Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

“Η αντίσταση του Κόμπανι και οι Κούρδοι, ένας λαός δημοκρατικός σε μια χώρα δημοκρατική”

Χτες, 6/10/2014, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, διοργάνωσε στην ΑΣΟΕΕ εκδήλωση – συζήτηση με θέμα “Η αντίσταση του Κόμπανι και οι Κούρδοι, ένας λαός δημοκρατικός σε μια χώρα δημοκρατική” και κεντρικούς ομιλητές τους: Αλέκο Αλαβάνο, Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός.
Στη συζήτηση αναλύθηκε η παρούσα κατάσταση στην αυτοδιοικούμενη περιοχή του Δυτικού Κουρδιστάν (Rojava) στη Βόρεια Συρία και ιδιαίτερα η ασφυκτική πολιορκία που υφίσταται η πόλη Κόμπανι από τις 15 Σεπτεμβρίου, από την τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Οι παρευρισκόμενοι ακροατές έδειξαν το ενδιαφέρον τους για το θέμα, κάνοντας εύστοχες ερωτήσεις και παρατηρήσεις, κάτι που μας κάνει αισιόδοξους ότι το κουρδικό ζήτημα αρχίζει και πάλι να ενδιαφέρει τους Έλληνες και ότι ο λαός μας μπορεί να σταθεί αρωγός στον αγώνα του δοκιμαζόμενου κουρδικού λαού, ο οποίος, για μία ακόμη φορά στην ιστορία του, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πιθανή σφαγή.

Το καντόνι του Κόμπανι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, είναι το κεντρικό από τα τρία καντόνια της αυτοδιοικούμενης περιοχής της Rojava και αυτό το καθιστά άμεσο και μεγάλης σημασίας στόχο για τους τρομοκράτες – τζιχαντιστές, οι οποίοι αποσκοπούν, καταλαμβάνοντάς το, να επιτεθούν και στα υπόλοιπα δύο καντόνια και να εδραιώσουν την παρουσία του στις κουρδικές περιοχές. Η -καταγεγραμμένη πλέον- στήριξη που παρέχει το τουρκικό κράτος στην τρομοκρατική οργάνωση, όπως επίσης και η αδιαφορία που επιδεικνύει η συμμαχία των δυτικών κρατών για την απειλή στο Κόμπανι -την ώρα που έχει ήδη αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της ίδιας απειλής στο Ιράκ- κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή των κουρδικών δυνάμεων υπεράσπισης της περιοχής YPG/YPJ, οι οποίες, ωστόσο, παρά την έλλειψη προγημένου οπλισμου -κάτι που η ISIS διαθέτει, μετά την κατάσχεση του οπλισμού του ιρακινού στρατού- αντιστέκονται ηρωϊκά και, μέχρι στιγμής, με επιτυχία. Υπερασπιζόμενες όχι μόνο τις περιοχές τους, αλλά, στην πραγματικότητα, ολόκληρη την ανθρωπότητα από το Μεσαίωνα που προσπαθούν να επιβάλλουν οι φανατικοί ισλαμιστές της ISIS.
Σαν Επιτροπή Αλληλεγγύης και σα φίλοι του κουρδικού λαού, ζητάμε να παρασχεθεί άμεσα στρατιωτική βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις. Ζητάμε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες και τους πρόσφυγες του Κόμπανι. Ζητάμε να αναγνωριστεί διεθνώς η αυτοδιοίκηση της Rojava, ακριβώς όπως έχει αναγνωριστεί η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Ζητάμε η Δύση να στρέψει το βλέμμα της προς τους Κούρδους της Συρίας, έναν λαό δημοκρατικό σε μια χώρα δημοκρατική, και να του αναγνωρίσει το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση, στη ζωή και στην ελευθερία.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ!
Αθήνα, 7/10/2014
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν

Ανάρτηση από: http://geromorias.blogspot.gr