Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Ο χαφιές Κοκκινιώτης Μπαρτάνης διακρίνει τον Αποστόλη Χατζηβασιλείου, λοχαγό του ΕΛΑΣ: "Τα σέβη μου λοχαγέ"...


73 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς – 17 Αυγούστου 1944
Ο χαφιές Κοκκινιώτης Μπαρτάνης διακρίνει τον Αποστόλη Χατζηβασιλείου, λοχαγό του ΕΛΑΣ: "Τα σέβη μου λοχαγέ", δίνει το "παράγγελμα". Τα ανθρωπόμορφα τέρατα ορμούν πάνω του και με την ξιφολόγχη του βγάζουν το μάτι, του σχίζουν τα μάγουλα και τον περιφέρουν ανάμεσα στους πατριώτες, χτυπώντας τον και ζητώντας του να προδώσει. Ο Καπετάνιος όμως βρίσκει τη δύναμη και φωνάζει: "Πατριώτες, ψηλά το κεφάλι σας. Μη φοβάστε. Δεν πρόκειται να προδώσω κανέναν".
Οι Γερμανοί και οι τσολιάδες όμως συνεχίζουν το "έργο" τους. Οι εκτελεσμένοι πέφτουν ο ένας μετά τον άλλον, μέσα στη μάντρα του υφαντουργείου Παγιασλή, που έμεινε από τότε με το όνομα "η μάντρα της Οσίας Ξένης", το αίμα τρέχει ποτάμι..
Περισσότεροι από 150 ήταν οι νεκροί της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου του '44. 76 άνδρες και γυναίκες εκτελέστηκαν στη μάντρα του μπλόκου, ενώ άλλοι 46 εκτελέστηκαν στα Καμένα, στην οδό Ακροπόλεως. Δεκάδες εκείνοι που εκτελέστηκαν στα σπίτια τους ή έπεσαν στις μάχες. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα θηριωδίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Ανάρτηση από: http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr