Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Αφού υπάρχει “καλό κλίμα” είπαν και οι Τούρκοι να αλώσουν τη νεκρή ζώνη!

Του Κώστα Βενιζέλου

Το “καλό κλίμα”, το νέο προσωπείο Ερντογάν, δεν αντέχει στο χρόνο και προδήλως δεν αφορά την Κύπρο. Στην Κύπρο, είναι ξεκάθαρο, η κατοχική πλευρά δεν εγκαταλείπει τις επεκτατικές της βλέψεις κι αυτό το βιώνουμε συνεχώς. Μόνο αιθεροβάμονες δεν το αντιλαμβάνονται. Η νέα κίνηση στην περιοχή Άρσους- Πύλας και η προσπάθεια για κατάληψη εδάφους μέσα στη νεκρή ζώνη, συνιστά μια σοβαρή παραβίαση αλλά και μια μεγάλη πρόκληση. Η κατοχική πλευρά δεν το κάνει για πρώτη φορά. Στη συγκεκριμένη περιοχή οι μεθοδεύσεις είναι διαχρονικές.

Έκπαλαι προσπαθεί να ενώσει τα κατεχόμενα με το παράνομο φυλάκιο, που βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης. Και το κάνει και για να αρπάξει εδάφη, αλλά ταυτόχρονα με την κίνηση αυτή αποκτά και στρατιωτικό πλεονέκτημα. Το ίδιο κάνει και σε άλλες περιοχές της νεκρής ζώνης. Σιγά-σιγά και χωρίς να λαμβάνει υπόψη κανέναν, προχωρεί. Μικρά βήματα, καταλαμβάνει λίγο έδαφος το οποίο βαθμηδόν και γίνεται περισσότερο. Και τώρα με το δρόμο, αν και υπήρξε αντίδραση και κατανόηση στις ενστάσεις, διαμαρτυρίες της Λευκωσίας, κάποια στιγμή, ενδεχομένως και από το εσωτερικό να τεθεί το… ρητορικό ερώτημα: «Θα δημιουργούμε κρίση για ένα δρόμο;». Οι Τούρκοι, άλλωστε, χαρακτηρίζουν το όλο έργο ως ανθρωπιστικό! Για να διευκολυνθεί ο Αττίλας στα σχέδια του. Άλλωστε και την εισβολή “ειρηνευτική επιχείρηση” την είχαν βαπτίσει. Και το λένε μέχρι σήμερα.

Ο σχεδιασμός δεν είναι σημερινός, πάνε πολλά χρόνια που προσπαθούν την υλοποίησή του. Τους τελευταίους λίγους μήνες, ωστόσο, δρομολογείται η έναρξη αυτού του έργου, με περισσότερη, όπως αποδεικνύεται, αποφασιστικότητα. Είναι προφανές πως υπήρξε χρόνος και έγιναν παρεμβάσεις. Τίποτε, όμως. Το έργο ήθελαν να γίνει οπωσδήποτε. Ήταν εντολή της τουρκικής “πρεσβείας” στα κατεχόμενα. Αναμίχθηκε ασφαλώς και ο κατοχικός στρατός, του οποίου η άποψη υπερίσχυσε- ως αναμενόταν- εκείνης του “κτηματολογίου”. Όχι επί της ουσίας, αλλά σε σχέση με “τεχνοκρατικές” διαφορές. Είναι έργο της Άγκυρας κι αυτό είναι ξεκάθαρο.

Η συνέχεια ΕΔΩ

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/