Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

«Παγωμένη» η Coca-Cola

Των Μαρίας Δήμα, Μ.-Α. Κωνσταντόπουλου 

 Μια πρώτη νίκη υπέρ των εργαζομένων του εργοστασίου της Coca-Cola στη Θεσσαλονίκη συνιστά η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Coca-Cola 3Ε σε βάρος των απεργών εργατών του εργοστασίου της συμπρωτεύουσας, επειδή καλούσαν τους πολίτες σε μποϊκοτάζ του δημοφιλούς αναψυκτικού και άλλων προϊόντων της 3Ε.
Σύμφωνα με την απόφαση-χαστούκι σε βάρος της πολυεθνικής, «το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό, αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων, ήτοι αποτελεί μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού».

Ως «μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού» έκρινε το δικαστήριο την προτροπή εκ μέρους των απεργών προς το καταναλωτικό κοινό για μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας
Κοντεύουν χρόνο
 Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εδώ και 335 ημέρες σε απεργία, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για κλείσιμο του εργοστασίου και με δεδομένο τον αποκλεισμό τους από τα μεγάλα ΜΜΕ, τον οποίο είχε καταγγείλει και η ΠΟΕΣΥ από τις 25 Ιουνίου, και το Διαδίκτυο. Ετσι, λοιπόν, με συνεχείς αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωναν τους πολίτες για τον αγώνα τους και τους καλούσαν να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της 3Ε, μια κίνηση που γρήγορα ξεπέρασε τα σύνορα της συμπρωτεύουσας και εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.
Θορυβημένη η πολυεθνική από την ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα των απεργών, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα επικαλούμενη σημαντική οικονομική και ηθική βλάβη. Το δικαστήριο, ωστόσο, με μια τεράστιας σημασίας απόφαση (αρ. 8839/2014) έκρινε ότι η προσφυγή της Coca-Cola θα πρέπει «να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη, δεδομένου ότι το μποϊκοτάζ, το οποίο γίνεται για ιδεολογικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς λόγους, κείται εκτός του Ν.146/1914, επειδή στερείται σκοπού ανταγωνισμού και γίνεται από πρόσωπα που δεν μετέχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία. Θεωρείται δε νόμιμη απόρροια του ατομικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης (άρθρο 14 του Συντάγματος)».
«Το μποϊκοτάζ επεκτείνεται συνεχώς και βλέπουμε το ενδιαφέρον του κόσμου και εκτός Βόρειας Ελλάδας να αυξάνεται σημαντικά. Μας ζητάνε ενημερωτικό υλικό από περιοχές όπως η Κρήτη και αλλού. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι από αυτή την απόφαση και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με σκοπό να επιστρέψουμε στις δουλειές μας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Τοσίδης, οργανωτικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων της Coca-Cola. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των απολύσεων στο εργοστάσιο της Θέρμης και η απόφαση αναμένεται τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζουμε ότι η επιτυχία της καμπάνιας για μποϊκοτάζ των προϊόντων της Coca-Cola 3Ε οδήγησε την Κόκα Κόλα να ζητήσει την απαγόρευση των αναρτήσεων σε facebook και Διαδίκτυο των απεργών της Coca- Cola Θεσσαλονίκης.
Οι απεργοί αποκλεισμένοι από τα μεγάλα ΜΜΕ (που η εταιρεία έχε τεράστια επιρροή) έχουν πρόσβαση μόνο στο Διαδίκτυο για να προβάλουν τα αιτήματα του αγώνα τους.
Η πρωτοβουλία των εργαζομένων έχει σημαντικό αντίκτυπο στη Βόρεια Ελλάδα και αν συνεχιστεί με την ίδια θέρμη και επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα, η εταιρεία θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την πολιτική της.
Ανάρτηση από: http://www.efsyn.gr