Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Τρεις σφαλιάρες σε τρεις υπουργούς για αρχή

Του Γιώργου Παπαδόπουλου - Τετράδη

Δεν έφτανε το νέο μνημόνιο 40 σελίδων που υπέγραψε προχτές η κυβέρνηση με τους δανειστές, με μέτρα λιτότητας και αφαίμαξης μέχρι αποπληρωμής των δανείων, εισέπραξε και τρεις σφαλιάρες για τις συντάξεις, τους διορισμούς και τα δημόσια έργααπό την τρόικα, που την υποχρεώνει να πάρει πίσω ό,τι έχει νομοθετήσει κατά παράβαση των συμφωνημένων. Για να ξέρουμε ποιος κυβερνάει δηλαδή!
Η τσεκουράτη αυστηρότητα της τρόικας ξεκίνησε ήδη, πριν τον Αύγουστο, εξ αιτίας των λεονταρισμών του πρωθυπουργού και υπουργών, που εδώ και μέρες προαναγγέλλουν ανατροπή των συμφωνημένων σε κάθε επίπεδο, επιχειρώντας να πουλήσουν σανό στους Έλληνες για αυξήσεις, ματαίωση των περικοπών, διευκολύνσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ομάδες πληθυσμού και άλλα ψηφοθηρικά.
Η τρόικα αποφάσισε να δράσει καταδρομικά, αδιαφορώντας αν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης είναι παραμύθια ή ευσεβείς πόθοι. Και υποχρέωσε τρεις κορυφαίους υπουργούς κατ αρχήν σε υποταγή, αλλαγή νομοθεσίας και συμμόρφωση «προς τα υποδείξεις». Χωρίς να βρει ίχνος αντίστασης από τους σκληρούς διαπραγματευτές και επαναστάτες…

