Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Άλλη μια παγωμένη χρονιά

Απαγορευτικό παραμένει το πετρέλαιο θέρμανσης για τους καταναλωτές και φέτος

Παγωμένη θα είναι και η φετινή χρονιά για τους Έλληνες, αφού το πετρέλαιο θέρμανσης, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η τιμή του, παραμένει στα αζήτητα. Οι καταναλωτές δεν δείχνουν ενδιαφέρον για παραγγελίες, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Μάλιστα η τιμή του πετρελαίου, μετά και τη μείωση του ειδικού φόρου και με βάση τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση των διεθνών τιμών, αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 1,07 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,25 ευρώ πέρυσι, ωστόσο, μετά τη συνεχή φοροαφαίμαξη των πολιτών, δεν υπάρχει μία για τη θέρμανσή τους.

Έρευνες της αγοράς δείχνουν ότι, παρά τη μείωση του φόρου αλλά και την πτωτική τάση των διεθνών τιμών, το ενδιαφέρον των καταναλωτών παραμένει χαμηλό και δεν αναμένεται παρά μόνο 10% αύξηση πωλήσεων έναντι της περσινής σεζόν.

Αν και η τιμή του θα είναι λίγο μειωμένη, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι θα κρατήσουν την ίδια στάση με πέρυσι, δηλαδή δεν θα βάλουν πετρέλαιο, αφού δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των ενοίκων στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση.

Την ίδια ώρα χιλιάδες πολυκατοικίες έχουν αποφασίσει μέσα από τις γενικές συνελεύσεις να μη γίνει παραγγελία πετρελαίου, αφού δεν επαρκεί το αποθεματικό. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση στις τιμές δεν θα θέλξει πολλούς καταναλωτές και, επικαλούμενοι έρευνες αγοράς που έχουν στα χέρια τους, προβλέπουν ότι η αύξηση στη ζήτηση δεν θα είναι πάνω από 10%.

Το επίδομα

Για όσους δικαιούνται επίδομα, η τιμή θα διαμορφωθεί στα 0,72 ευρώ το λίτρο (με πλαφόν κατανάλωσης), έναντι 0,90 ευρώ την περσινή χρονιά. Εδώ να προσθέσουμε ότι την περσινή χρονιά η ζήτηση για να πάρουν πετρέλαιο οι δικαιούχοι ήταν εξαιρετικά χαμηλή, αφού οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να το προμηθευτούν ούτε σε αυτή την τιμή.

Οι βενζινοπώλες πάντως επισημαίνουν ότι η ζήτηση θα κινηθεί περίπου στα περυσινά επίπεδα, χαρακτηρίζοντας μικρό το επίδομα, το οποίο μάλιστα δεν φθάνει απευθείας στους καταναλωτές. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα μέχρι να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν μια κι έξω το πετρέλαιο και μετά να περιμένουν να τους πιστωθεί η επιστροφή.

Δικαιούχοι πάντως του επιδόματος θέρμανσης είναι άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ, έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ (ακίνητη περιουσία έως 300.000) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 43.000 ευρώ (ακίνητη περιουσία έως 300.000) όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

Από το επίδομα θα εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. πάνω από 3.000 κυβικά εκατοστά.

Επιδότηση με κατανάλωση δίνεται και σε περιοχές της χώρας μας όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα ψυχρό, όπως:
◆ 25 λίτρα ανά τ.μ. στην Α’ Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία).
◆ 15 λίτρα ανά τ.μ. στη Β’ Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος).
◆ 8 λίτρα ανά τ.μ. στη Γ’ Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα).
◆ 5 λίτρα ανά τ.μ. στη Δ’ Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού).

Στα ύψη

Το πετρέλαιο θέρμανσης, πάρα τη μείωση κατά μερικά λεπτά, εξακολουθεί να είναι ακριβό και «απαγορευτικό» για τους καταναλωτές. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εκτοξεύτηκε σ’ αυτά τα ύψη με την εξίσωση της τιμής του με το πετρέλαιο κίνησης, δήθεν για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα ακόμη φοροεισπρακτικό μέτρο της κυβέρνησης, η οποία διαπίστωσε ότι αυτό το μέτρο έριξε κατακόρυφα την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην οικονομία και όχι μόνο.

