Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Δήλωση της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κένυας

(μτφρ: Π. Παπαδομανωλάκης)

Σύντροφοι και συντρόφισσες Αφρικανοί. Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κένυας εκδίδει αυτή την κρίσιμη ανακοίνωση αναφορικά με τα πρόσφατα πραξικοπήματα που εκτυλίσσονται στην Αφρική και στην ύπουλη απειλή που θέτουν οι ιμπεριαλιστικές προσπάθειες για την κυριαρχία των εθνών μας.

Αντιλαμβανόμαστε ακράδαντα την ιστορική πραγματικότητα ότι η αφρικανική αστάθεια εντάθηκε μετά την παραπλανητική κατάκτηση της ανεξαρτησίας, όπου αναδύθηκαν νεοαποικιακά κράτη, με τους μαύρους καταπιεστές να ενεργούν ως πληρεξούσιοι των πρώην αποικιοκρατών. Η Δυτική Αφρική, ειδικότερα, έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κληρονομιάς.

Ως επαναστάτες, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι όλα τα πραξικοπήματα ίδια. Κάνουμε διάκριση μεταξύ προοδευτικών πραξικοπημάτων, τα οποία καθοδηγούνται από γνήσια λαϊκή υποστήριξη και επιδιώκουν να διαλύσουν διεφθαρμένα καθεστώτα-μαριονέτες που είναι μπλεγμένα με τις δυτικές δυνάμεις, και αντιδραστικών πραξικοπημάτων, τα οποία τροφοδοτούνται και υποστηρίζονται από ξένες παρεμβάσεις για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Με μεγάλη δυσαρέσκεια παρακολουθούμε την υποκριτική στάση των δυτικών δυνάμεων. Υποστηρίζουν επιλεκτικά τα πραξικοπήματα που ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντά τους, ενώ καταδικάζουν εκείνα που αμφισβητούν την ηγεμονία τους. Καταγγέλλουμε αυτή την αλαζονεία και καλούμε τη Δύση να σεβαστεί την κυριαρχία των αφρικανικών εθνών, επιτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε ανεξάρτητα τα εσωτερικά μας ζητήματα. Τα πρόσφατα πραξικοπηματικά γεγονότα αποκάλυψαν τη βαθιά ριζωμένη επιρροή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που επεκτείνει τα πλοκάμια του σε περιφερειακές οργανώσεις όπως η ECOWAS. Η επιρροή αυτή χειραγωγεί τις αφηγήσεις για να εξυπηρετήσει τη δυτική κυριαρχία αντί να προστατεύσει πραγματικά τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις χώρες που παρουσιάζουν προοδευτικά πραξικοπήματα, όπως το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας, όπου ο λαός εξεγείρεται ενάντια στην καταπίεση, τη διαφθορά και την οικονομική εκμετάλλευση. Χαιρετίζουμε τις θαρραλέες προσπάθειες για την ανάκτηση του πλούτου των εθνών μας προς όφελος όλων των πολιτών. Καλούμε τα κομμουνιστικά κόμματα και τις προοδευτικές δυνάμεις στις αντίστοιχες χώρες να αδράξουν τη στιγμή και να σχηματίσουν τακτικές συμμαχίες για να νικήσουν τις μαριονέτες της Δύσης, να τις απαλλοτριώσουν και να ξεκινήσουν το πιο δύσκολο έργο της οικοδόμησης μιας φιλολαϊκής οικονομίας.

Επίσης, ας καταγγείλουμε τα αντιδραστικά πραξικοπήματα που ενορχηστρώνονται από τα δυτικά σύνορα σε χώρες όπως το Τσαντ, η Λιβύη και οι διαβόητες πλέον έγχρωμες επαναστάσεις. Αυτά τα πραξικοπήματα διαιωνίζουν την αστάθεια, διαταράσσουν την ειρήνη και υπονομεύουν τις προσδοκίες του λαού μας.

Καταδικάζουμε έντονα την παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων στην ήπειρό μας, καθώς αποτελούν σοβαρή απειλή για την αφρικανική κυριαρχία και υπονομεύουν την αυτοδιάθεσή μας. Οι βάσεις αυτές χρησιμεύουν ως εργαλεία ιμπεριαλιστικού ελέγχου, επιτρέποντας σε ξένες δυνάμεις να ασκούν την επιρροή τους, να εκμεταλλεύονται τους πόρους μας και να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές μας υποθέσεις.

Διαιωνίζουν μια νεοαποικιακή ατζέντα, εμποδίζοντας την πρόοδό μας προς την πραγματική ανεξαρτησία και διαιωνίζοντας έναν κύκλο αστάθειας και συγκρούσεων. Η εγκατάσταση αυτών των στρατιωτικών βάσεων βαθαίνει περαιτέρω τις ιστορικές πληγές της αποικιοκρατίας και ενισχύει τον καταπιεστικό εναγκαλισμό των ξένων δυνάμεων στην ήπειρό μας. Ως Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κένυας, ζητάμε την άμεση κατάργηση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Αφρική, διεκδικώντας το δικαίωμά μας να χαράξουμε το δικό μας δρόμο προς την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την κυριαρχία. Μαζί, ας ξεσηκωθούμε ως μία γροθιά για να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των εθνών μας από την εισβολή της ξένης στρατιωτικής παρουσίας.

Αυτή η πραγματικότητα μας υποχρεώνει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Σε περιόδους κυβερνητικών αναταραχών, η εξουσία συχνά μεταφέρεται στις πιο οργανωμένες δυνάμεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα συμφέροντα του λαού εξυπηρετούνται καλύτερα όταν επαναστατικές δυνάμεις, όπως το κόμμα μας, εντείνουν τις οργανωτικές τους προσπάθειες για να διασφαλίσουν το μέλλον των εθνών μας.

Καλούμε τις επαναστατικές δυνάμεις σε όλη την Αφρική να ενωθούν και να ενισχύσουν τις γραμμές μας, αναγνωρίζοντας ότι οι μάζες είναι η εμπροσθοφυλακή της αλλαγής. Η απουσία ειρήνης στην περιοχή του Σαχέλ αποτελεί τρανή υπενθύμιση των ιμπεριαλιστικών προσπαθειών που συνεχίζουν να υπονομεύουν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην αγαπημένη μας ήπειρο.

Εν κατακλείδι, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κένυας επαναβεβαιώνει την ακλόνητη δέσμευσή μας στις αρχές της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της κυριαρχίας στην Αφρική. Ας εντείνουμε τις οργανωτικές μας προσπάθειες, στεκόμενοι αποφασιστικά απέναντι στον ιμπεριαλισμό και σφυρηλατώντας ένα ενιαίο μέτωπο για την επίτευξη της απελευθέρωσης και της ευημερίας που αξίζει στο λαό μας.

Ανάρτηση από: https://avantgarde2009.wordpress.com/