Πρώτο θύμα ο μαρξιστής Ευκλείδης Τσακαλώτος που υποχρεώθηκε να περιλάβει στο πολυνομοσχέδιο της 6ης Ιουλίου μια λεπτομερή καταγραφή της περικοπής των συντάξεων που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή με τον νόμο Κατρούγκαλου. Και τις οποίες οι απληροφόρητοι ή ψεύτες υπουργοί της κυβέρνησης εξακολουθούν να προπαγανδίζουν ότι θα διαπραγματευτούν!
Είναι τέτοια η σπουδή των δανειστών, που υποχρέωσαν τον υπουργό Οικονομικών – και εκείνος συμφώνησε!- να πληροφορήσει τους συνταξιούχους ποιες πραγματικά θα είναι οι νέες συντάξεις τους από 1/1/2019 με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Κι αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από τα υπερπλεονάσματα που μαζεύει ο υπουργός.
Επιπλέον, το ΔΝΤ θα αξιολογήσει αν αυτές οι περικοπές φτάνουν ή χρειάζονται και παραπανίσιες! Αυτά ως προς τον επαναστάτη υπουργό Οικονομικών.
Δεύτερο θύμα της τρόικας ήταν η υπουργός Εσωτερικών Όλγα Γεροβασίλη και η στημένη διαδικασία επιλογής 77 μόνιμων τομεακών γραμματέων που θα αντικαταστήσουν τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Η τρόικα, που απαιτεί την αποκομματικοποίηση του κράτους στα προαπαιτούμενα, υποχρέωσε σε κατάργηση των στημένων προκηρύξεων και συμφώνησε με την κυρία υπουργό να ανατεθεί η διαδικασία σε… Γάλλους εμπειρογνώμονες για τεχνική βοήθεια!
Η τρόικα έμαθε από τα δημοσιεύματα του Τύπου για τις κομματικές αλλαγές που προωθούσε το υπουργείο και κάλεσε την υπουργό και το ΑΣΕΠ στο Χίλτον (!) για εξηγήσεις.
Εκεί αποκαλύφθηκε ότι η προωθούμενη διαδικασία ευνοούσε κομματικούς φίλους και τα διαφορετικά τυπικά προσόντα που απαιτούνταν ανά υπουργείο έβγαζαν μάτι για φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούσαν ημέτερους, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας! Ο τρόπος μοριοδότησης επίσης ευνοούσε καραμπινάτα όσους είχαν κάπου θέση εδώ και 3 χρόνια (επί ΣΥΡΙΖΑ) και παραβίαζε την αρχή της ισότητας ευκαιριών.
Κερασάκι στην τούρτα ήταν η πρόταση της κ. Γεροβασίλη να ανατεθεί ο έλεγχος σε μια ακόμα επιτροπή αξιολόγησης των προσόντων υποψηφίων, πράγμα που η τρόικα δέχτηκε, μέχρι τη μέρα που διαπίστωσε ότι η... ανεξάρτητη νέα επιτροπή ήταν μια υπηρεσία του υπουργείου, στην οποία ήταν επικεφαλής η σύντροφος του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Ν Παρασκευόπουλου και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ!
Τα στελέχη των δανειστών κατάλαβαν ότι τους δουλεύουν και υποχρέωσαν την υπουργό να συμφωνήσει σε Γάλλους εμπειρογνώμονες, πράγμα που η ετέρα επαναστάτης της κυβέρνησης έκανε χωρίς αντίρρηση!
Τρίτο θύμα των ημερών ήταν ο θαυμαστής του Άρη Βελουχιώτη Χρήστος Σπίρτζης και οι διακηρύξεις του για δωρεάν χρήση της Εγνατίας από ομάδες πολιτών, καθώς και για εφαρμογή δορυφορικών διοδίων σε όλο το μήκος της, χωρίς τους 38 κανονικούς σταθμούς διοδίων.
Η τρόικα, στο 4ο μνημόνιο, που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση και αναρτήθηκε πριν από δυο μέρες στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζει ότι οι 38 σταθμοί διοδίων θα μπουν, ότι θα τους καθορίζουν οι ιδιωτικές εταιρίες σύμφωνα με τις αρχικές συμφωνίες του υπουργείου, και ότι καμιά ομάδα πολιτών δεν θα εξαιρείται από αυτά από 1/1/2019.
Μάλιστα, ο υπουργός, χωρίς να αντιστέκεται σθεναρά, όπως απαιτεί η επανάσταση που πουλάει, υποχρεώνεται να εκδώσει νέα υπουργική απόφαση που δεν θα εξαιρεί κανέναν από την πληρωμή διοδίων. Και υποχρεώνεται να εφαρμόσει κατά γράμμα την εδώ και ένα χρόνο δική του υπουργική απόφαση που εγκαθιστά τους 38 σταθμούς διοδίων.
Κι αυτά είναι μόνο η αρχή. Γιατί μετά τον Αύγουστο η παρακολούθηση της εφαρμογής της πολιτικής λιτότητας και των συμφωνημένων για τις (ξένες) επενδύσεις (λέγε με ξεπούλημα) προμηνύεται η σκληρότερη εδώ και 8 χρόνια. Γιατί απούσας της χρηματοδότησης ως μέσου πίεσης για εφαρμογή του 4ου Μνημονίου, θα χρησιμοποιηθεί κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.
Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει ακόμα ποιος είναι ο συσχετισμός δυνάμεων στο οικονομικό σύμπαν. Και παρ' όλο που λέει ότι αυταπατήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 στο θέμα, εξακολουθεί και κάνει κουτοπονηριές ενώ δεν έχει κανένα όπλο απέναντι στους δανειστές. Ούτε καν τη στοιχειώδη γνώση οικονομικών και πολιτικών.
Το κυριότερο: Δεν έχει ούτε καν την τσίπα να αρνηθεί τον εξευτελισμό και να πάει σπίτι του. Ίσως γιατί δεν έχει πια σπίτι. Κοιμάται σε όποια καρέκλα βρει εύκαιρη.

Ανάρτηση από: https://www.liberal.gr