Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Έργα και ημέρες του σουλτανάτου

Οι αποκαλύψεις των ουίκιλικς, ο στενός κύκλος του Ερντογάν και το οικονομικό πογκρόμ που διεξάγει το καθεστώς

Του Μ. Πετμεζά

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των ουίκιλικς, 57.000 ηλεκτρονικών μηνυμάτων τα οποία φέρονται να προέρχονται από τον προσωπικό λογαριασμό του εκλεκτού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ρίχνουν άπλετο φως στον στενό κύκλο του προέδρου της Τουρκίας, και αποκαλύπτουν πολλές αξιοσημείωτες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το καθεστώς του.
Ο Αλμπαϊράκ είναι σύζυγος μιας από τις κόρες του Ερντογάν, της Έσρα, την οποία παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο το 2014. Κουμπάροι, και αυτή η πληροφορία διατηρεί την αξία της, ήταν ο Κωστάκης Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσσα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο ηγέτης του Πακιστάν στρατηγός Μουσάραφ και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριάν Ναστάζε.

Mε τις ευλογίες του πεθερού του, έχει αναδειχθεί σήμερα στον δεύτερο πιο ισχυρό πολιτικό άνδρα της Τουρκίας –ένα είδος σύγχρονου βεζίρη, στον οποίο ο «σουλτάνος» έχει παραχωρήσει, υπό τις εντολές του πάντοτε, ένα μεγάλο κομμάτι της εσωτερικής πολιτικής. Ιδίως τις υπόγειες μεθοδεύσεις για την ολοκληρωτική εσωτερική κατίσχυση του καθεστώτος έναντι υπαρκτών, δυνητικών και… φανταστικών αντιπάλων. Αυτός ο ρόλος αναδεικνύεται από αναφορές της γνωστής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας για τη Μέση Ανατολή, Αλ-Μόνιτορ στις διαρροές των ουίκιλικς: «Μερικά από τα πιο ζουμερά μηνύματα που αποκαλύφθηκαν, αφορούν συνομιλίες του Αλμπαϊράκ με τον αδελφό του, Σερχάτ, που διοικεί τον φιλοκυβερνητικό δημοσιογραφικό όμιλο Τουρκουάζ Μέντια και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Τζαλίκ Χόλντινγκ, μιας γιγάντιας τουρκικής εταιρείας με συμφέροντα στους κλάδους της ενέργειας, τις κατασκευές και τις τηλεπικοινωνίες, μεταξύ πολλών άλλων.
Στα μέιλ, ο Σερχάτ προωθεί τις συνομιλίες του με τον Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγκ, συνεταίρου του εκλεγμένου πλέον προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στις επιχειρήσεις που διαθέτει ο ίδιος στην Τουρκία. Ο Γιαλτσιντάγκ είναι γαμπρός του Τούρκου μεγιστάνα των μίντια Αϊντίν Ντογκάν, και διατηρεί στενές σχέσεις με τον Αλμπαϊράκ. Είναι αυτός που κανόνισε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του Ερντογάν μετά την νίκη του πρώτου, στις 9 Νοεμβρίου 2016.
Τα μέιλ αποκαλύπτουν ότι ο Γιαλτσιντάγκ χρησιμοποίησε τη θέση του για να λογοκρίνει δημοσιογράφους που δούλευαν στις επιχειρήσεις του Ντογκάν και επέκριναν τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ο ίδιος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την θέση του διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου Ντογκάν, μετά τη διαρροή των μηνυμάτων του Αλμπαϊράκ τον Σεπτέμβριο από τη RedHack, μια ομάδα Τούρκων χάκερ, η οποία υλοποίησε την απειλή της να τα δημοσιοποιήσει εάν η κυβέρνηση δεν ενέδιδε στα αιτήματά της, να απελευθερώσει δεκάδες αριστερούς ακτιβιστές από τα κρατητήρια».
Ένα άλλο σκέλος των αποκαλύψεων εμπλέκει τον Αλμπαϊράκ στις υπόγειες διασυνδέσεις της τουρκικής ενεργειακής εταιρείας Πάουερτράνς, η οποία έχει αναλάβει μονοπωλιακά τις εισαγωγές του ιρανικού αργού πετρελαίου στην Τουρκία, μέσω ιρακινού Κουρδιστάν. Η ίδια εταιρεία έχει κατηγορηθεί από τον τουρκικό Τύπο, σε δημοσιεύματα του 2014 και του 2015, ότι αναμείγνυε πετρέλαιο που παρήγαγε το Ισλαμικό Χαλιφάτο σε εκείνο των Κούρδων του Ιράκ, αν και η υπόθεση έχει παραμείνει δίχως επαρκή τεκμηρίωση.
Οικονομικό Πογκρόμ
Εν τω μεταξύ, όλες αυτές οι αποκαλύψεις δεν φαίνεται να ανακόπτουν τη δικτατορική ορμή του καθεστώτος, η οποία, από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου κι έπειτα, έχει πάρει τη μορφή ενός πραγματικού κυνηγιού μαγισσών, με διώξεις που υπερβαίνουν τις 120.000. Τις τελευταίες δε, εβδομάδες, αποκαλύπτονται οι μεγάλες οικονομικές διαστάσεις αυτού του πογκρόμ. Καθώς η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται από τη ραγδαία μεταβολή της ισοτιμίας λίρας-δολαρίου, αλλά και από το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας που η ίδια διακυβέρνηση Ερντογάν έχει προκαλέσει, το καθεστώς βρίσκει την ευκαιρία να πολλαπλασιάσει την οικονομική του ισχύ, επεκτείνοντας τις διώξεις και στον επιχειρηματικό κόσμο. Σύμφωνα με το αφήγημα του Ερντογάν, οι οικονομικές αναταράξεις είναι μέρος μιας υποτιθέμενης οικονομικής συνωμοσίας από τα γνωστά κέντρα του εξωτερικού και του εσωτερικού, και γι’ αυτό τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συλληφθεί πάνω από πενήντα δύο επιχειρηματίες, ενώ έχουν δημοσιευθεί από το τουρκικό κράτος γύρω στις εβδομήντα μεγάλες επιχειρήσεις. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, το κυβερνών κόμμα δεν δίστασε να κατηγορήσει μέσα από τον ελεγχόμενο Τύπο ακόμα και αυτήν την Ένωση Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων της Τουρκίας (TUSIAD) για… προδοσία και συμμετοχή στη «συνωμοσία του δολαρίου» που οργανώνει ο Σόρος.
Προφανώς, αυτός ο κύκλος διώξεων αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ένα καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου της οικονομικής ζωής της χώρας, καθώς το σουλτανάτο σταδιακά εκτοπίζει την παραδοσιακή αστική τάξη και εγκαθιδρύει τα δικά της νέα τζάκια. Ούτως ή άλλως, οι διώξεις του τελευταίου εξαμήνου έχουν προκαλέσει τις βίαιες κρατικοποιήσεις πάνω από 600 επιχειρήσεων, συνολικής αξίας άνω των4 δισ.$…
Ανάρτηση από: http://ardin-rixi.gr