Οι αυξημένοι φόροι σε καύσιμα, καφέ, κάπνισμα, σταθερή τηλεφωνία με τον καινούργιο χρόνο μειώνουν από 400–1.200 ευρώ το εισόδημα κάθε νοικοκυριού, ενώ οι μεγαλοοφειλέτες μένουν στο απυρόβλητο
Του Παύλου Δερμενάκη
Το νέο έτος ήρθε με νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. Από 1/1/2017 καύσιμα, τσιγάρα, καφές, σταθερό τηλέφωνο και internet, είναι ακριβότερα λόγω αύξησης της φορολογίας. Οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι 4–10 λεπτά το λίτρο, στον καφέ 2–4 ευρώ στο κιλό, στα τσιγάρα – καπνό 0,5 – 1 ευρώ στο πακέτο, 1 ευρώ στα 10 ml υγρού του ηλεκτρονικού τσιγάρου και 5% μηνιαία στο ύψος του λογαριασμού σταθερής τηλεφωνίας. Η φορολογική επιβάρυνση θα είναι ιδιαίτερα υψηλή στον καφέ καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η τιμή των 200 γραμ. ελληνικού καφέ θα φτάσει από 2,3 ευρώ, σε 3,1 με τον νέο φόρο.
Οι παραπάνω αυξήσεις μεταφράζονται σε μείωση του εισοδήματος κατά 400 – 1.200 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, ανάλογα με τις καταναλωτικές του συνήθειες.
Με τις νέες αυξήσεις στα προϊόντα καπνού η Ελλάδα κερδίζει μία ακόμα «πρωτιά». Η σχετική φορολογία είναι η υψηλότερη σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ανέρχεται πλέον στο 90% της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής.
Όλοι αυτοί οι νέοι φόροι φέρουν την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου, για αυτό δικαίως η γερμανική εφημερίδα Handesblatt είχε γράψει τον Μάιο του 2016, όταν ψηφίστηκαν αυτά τα μέτρα: «Η έλλειψη φαντασίας για νέους φόρους είναι κάτι για το οποίο δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο».
Με αυτά η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει επιπλέον, δηλαδή να αφαιρέσει από την τσέπη μας, 680 εκατ. ευρώ το 2017. Το κατά πόσον αυτά τα ποσά θα εισπραχθούν είναι υπό αμφισβήτηση για δύο λόγους. Πρώτον γιατί οι αυξήσεις, ειδικά σε έμμεσους φόρους, αποτελούν το μεγαλύτερο κίνητρο για φοροδιαφυγή. Δεύτερο, επειδή η φορολογική επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα υψηλή, σε κάποιες περιπτώσεις, το αποτέλεσα θα είναι η μείωση της κατανάλωσης και συνεπώς η μείωση των συνολικά εισπραττόμενων φόρων. Να θυμηθούμε ότι οι σχετικές μνημονιακές αυξήσεις φόρων στα καύσιμα, στο παρελθόν είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι συνολικά εισπραττόμενοι φόροι.
Οι λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις το 2017
Η φορολογική επιδρομή του 2017, δεν σταματά στους έμμεσους φόρους. Το συνολικό πακέτο αύξησης φόρων για το έτος προβλέπεται να φτάσει τα 3,1 δισ. ευρώ. Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος προβλέπεται να προέλθει από τις αλλαγές – αυξήσεις που έχουν ψηφιστεί στη φορολογία εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και την αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%. Η μείωση του αφορολόγητου, και ο νέος τρόπος υπολογισμού των «τεκμηρίων» θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τα χαμηλότερα εισοδήματα. Είναι αυτοί για τους οποίους ο «ταξικά μεροληπτικός» κ. Τσακαλώτος – και οι «53» – είχε δηλώσει ότι δεσμεύεται να μην μειωθεί το αφορολόγητο, διαφορετικά θα παραιτηθεί. Φυσικά τα μέτρα πέρασαν με την υπογραφή του, όπως και τόσες άλλες ψεύτικες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Η επιδρομή στα λαϊκά στρώματα συνεχίζεται και με τις αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές. Οι αυξήσεις εδώ ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 εκατ. αφορούν πρόσθετες εισφορές στις επικουρικές συντάξεις και τα 150 εκατ. αφορούν τον νέο, ληστρικό τρόπο υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Ειδικότερα η κατάσταση που δημιουργείται με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών είναι τόσο αφόρητη που έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή δραστηριότητας για δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τη μεταφορά της έδρας μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα 104.000 επιτηδευματίες έκαναν παύση δραστηριότητας και 8.000 επιχειρήσεις «μετανάστευσαν» σε γειτονικές χώρες τους τελευταίους μήνες.
