Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και η Στρογγύλη ως παράδειγμα αποτυπώματος μιας “ομιλούσας Εκκλησίας”

Του Μάνου Οικονομίδη

Η Ελλάδα της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης, διψάει για ανάσες εθνικής αισιοδοξίας, που μπορούν να προκύψουν από φωτεινές εξαιρέσεις της διαρκούς τραγωδίας μιας χώρας που μοιάζει να σταμάτησε να σκέφτεται. Πόσο μάλλον να ελπίζει.
Στο εθνικό αφήγημα που θα θέλαμε να αποτελέσει ζώσα πραγματικότητα για την Ελλάδα πέρα και μακριά από τη σημερινή κρίση εθνικής αξιοπρέπειας και αυτοδιάθεσης, η Εκκλησία καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό και προωθητικό ρόλο, μακριά από συμπλέγματα του παρελθόντος, μακριά από την ενοχική ρητορική μιας δήθεν “πεφωτισμένης” αντίληψης που θέλει την Εκκλησία σιωπηλή και… συνεσταλμένη.
Η επόμενη Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ομιλούσα Εκκλησία, με παρεμβατικό εθνικό αποτύπωμα, που δεν φοβάται τη σκιά της, ούτε κομπιάζει μπροστά στις δύσκολες εξισώσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
Μια τέτοια Εκκλησία, διαμορφώνεται και εκφράζεται από φωνές σαν και εκείνη του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαου, ο οποίος έφτασε μέχρι τις “ξεχασμένες γωνιές” της Ελλάδας, τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο, για να στρέψει το βλέμμα της κοινωνίας σε εκείνους που δίνουν μια μάχη εθνικής αξιοπρέπειας, ακόμη και με αντίπαλο τον… εσωτερικό εχθρό, του κακού εαυτού μας.
Στο newsbomb.gr μπορεί να διαβάσει κανείς ένα ρεπορτάζ που ομιλεί από μόνο του, για το τι συμβαίνει στη χώρα παράλληλα με τη κρίση, ίσως και εν πολλοίς εξαιτίας της.
Και την ίδια στιγμή να κατανοήσει πόσο μπορεί να αλλάξει η εθνική και κοινωνική καθημερινότητα, με δράσεις και πρωτοβουλίες κοινής λογικής, σαν και αυτή του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαου.
Δείτε και τη σχετική συνέντευξή του:


Ανάρτηση από: http://ysterografa.gr