Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Από την "κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο" στην "καθαρή έξοδο"... μια διακήρυξη δρόμος

Του Αντώνη Παπαδόπουλου


Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης Τσίπρα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια έχει την ίδια αξία με τις διακηρύξεις της πριν τρία χρόνια για «κατάργηση των μνημονίων» με ένα νόμο, σε ένα άρθρο.
Η επιτροπεία δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Αντίθετα εδραιώνεται και ενισχύεται, αφού όχι μόνο θα παραμείνουν ατόφια και μετά τον Αύγουστο όλα τα βάρβαρα μέτρα των τριών μνημονίων, αλλά ένα νέο μνημόνιο έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση που ξεκινά η εφαρμογή του στην αρχή της επόμενης χρονιάς. Εξοντωτικά μέτρα καρατόμησης των συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ που θα εξαθλιώσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων και νέα δραστική μείωση στο αφορολόγητο, δηλαδή νέα φοροληστεία στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα για μια πενταετία ακόμη σε θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Πλεονάσματα που προϋποθέτουν συνεχή αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, συνθήκες διάλυσης της δημόσιας Υγείας, Ασφάλισης, Παιδείας, Πρόνοιας και ολοκληρωτικό ξεπούλημα του πλούτου και των υποδομών της χώρας. Εξάλλου, οι δεσμεύσεις της άρχουσας τάξης και όλων των πολιτικών εκπροσώπων της είναι συγκεκριμένες. Η χώρα θα παραμείνει κάτω από ενισχυμένη εποπτεία μέχρι να επιστραφεί το 75% των δανείων, κάτι που τοποθετείται χρονικά με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση μετά από 40 χρόνια, τουλάχιστον.
Η περίφημη ανάκαμψη και οι επερχόμενες επενδύσεις για τις οποίες πλειοδοτεί η κυβέρνηση είναι η επέλαση των πολυεθνικών μονοπωλίων που υφαρπάζουν τις κρατικές επιχειρήσεις και υποδομές και συντελείται πάνω στο έδαφος της συντριβής του εργατικού μισθού, των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, της πιο στυγνής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.
Οι εκβιασμοί και οι προσταγές από τους δυνάστες της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν επιφέρουν μόνο την ταπεινωτική προσαρμογή και υποταγή όλων των ντόπιων υποτελών κυβερνήσεων. Έχουν και έναν άλλο βαθύτερο στόχο. Επιχειρούν να εκφοβίσουν και να στείλουν το μήνυμα στον ελληνικό λαό, αλλά και όλους τους λαούς, πως δεν υπάρχει μέλλον και διέξοδος άλλη, παρά μόνο αυτή μέσα σε μνημόνια, ελέγχους και επιτροπείες.
Επιχειρούν να συνθλίψουν τη λαϊκή ψυχή και συνείδηση, να διαμορφώσουν λαούς παραλυμένους και παραδομένους, που θα συμφιλιώνονται και θα ανέχονται την καταπάτηση και κατάργηση των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, την εκτεταμένη φτώχεια και εξαθλίωση, την υποταγή στους κυρίαρχους. Αποσκοπούν στο να διαδώσουν το αντιδραστικό μήνυμα πως είναι ανέφικτη η προοπτική μιας άλλης κοινωνίας όπου οι λαοί θα πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και θα διαφεντεύουν τη ζωή τους.
Και σε αυτό το επίπεδο η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε καθοριστική.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο βαθιάς πολιτικής κρίσης και απαξίωσης του αστικού πολιτικού συστήματος δεν έδωσε μόνο ανάσες και διέξοδο κυβερνητικής διαχείρισης. Παριστάνοντας την Αριστερά και ενεργώντας όπως η Δεξιά, υπονόμευσε την πραγματική ριζοσπαστικοποίηση του λαού, αφοπλίζοντας ιδεολογικοπολιτικά το κίνημα και τους αγώνες, δημιούργησε συνθήκες μαζικής απογοήτευσης και αποστράτευσης αγωνιστών που πίστεψαν σ' αυτόν, πρόσφερε την ευκαιρία, στους αντιδραστικούς κύκλους της χώρας, να δυσφημούν την Αριστερά και να επιχαίρουν για την «οριστική χρεοκοπία» της, ταυτίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερά.
Και το σημαντικότερο νομιμοποίησε το αντιδραστικό ιδεολόγημα για το μονόδρομο των μνημονίων και της υποταγής στους ιμπεριαλιστές, «δικαίωσε» την αντιδραστική εκστρατεία για την παντοδυναμία και αιωνιότητα του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και το «ανέφικτο» του «άλλου δρόμου» και της σοσιαλιστικής προοπτικής.
Σε αυτές τις συνθήκες, η ΝΔ ύστερα από την ταπεινωτική συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται «δικαιωμένη» για τη μνημονιακή της πολιτική και την τυφλή της προσήλωση στον ευρωμονόδρομο. Αξιοποιώντας τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και την αφόρητη κατάσταση των λαϊκών μαζών, επανακάμπτει, δημαγωγεί ασύστολα και χειραγωγεί τις εξελίξεις στην κατεύθυνση της δικής της αντιδραστικής πολιτικής, όπως την έζησε στο πετσί του ο λαός μας τα προηγούμενα χρόνια.
Λειτουργώντας σαν κανονικό φερέφωνο των ιμπεριαλιστών, στηρίζει και πιέζει την κυβέρνηση για την άμεση εφαρμογή των βάρβαρων μνημονιακών μέτρων, την καρατόμηση μισθών και συντάξεων, την ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, και οργανώνει την επάνοδό της στην κυβερνητική εξουσία με τη στήριξη ισχυρών ντόπιων και ξένων κέντρων, σαν ο κύριος εγγυητής διαιώνισης της μνημονιακής επέλασης.
*Ο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ
Ανάρτηση από: http://www.alfavita.gr