Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

20ής Ιούληδων οι συνειρμοί…

Του Λάζαρου Μαύρου

Ε Ι Κ Ο Σ Τ Η ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 είναι πρώτ’ απ’ όλα οι προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες. Το γνωρίζουν, ως φρικτά ανεξίτηλη εμπειρία, όσοι επέζησαν απ’ το μαρτυρικό 251 Τάγμα Πεζικού της Κερύνειας. Στους οποίους, οι από 15.7.1974 πραξικοπηματίες χουντικοί επικεφαλής του ΓΕΕΦ, το βράδυ της Παρασκευής 19.7.1974 που έβλεπαν τον στόλο του Αττίλα να προσεγγίζει την Κερύνεια, α-π-α-γ-ό-ρ-ε-υ-σ-α-ν να ταχθούν εγκαίρως στις θέσεις άμυνας επί της ακτής που ανέκαθεν προέβλεπαν τα Σχέδια Άμυνας Κύπρου.

- ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ όσοι επέζησαν απ’ το μαρτυρικό 286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού που ΔΕΝ του επέτρεψαν το βράδυ της 19ης να μετακινήσει τα τεθωρακισμένα ΒTR του, από το παλιό ΓΣΠ της Λευκωσίας, στον προσχεδιασμένο χώρο αποστολής του στην Κερύνεια.

- ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ όσοι επέζησαν απ’ το εξίσου μαρτυρικό 281 Τάγμα Πεζικού που δεν του επέτρεψαν το βράδυ της 19ης να μετακινηθεί απ’ τη Λευκωσία για να επανδρώσει τις προβλεπόμενες δικές του θέσεις μάχης στις ακτές της Κερύνειας.

- ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ όσοι επέζησαν απ’ το μαρτυρικό 70 Τάγμα Μηχανικού, που κατάφεραν μεν να φτάσουν νύχτα της 19ης στην Κερύνεια, αλλά ΕΚΕΙ τους α-π-α-γ-ό-ρ-ε-υ-σ-α-ν να στρώσουν τα προβλεπόμενα ναρκοπέδια στην ΑΚΤΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΕΜΙΛΙ, όπου, μετά από λίγες ώρες, πρωί του Σαββάτου 20ή Ιουλίου 1974 αποβιβάστηκε ανενόχλητη η ταξιαρχία «Τσιακμάκ» με το 50 Σύνταγμα Καραογλάνογλου της 39ης Μεραρχίας του Αττίλα…

Δ Ε Κ Α Τ Η ΤΕΤΑΡΤΗ Ιουλίου 2014, στο Προεδρικό της μη κατεχόμενης πλευράς της Λευκωσίας, συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του ΠτΔ κ. Ν. Αναστασιάδη. Οι Διπλωματικές Επιλαρχίες του Αττίλα είχαν ήδη εκκινήσει τη νέα προέλασή τους, εναντίον της «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας από 23η Ιουνίου: Με το 105 σελίδων Έγγραφο Νταβούτογλου & Τσιαβούσιογλου στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. Προεδρεύοντος του Υπ.Εξ. της μητρός πατρίδος κ. Βαγγέλη Βενιζέλου. Τον ριψασπιδισμό του οποίου κατήγγειλε η Ευρωβουλευτίνα του κυβερνώντος ΔηΣυ κ. Ελένη Θεοχάρους. Για την οποία εκτοξεύτηκε η 1η μετά τη χούντα, Ρηματική Διακοίνωση του Υπ.Εξ. της Ελλάδος ΕΝΑΝΤΙΟΝ της Κύπρου. Κι έσπευσαν αμέσως να υπακούσουν (όπως τον μαρτυρικό διοικητή του 251ΤΠ της Κερύνειας, αγνοούμενο αντισυνταγματάρχη Παύλο Κουρούπη και τον θυσιασθέντα στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Κοντεμένου διοικητή του 286 ΜΤΠ αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Μπούτο), το Υπ.Εξ. του κ. Ιω. Κασουλίδη, το Προεδρικό του κ. Ν. Αναστασιάδη κι ο ΔηΣυ του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και του κ. Πρ. Προδρόμου (για να μην ξεχνιόμαστε!).

Δ Ε Ν ΕΙΠΕ λέξη, ούτ’ ασχολήθηκε καν το Εθνικό Συμβούλιο της 14ης Ιουλίου 2014 με τη διπλωματική προέλαση του Αττίλα της 23ης Ιουνίου 2014 στην ΕΕ. Το Εθνικό Συμβούλιο του 2014 δεν είναι οι διατεταγμένοι από τη χούντα Ιωαννίδη, τον στρατηγό Μπονάνο, τον ταξίαρχο Γεωργίτση και τους άλλους πραξικοπηματίες του Ιουλίου 1974. Τηρουμένων των αναλογιών, όμως, τα πεπραγμένα τους και ιδίως οι αμέλειες, οι παραλείψεις και τα μη πεπραγμένα τους, πόσο άραγε διαφέρουν; Πόσο, λιγότερο ή περισσότερο, διευκολύνουν την προελαύνουσα διπλωματία του συνεχιζόμενου Αττίλα;


Ανάρτηση από: http://www.sigmalive.com