Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Γκιουλέν: Ίσως και στημένο από τον Ερντογάν το πραξικόπημα

«Σκηνοθετημένο»


Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητούσε την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον ως υποκινητή του πραξικοπήματος, ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, σε μια σπάνια συνέντευξή του, ανέφερε πως το πραξικόπημα ενδεχομένως και να σκηνοθετήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας για να ενισχύσει τη θέση του και να τον στοχοποιήσει.

Ο Γκιουλέν υπήρξε στενός σύμμαχος και μέντορας του Ερντογάν, ωστόσο σήμερα είναι δύο ορκισμένοι εχθροί. Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται πως ο ιεροκήρυκας, που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε το πραξικόπημα. Ο Γκιουλέν απέρριψε κατηγορηματικά με δήλωσή του τους ισχυρισμούς του Ερντογάν.
«Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρονια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικό το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ' αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες», είπε και πρόσθεσε:
«Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η άνοδος μιας κυβέρνησης στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο έπειτα από μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία».
Λίγες ώρες αργότερα ο Γκιουλέν έδωσε συνέντευξη από το σπίτι του στην Πενσιλβάνια όπου ζει, υπογραμμίζοντας πως κανείς Τούρκος πολίτης δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει θετικά τις στρατιωτικές επεμβάσεις. «Η Δημοκρατία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης», είπε.


Παράλληλα δήλωσε πως το πραξικόπημα ίσως να ήταν στημένο από τον Τούρκο πρόεδρο ώστε να μπορέσει να στοχοποιήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και κυρίως τους υποστηρικτές του κινήματος του Γκιουλέν, που αποτελεί αυτή τη στιγμή και τον «νούμερο ένα» εχθρό του. Μάλιστα πρόσφατα η τουρκική ηγεσία χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν.

Ανάρτηση από: http://tvxs.gr