Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Μπράβο στον σύντροφο Π. Λαφαζάνη



Του Δημήτρη Χρυσικού

 Διάβασα ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του συντρόφου – έτσι τον αισθάνομαι και θεωρώ – Παναγιώτη Λαφαζάνη στο MEGA (20-10-14), στον ιστοχώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα και πάλι κρίμα που δεν  άκουσα ζωντανά και ολόκληρη τη συνέντευξη του. Αλλά αυτό το απόσπασμα που διάβασα με ενθουσίασε. Είπε ορθά-κοφτά:
«Εμείς θα ακυρώσουμε το μνημόνιο. Θα ακυρώσουμε το μνημόνιο μόλις αναλάβουμε την κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο που το φέρανε (δηλαδή με νόμο). Μάλιστα θα το ακυρώσουμε με δημοκρατικό τρόπο, γιατί ψηφίστηκε πραξικοπηματικά σε μία νύχτα» και τόνισε «πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, θα εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης χωρίς καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση με τους δανειστές». Για να συνεχίσει διευκρινίζοντας : «Δεν θα πάρουμε σφουγγάρι και θα το σβήσουμε, θα διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους….Η χώρα διαλύεται. Αυτό μας υποχρεώνει στην εφαρμογή μίας ριζοσπαστικής πολιτικής για να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα» και τόνισε «Εμείς δε χρωστάμε μόνο, μας χρωστάνε». Ανέφερε δε ακόμη «πως από τη στιγμή που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό του κράτους θα αρχίσουν να εγγράφονται και οι απαιτήσεις της Ελλάδας από το κατοχικό δάνειο.”

Τα είπε ορθά-κοφτά όχι μόνο για να τα ακούσουμε εμείς, ο λαός και οι Τροϊκανοί και δανειστές μας, αλλά και οι σύντροφοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που πολλές φορές τα «μασάνε» για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Μνημόνιο μόλις αναλάβει με το καλό την κυβέρνηση.
Με είχε προβληματίσει π.χ. αυτό που είχε πει ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας στο λόγο του στη ΔΕΘ :
 «Σ’ ένα τέτοιο διεθνή περίγυρο, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συμπεριφέρεται ως υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά με ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή διεθνώς». Γιατί αυτό το «υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη» είναι δυνατόν να ερμηνευτεί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, π.χ. την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόϊμπλε ότι σημαίνει αποδοχή των συμφωνημένων: δηλαδή Μνημόνια και εφαρμοστικοί νόμοι.
       Δεν το κρύβω βέβαια πως με ανησύχησε αυτό που είπε ο συν. Λαφαζάνης στη συνέχεια: «Δεν θα πάρουμε σφουγγάρι και θα το σβήσουμε, θα διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους». Γιατί υπάρχει κίνδυνος να βγάλουμε από την κύρια είσοδο το Μνημόνιο και να το βάλουμε – μέσω διεκδίκησης για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους – από τη σκάλα υπηρεσίας. Μου θύμισε αυτά που κατά καιρούς έχουν ακουστεί από τα χείλη κορυφαίων παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου πείτε πώς το ίδιο υποστήριξε στη ΔΕΘ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο».
Αυτό βέβαια σημαίνει διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Που δεν γνωρίζουμε αν την δεχτούν, πόσο χρόνο θα κρατήσει και που θα καταλήξει. Το σημαντικότερο είναι πώς τουλάχιστον εμείς, το «πόπολο», δεν έχουμε ιδέα με ποια «όπλα» δικά μας θα αναγκάσουμε τους ευρωπαίους δανειστές μας – αυτούς τους «λύκους», τους γνωστούς από την ιστορία τους αιματοβαμμένους  ιμπεριαλιστές – να δεχτούνε όχι μόνο τη διαπραγμάτευση αλλά και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους. Επίσης δεν ξέρουμε αν θα απαιτήσουν να επιστρέψουμε, αφού θα ακυρώσουμε τα Μνημόνια κλπ, τα λεφτά που μας έδωσαν ως αποτέλεσμα της «σύμβασης» που υπέγραψαν οι γνωστοί κοψομεσάκηδες των κυβερνήσεων μας.
Εδώ «καπάρο» πληρώνεις ή παίρνεις και το χάνεις αν ακυρωθεί η συμφωνία. Θα μας χαρίσουν αυτοί οι αρχιληστές αυτά που μας έχουν δώσει;
Εκείνο πάλι που είπε ο συν. Λαφαζάνης για την εγγραφή στον προϋπολογισμό των απαιτήσεων από το κατοχικό δάνειο, δεν λέει τίποτα αν δεν σου δώσουν τίποτα. Και οι «μνημονιακοί» μας έγραφαν στον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, αλλά έμεναν με την εγγραφή. Και άλλοι προσδοκώμενοι πρόσοδοι την ίδια τύχη είχαν. Να το γράψεις δεν σημαίνει ότι και το εξασφαλίζεις.
Αν αυτές οι δύο μικρές μου απορίες απαντηθούν τότε θα πετάξω στα σύννεφα από την χαρά μου. Και μάλιστα χωρίς αλεξίπτωτο. 

Ανάρτηση από: http://istrilatis.blogspot.gr