Έκλεισαν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία καυσίμων, οι φόροι που εισπράχθηκαν ήταν λιγότεροι από άλλες χρονιές, καθώς έπεσε πολύ η κατανάλωση, ενώ η στροφή σε άλλες μορφές θέρμανσης, όπως τα τζάκια και οι σόμπες, επιβάρυνε πολύ την ατμόσφαιρα και πέρυσι η αιθαλομίχλη ήταν μόνιμο φαινόμενο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Καταγράφηκαν επίσης ακόμη και θάνατοι από τη χρήση σόμπας...

Η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν ένα τραγικό μέτρο με ολέθρια αποτελέσματα και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί το λάθος της, αλλά, αντί να το αποσύρει, απλώς μείωσε κατά 30% τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (το άλλο 70% έμεινε), μια παροχή που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ από τον Σαμαρά.

Έτσι λοιπόν η υπόθεση «θέρμανση» έχει παραμείνει μια άλυτη εξίσωση για τους Έλληνες.

Στο μεταξύ, δειλά - δειλά έχουν ξεκινήσει και οι προμήθειες καυσόξυλων, «σταθερή αξία» τον χειμώνα, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η τιμή του πετρελαίου πέταξε στα ύψη. Ξυλέμποροι τονίζουν ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον η κίνηση κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα, ενώ αναμένεται μικρή αύξηση στις παραγγελίες. Όσον αφορά τις τιμές, αυτές είναι σχεδόν αμετάβλητες και διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος του ξύλου. Η δρυς κυμαίνεται περίπου στα 140 ευρώ τον τόνο, όπως και η οξιά, 180 ευρώ το πουρνάρι και γύρω στα 170 ευρώ η ελιά.

Η στροφή των τελευταίων ετών στα καυσόξυλα είχε αρνητικές επιπτώσεις και για το περιβάλλον. Ο λόγος για τη λαθροϋλοτομία!

Στο μεταξύ υπενθυμίζεται ότι απλοποιούνται οι διαδικασίες για τους κατοίκους των ορεινών χωριών για την κάλυψη των ατομικών αναγκών τους σε καυσόξυλα, καθώς απαλλάσσονται από γραφειοκρατικές διαδικασίες και επιπλέον δεν θα επιβαρύνονται με καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ. Παράλληλα η υλοτομία για αυτές τις περιπτώσεις θα γίνεται με αυτεπιστασία από τους δήμους. Έτσι με τις παραπάνω διαδικασίες οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών διευκολύνονται στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις ανάγκες τους σε καυσόξυλα.

Πάνω από 80.000 προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ

Περίπου στις 80.000 φθάνουν οι προσφυγές που κατέθεσαν οι πολίτες στις εφορίες κατά του ΕΝΦΙΑ.

Την περασμένη εβδομάδα οι προσφυγές δεν ξεπερνούσαν τις 50.000, αλλά η μαζική κινητοποίηση των οργανώσεων ιδιοκτητών και καταναλωτών και οι δημόσιες παρεμβάσεις κατά της συνταγματικότητας του νόμου από τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων δημιουργούν κύμα αντιδράσεων και προσφυγών.

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε και τα τελευταία εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ σε πολίτες οι οποίοι, ενώ έχουν κάποια περιουσία, δεν θα πληρώσουν γιατί ο φόρος που εκκαθαρίστηκε είναι κάτω από το μη εισπράξιμο όριο των 5 ευρώ, είτε γιατί δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο είτε γιατί έχουν εντοπιστεί σοβαρά λάθη στο έντυπο Ε9 και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει εκκαθάριση φόρου. Έτσι, στο σύστημα Taxis είναι αναρτημένο πλέον το σύνολο των εκκαθαριστικών, που ξεπερνούν τα 7.000.000.

Σημειώνεται ότι βάσει νόμου φόρος ΕΝΦΙΑ κάτω από 5 ευρώ δεν εισπράττεται, ενώ φορολογούμενοι χωρίς καθόλου ακίνητη περιουσία μπορούν να τυπώσουν μηδενικό εκκαθαριστικό μέσω του Taxis χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εντοπιστεί να έχουν κάνει σοβαρά λάθη στο Ε9 και εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί να γίνει η εκκαθάριση του φόρου για κάποιο ή για το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, η εφορία δεν έχει υπολογίσει τον φόρο για συγκεκριμένα ακίνητα και το εκκαθαριστικό περιλαμβάνει ειδοποίηση ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει σωστά τα στοιχεία του Ε9 ώστε τα ακίνητα να θεωρούνται δηλωμένα. Αυτό θα μπορέσει να το κάνει μόλις ανοίξει το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, δηλαδή από τα μέσα Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2014.

Ανάρτηση από: http://www.topontiki.gr