Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Σοβαρότατη πρόκληση: Για τους «οκτώ» μόνο απόβαση δεν έκανε στα Ίμια σήμερα ο τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Πολύ σοβαρή τουρκική πρόκληση σημειώθηκε σήμερα στις 11,  ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την κρίση στα Ίμια και μάλλον στον απόηχο της απόφασης για την μη έκδοση των οκτώ. Επέτειο όχι μόνον της κρίσης των Ιμίων αλλά και του θανάτου τριών αξιωματικών μας που σκοτώθηκαν όταν καταρρίφθηκε το ελικόπτερό τους.
Σκοτώθηκαν τότε οι υποπλοίαρχοι Χριστόδουλος Καραθανάσης και Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός -η επίσημη εκδοχή ήταν ότι το ελικόπτερο έπεσε λόγω κακοκαιρίας, επειδή η Ελλάδα θέλησε να εκτονωθεί η κρίση, εντούτοις έκτοτε οι Τούρκοι θέτουν σταθερά ζήτημα γκρίζων ζωνών και με την σημερινή τους «βόλτα» δείχνουν ότι θεωρούν το Αιγαίο mare nostrum.
Σήμερα, κατά την επέτειο της κρίσης αλλά και των ελληνικών απωλειών, μία  τουρκική πυραυλάκατος στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσέγγισε τις βραχονησίδες Ίμια. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο συνόδευαν δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με άγνωστο αριθμό κομάντος.

Από ελληνικής πλευράς, στην περιοχή των Ιμίων κινούνταν η κανονιοφόρος «Κραταιός» η οποία κάλεσε την τουρκική πυραυλάκατο στο κανάλι 16, επισήμανε ότι το τουρκικό πολεμικό βρίσκεται στα ελληνικά ύδατα  και ζήτησε την αποχώρηση του πλοίου, αλλά το μήνυμα αγνοήθηκε.
Το ίδιο μήνυμα εκπέμφθηκε προς το τουρκικό πολεμικό πλοίο και από το παρατηρητήριο της Λέρου αλλά και από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του ελληνικού Λιμενικού.
Αφού παρέμειναν για λίγα λεπτά κοντά σις βραχονησίδες Ίμια, η τουρκική πυραυλάκατος και τα δύο τουρκικά σκάφη αποχώρησαν από την περιοχή και από εκείνη την ώρα φωτογραφίες και βίντεο στην ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και όλων σχεδόν των τουρκικών ΜΜΕ προκαλούν για την «επιβεβαίωση της τουρκικής κυριαρχίας».
Η Hurriyet (μια εφημερίδα που σταθερά προκαλεί και είχε πρωταγωνιστήσει εξάλλου στην κρίση στα Ίμια επί Σημίτη) αναφέρει οτι στο τουρκικό πλοίο που προσέγγισε στα Ίμια επέβαινε η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Το θέμα προβάλλεται ιδιαίτερα και από το  CNN Turk που είχε δημιουργήσει πάλι θέμα πρόσφατα με ελληνική και τουρκική «αντιπαράθεση» σε ελληνικά χωρικά ύδατα παρουσιάζοντας μάλιστα τα ελληνικά πολεμικά σκάφη τότε να αποχωρούν εκδιωγμένα από τα τουρκικά.
Το υπουργείο Άμυνας αντιμετωπίζει το θέμα ως show εσωτερικής κατανάλωσης για την Τουρκία, εντούτοις το τουρκικό πολεμικό με την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν παύει να έχει εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα λες και έκανε βόλτα σε δικές του θάλασσες και μάλιστα στην επέτειο που η Ελλάδα είχε θρηνήσει και θύματα.
Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνεται ότι η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν αποβιβάστηκε στα Ίμια -λες και πρέπει να είμαστε και περήφανοι γι αυτό…..
Στην ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου αναφέρονται τα εξής
«Ο ΑΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας επιθεώρησαν την ναυτική βάση Aksaz στις 29 Ιανουαρίου 2017.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τους μετέφεραν στην περιοχή των βραχονησίδων Καρντάκ. (Σημ. Καρντάκ είναι η τουρκική ονομασία των Ιμίων ή Λιμνίων).
Ο Στρατηγός Ακάρ, δήλωσε ότι ως Τουρκικός Στρατός, δρούμε πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη για την προστασία των θαλασσών και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο.

Επιπλέον τόνισε ότι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του Τουρκικού Στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και του έθνους μας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται».

Ανάρτηση από: http://www.presspublica.gr