Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Παραγγελιά (1980)


Μία ταινία του Παύλου Τάσιου βασισμένη στην ιστορία του Νίκου Κοεμτζή και τη βραδιά της 24ης  Φεβρουαρίου του 1973 στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα», όπου μαχαίρωσε και σκότωσε τρεις αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μίας συμπλοκής, που ξεκίνησε με αφορμή μία παραγγελιά.

Εκείνο το βράδυ, 24 Φεβρουαρίου του 1973, οι τρεις αστυνομικοί σπάζωντας τον άγραφο νόμο της εποχής παρέμειναν στην πίστα, ενώ ο αδερφός του Νίκου Κοεμτζή, ο Δημοσθένης, είχε σηκωθεί για να χορέψει το τραγούδι "βεργούλες" του Μάρκου Βαμβακάρη.

Οι αστυνομικοί δεν κατέβηκαν παρά τις εκκλήσεις και του τραγουδιστή, που ζητούσε από τους θαμώνες να αδειάσουν την πίστα. Ακολούθησε μία συμπλοκή μεταξύ του Δημοσθένη και των αστυνομικών.

Ο Κοεμτζής αντέδρασε και επιτέθηκε με μαχαίρι, χτυπώντας όποιον επιχείρησε να τον εμποδίσει. Οι τρεις άνδρες της ασφάλειας φέρονται να γνώριζαν τη συγγένεια του Δημοσθένη που «έκανε την παραγγελιά» με τον Νίκο Κομετζή, ο οποίος είχε κυνηγηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του από τις αρχές λόγω κλοπών αλλά και οικογενειακών φρονημάτων.

«Ως φαίνεται, την ώρα που σκορπούσα το θάνατο χωρίς να δουλεύει το μυαλό μου και κινιόμουν σαν ένα ρομπότ, με είχε κυριέψει ο δαίμονας ή το κτήνος που φωλιάζει μέσα μου», γράφει στην αυτοβιογραφία του "Νίκος Κοεμτζής-Μακρύ Ζεϊμπέκικο", την οποία πουλούσε ο ίδιος τα τελευταία χρόνια στο Μοναστηράκι.


«Έξω απ΄ την τρέλα δεν είχε κάτι να πιαστεί, γιατί του το ΄χαν διαλύσει» γράφει ο Διονύσης Σαββόπουλος στο τραγούδι «Μακρύ Ζεϊμπέκικο για τον Νίκο». 

Ανάρτηση από: http://tvxs.gr