Η υπερφορολόγηση από την κυβέρνηση της «αριστεράς»
Η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση είναι ένας μνημονιακός σχεδιασμός που υλοποιείται σε όλη την περίοδο 2010-2017. Όμως την περίοδο 2015-2017, που έχουμε κυβέρνηση της «αριστεράς», η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής της ΕΕ, η φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό στο ΑΕΠ από 35,5% που ήταν το 2014 ανέβηκε σε 36,4% το 2015 και σε 37,6% το 2016. Για το 2017 εκτιμάται ότι θα μειωθεί οριακά σε 37,5%, κάτι που αμφισβητείται καθώς προστίθενται οι νέοι φόροι και υπάρχουν πολύ σοβαρές αντιρρήσεις όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (2,7%!).
Την ίδια περίοδο σημειώθηκε μια επίσης δραματική επιδείνωση όσον αφορά τη σύνθεση των φόρων. Η σχέση μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων επιδεινώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Διαμορφώνεται για το 2017 οι έμμεσοι σε 56,4%, έναντι 43,6% άμεσων φόρων. Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έμμεση φορολογία, τόσο αντιλαϊκότερο είναι το φορολογικό σύστημα. Υπερφορολογεί, μέσω της κατανάλωσης, με πολύ υψηλότερο συντελεστή τα χαμηλά εισοδήματα έναντι των υψηλών.
Το τρένο της μεγάλης φοροδιαφυγής
Ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης κατηγορούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για ολιγωρία στην πάταξη της φοροδιαφυγής και για την μη αξιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ» για τις καταθέσεις εξωτερικού. Δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέχιζε να επαναλαμβάνει τη σημασία της πάταξης της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση των «λιστών» μια και φρόντισε να περιέλθουν στα χέρια της δύο ακόμα λίστες («Μπόγιαρνς» και «Φαλτσιάνι»).
Δυστυχώς, τα αποτελέσματα μιλούν μόνα τους. Στον σημαντικότερο τομέα φοροδιαφυγής, τα καύσιμα, το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο μηδενικό τη στιγμή που εκτιμάται ότι στον συγκεκριμένο τομέα η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Αντί γι΄ αυτό η κυβέρνηση βάλθηκε να συλλάβει τη φοροδιαφυγή των μικρεκμπόρων μέσω της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικών καρτών!
Με τις λίστες καταθέσεων εξωτερικού και τον έλεγχο μεγάλου πλούτου, τα αποτελέσματα είναι ελάχιστα, οι καθυστερήσεις στους ελέγχους τεράστιες, ενώ καθημερινά παραγράφονται δεκάδες υποθέσεις.
- «Λίστα Λαγκάρντ»: επί συνόλου 2.062 περιπτώσεων είχαν ξεκινήσει 365 έλεγχοι (από το 2014 έως τον Αύγουστο 2016) από τους οποίους είχαν ολοκληρωθεί 177 με συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρων 225,4 εκατ. ευρώ (1,27 εκατ. ανά περίπτωση). Το 2015 είχαν ολοκληρωθεί 96 έλεγχοι και το 2016 μόλις 43! Το υπουργείο δεν δημοσιοποίησε τι ποσά εισπράχθηκαν, κάτι που δημιουργεί τεράστιο ερώτημα, αν ακόμα και αυτά τα ποσά που βεβαιώνονται εισπράττονται τελικά ή αθροίζονται και αυτά στα χρέη προς το δημόσιο.
- «Λίστα Μπόγιαρνς»: έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο 2016 έλεγχοι για 60 περιπτώσεις χωρίς να ολοκληρωθεί κανένας.
- «Λίστα Φαλτσιάνι»: δεν δόθηκε κανένα στοιχείο. Προφανώς δεν έγινε κανένας έλεγχος.
- Εμβάσματα εξωτερικού: ξεκίνησαν έλεγχοι από το 2015 για 1.482 περιπτώσεις και έχουν ολοκληρωθεί οι 623 με μέση βεβαίωση φόρων 495.000 ευρώ. Για το 2016 δεν ξεκίνησε κανένας έλεγχος
- Έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων στο διάστημα 1.1.2016-31.8.2016: ολοκληρώθηκαν 141, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 435 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 74 εκατ. (17%)
Και ενώ αυτή είναι η συμπεριφορά του υπουργείου στους μεγαλο-οφειλέτες, την ίδια στιγμή στήνεται ένα τεράστιο κυνηγητό στους μικρο-οφειλέτες, ακόμα και μερικών εκατοντάδων ευρώ, με κατασχέσεις από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χρημάτων που είναι αναγκαία για τη διαβίωσή τους ή τη συνέχιση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Η φορολογική καταιγίδα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων επιδεινώνεται δραματικά την εποχή της κυβέρνησης της «αριστεράς». Η φορο-καταιγίδα οδηγεί σε διόγκωση των χρεών προς το δημόσιο, καθώς ο λαός αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις και ενεργοποιεί την αρπακτική διάθεση του δημοσίου το οποίο προχωρά σε κατασχέσεις. Την ίδια στιγμή οι έλεγχοι των «λιστών» και των αποδεικτικών στοιχείων που έχει το υπουργείο για τη μεγάλη φοροδιαφυγή, γίνονται με «ρυθμούς χελώνας» και χωρίς ουσιαστικά εισπρακτικά αποτελέσματα.
Ανάρτηση από: http://www.e-dromos.gr