τους !!!) από διάφορες πόλεις της Ελλάδας και περιοχές της Αττικής (Πειραιά, Δραπετσώνα, Χαιδάρι, Κερατσίνι, Αθήνα κλπ), Κρήτη (Ρέθυμνο), Μεσολόγγι αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Από την Βόρειο Ελλάδα ήλθαν από Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκη (Ιωνική Εστία). Θερμούς χαιρετισμούς έστειλαν ξενιτεμένοι Φωκιανοί από Αμερική, Αυστραλία. Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Μικρασιάτικοι φορείς, Κωνσταντινουπολίτες κλπ.
Η ένδοξη αρχαία ιστορία των Φωκών, της πατρίδας της καρδιάς μας στην Μικρά Ασία είναι μία πολύ πλούσια συνιστώσα της ελληνικής ιστορίας. Δυστυχώς παραμένει άγνωστη όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και μεταξύ των Φωκιανών, ιδιαίτερα στις νεώτερες γενιές. Αγνωστα σε πολλούς παραμένουν δυστυχώς και τα δραματικά γεγονότα των σφαγών στις Φώκαιες και τις γύρω περιοχές το 1914 και το 1922 στα πλαίσιατης γενοκτονίας από τους τούρκους εθνικιστές - γενοκτόνους στις αρχές του περασμένου αιώνα. Στους Φωκιανούς παραμένει επίσης άγνωστη η βαθιά γνώση των πολιτικοιστορικών λόγων που καθόρισαν την εξέλιξη και τη σημερινή μας κατάσταση, καθώς και η αναγνώριση αυτών των λόγων και η απόδοση δικαίου για τα αδικήματα και εγκλήματα πουδιεπράχθησαν σε βάρος μας. Ορος απαραίτητος για την διατήρηση και συνέχεια της συνείδησης μας σαν Μικρασιάτες.
Στην Ελλάδα, το προσφυγικό στοιχείο αντιμετωπίστηκε σε γενικές γραμμές σαν ξένο, που ήλθε προκειμένου να διαταράξει πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες ισορροπίες, και τέθηκε στο παρασκήνιο. Ηταν βάρος που έπρεπε να εξαφανισθεί ή τουλάχιστον να μείνει χωρίς ουσιαστικό μέλλον και αυτό μπορούσε να γίνει με την ολοκληρωτική ισοπέδωση του πλούσιου παρελθόντος. Για 80 σχεδόν χρόνια δεν επιτράπηκε στους πρόσφυγες να επαναδιαπραγματευτούν τη συλλογική ιστορική αφήγηση στο κοινό έθνος – κράτος, ώστε να συμμετάσχουν και αυτοί στο εθνικό αφήγημα. Σε αυτές τις συνθήκες ούτε εμείς οι Φωκιανοί αποτελέσαμε εξαίρεση.
Είναι εμφανές ότι εμείς οι Φωκιανοί σήμερα σε πανελλήνιο επίπεδο ποτέ δεν ήμασταν περισσότερο αποδιαρθρωμένοι γεωγραφικά και οργανωτικά. Αυτή η συνειδητοποίηση μας οδήγησε -- Φωκιανούς δεύτερης και τρίτης γενιάς -- στη δημιουργία του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Φωκιανών Κοινοτήτων και Συλλόγων. Από την πρώτη στιγμή το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο έτυχε μεγάλης αποδοχής η οποία διευρύνεται συνεχώς ανάμεσα στους συμπατριώτες μας. Τα τελευταία χρόνια παίρνει πρωτοβουλίες προκειμένου να δρομολογήσει τις διαδικασίες συγκρότισης ενός Παμφωκαικού φορέα – συλλόγου με πανελλήνια εμβέλεια, για να ενώσει όλους εμάς. Η ιδέα αυτή που αποτελεί την πρώτη προυπόθεση για ένωση, συγκινεί όλο και περισσότερους συμπατριώτες μας.
Φάνηκε περίτρανα στην Β΄ Πανελλήνια συνάντηση μας.
Η δεύτερη προυπόθεση επανασύνδεσης των συμπατριωτών μας, διατήρησης της ιστορικής μας ταυτότητας σήμερα αλλά και από τις επόμενες γενιές, είναι η καθιέρωση της 12ης Ιουνίου σαν ιδιαίτερη μέρα μνήμης για εμάς τους Φωκιανούς. Αλλο ένα ουσιαστικό βήμα για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην Μνήμη. Tο επιχειρήσαμε στις 12 Ιουνίου 2016 σε Νέα Φώκαια Χαλκιδικής και Παλαιά Φώκαια Αττικής με απόλυτη επιτυχία. Αλλωστε ήταν και επιθυμία των προσφύγων προγόνων μας αμέσως μετά το 1922. Είχαν επιλέξει αυτή την ημέρα, του πρώτου και καθοριστικού ξερριζωμού από την Ιωνία, κατά την διάρκεια των φοβερών σφαγών στις Φώκαιες στις 12 Ιουνίου 1914 (Μαύρο Ημερονύκτιο). Μετά την πρώτη έξοδο, αν και ήταν πρώτοι οι Φωκιανοί το 1919, από όλους τους Ελληνες Μικρασιάτες που επέστρεψαν ξανά στην γή της Ιωνίας, εντούτοις δεν ξαναγύρισαν ποτέ όλοι πίσω στην πατρίδα για να ξερριζωθούν οριστικά το καταραμένο 1922.
Στο τέλος της εκδήλωσης έγιναν βραβεύσεις Μικρασιατών και Φωκιανών που διακρίθηκαν αλλά και εξακολουθούν να διακρίνονται για το έργο τους. Η βραδυά έκλεισε με τραγούδια και χορούς από την Μικρά Ασία και δόθηκε ραντεβού για την επόμενη χρονιά που θα πραγματοποιηθεί το Γ΄Αντάμωμα Φωκιανών !!!
Γιάννης Κιουλέκας
Παύλος Παντζίκης
Θανάσης Παπουτσής
Παρασκευάς Συριανόγλου
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΦΩΚΑΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