Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ο Λαφοντέν για τη Δημοκρατία και την Ευρώπη

Του Ρούντι Ρινάλντι
Πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στη χώρα μας ο Όσκαρ Λαφοντέν, από τους πιο διάσημους αριστερούς πολιτικούς της Ευρώπης. Αφού υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών σε γερμανικές κυβερνήσεις, κατάγγειλε όσα εφαρμόζονταν, πήρε μέρος στη δημιουργία του νέου αριστερού κόμματος Die Linke, υπήρξε στην αρχή ένας από τους προέδρους του (είχαν 2) και σίγουρα έκφρασε πιο ριζοσπαστικές θέσεις από άλλους κλασικούς εκπροσώπους της γερμανικής Αριστεράς. Ο Όσκαρ Λαφοντέν βρέθηκε στην αριστερά του Die Linke και κάνει κριτική σε πολλές από τις θέσεις του κόμματός του. Με δυο λόγια, πρόκειται για πολιτικό με πείρα, που γνωρίζει τα προβλήματα της Ευρώπης αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν τους οργανισμούς της ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Στη χώρα μας ήταν καλεσμένος της νέας κίνησης που έχει δημιουργήσει ο Κ. Λαπαβίτσας (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής πολιτικής) και μίλησαν και οι δύο για το θέμα «ποιο μέλλον για την Ευρώπη;». Το ότι διάλεξαν να θέσουν ερωτηματικά το ζήτημα είναι ένα θετικό γεγονός γιατί το «πρόβλημα Ευρώπη» έχει πολλές διαστάσεις, κι όχι μία, και άρα η όποια τοποθέτηση δεν μπορεί να είναι απλή και μονοσήμαντη.
Ο φιλοσυριζαϊκός Τύπος φρόντισε να τονίσει το μέρος των δηλώσεων του Λαφοντέν που αφορούν το χρέος, αφού τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουδεμία πρόοδος χωρίς κούρεμά του. Άλλα Μέσα, όπως το ΑΠΕ και το Tvxs, έδωσαν έμφαση στη θέση που υποστηρίζει ο Λαφοντέν σχετικά με το νόμισμα. Ο ίδιος, όπως εξηγεί, δεν θεωρεί μια λύση την επανεθνικοποίηση των νομισμάτων, αλλά περισσότερο μια λύση τύπου Δανίας. Σημειώνει ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα πρέπει να επιστρέψουν στο υπάρχον ημιαυτόνομο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα, όπως, για παράδειγμα, στη Δανία. Θα μπορούσαν τότε να υποτιμήσουν τα δικά τους νομίσματα και να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από το γερμανικό μισθολογικό ντάμπινγκ.
«Τα κράτη χρειάζονται κυρίαρχη εθνική πολιτική», εκτίμησε και πρόσθεσε πως «η ΕΚΤ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει κρατικές πολιτικές από την αρχή. Αυτό θα ήταν το σημαντικότερο μέτρο» και ζήτησε «να υπάρξει διάρρηξη της παντοδυναμίας της ΕΚΤ».
Λίγοι όμως έδωσαν σημασία σε όσα είπε ο Λαφοντέν για τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Όχι τυχαία, με το θέμα αυτό ξεκίνησε την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη και του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση. Η κυρίαρχη εθνική πολιτική είναι αναγκαία κατά τον Λαφοντέν αλλά και για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, αφού από αυτό το κανάλι θα περάσουμε σε μια εκθεμελίωση της νεοφιλελεύθερης γερμανικής Ευρώπης, για να πορευτούμε σε μια άλλη Ευρώπη, χωρίς καταναγκασμούς, πολέμους και επιβολή των ισχυρότερων στους ασθενέστερους.
Σχετικά με την πορεία της Ευρώπης, ο Όσκαρ Λαφοντέν ζήτησε να δοθεί έμφαση στη δημοκρατία και εκτίμησε πως «η Ευρώπη έχει αναπτυχθεί ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, δεν υπάρχει πια δημοκρατία».
«Για αυτό το σημαντικό καθήκον είναι να υπάρξει θεμελίωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Όλες οι συμφωνίες, όλα τα συμβόλαια, στην Ευρώπη είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, να καταργήσουν τη δημοκρατία».
Μια δημοκρατική επανάσταση είναι αναγκαία σε κάθε χώρα και συνολικά στην Ευρώπη. Η επανάσταση αυτή έχει κοινωνικό περιεχόμενο και μπορούν να την προωθήσουν δυνάμεις που θα κατανοήσουν την αναγκαιότητά της.
Όποιος διαβάσει κριτικά όσα λέει ο Λαφοντέν θα διαπιστώσει πως άμεσα πρέπει να ξεφύγουμε από τις λύσεις ευκολίας, από τους δογματισμούς και πρέπει να ασκηθούμε στην ιδέα ότι πρέπει να πρωτοτυπήσουμε αν θέλουμε να ανοίξουμε δρόμους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κάτι τέτοιο απαιτεί η Δημοκρατική Επανάσταση. Προπάντων ξεκόλλημα των μυαλών…
Ανάρτηση από: http://www.e-dromos.gr