Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Κι είχα παρεξηγήσει τον Ταγίπ ...

Του mitsos175.

Οι Έλληνες στο ιντερνέτ γλέντησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα - οπερέτα στη γειτονική Τουρκία. H κίνηση λχ του Ταγίπ Ερντογάν να κάνει διάγγελμα μέσω Facetime είναι σίγουρα ειρωνεία, γιατί προσπάθησε να φιμώσει αυτό που σήμερα τον βοήθησε να καταστείλει το πραξικόπημα.

Πράγματι, θα είχε γέλιο η όλη υπόθεση, αν δεν υπήρχαν οι 265 νεκροί, οι χιλιάδες τραυματίες και οι τραγικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη γειτονική χώρα. Τα ερωτηματικά είναι πολλά όσες και οι υποψίες για το ποιός είναι πράγματι πίσω από το πραξικόπημα.

Σίγουρα όμως ο Σουλτάνος βγαίνει ενισχυμένος στο εσωτερικό. Αφού βρήκε ενόχους, ας τους φορτώσει όλες τις αμαρτίες. Όχι φυσικά πως οι στρατιωτικοί και δικαστικοί αντίπαλοι του είναι αγγελούδια, κάθε άλλο. Μεγάλα καθάρματα είναι, που δεv δίστασαν να πυροβολήσουν πολίτες. Αλλά προκαλεί εντύπωση, μάλλον θυμηδία, τα όσα λέγονται από ορισμένους φίλους του Ερτογάν για το περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό μαχητικό.
"Ο Τούρκος πιλότος που κατέρριψε το ρωσικό Su-24 τον Νοέμβριο του 2014 εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti από την Άγκυρα, επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου της Άγκυρας Γκιολίχ Γκιοκτσέκ CNN Turk.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας έκανε λόγο στις δηλώσεις του για ύπαρξη «παράλληλης δομής» στον τουρκικό στρατό, λέγοντας ότι αυτή η «παράλληλη δομή» στις ένοπλες δυνάμεις, ευθύνεται για την επιδείνωση των σχέσεων με την Ρωσία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Άγκυρας, αυτό ήταν σε γνώση της κυβέρνησης. «Συγκεκριμένα αυτή η "παράλληλη δομή" χάλασε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Ήταν το συμβάν (με το αεροσκάφος) στο οποίο συμμετείχε ένας από τους πιλότους αυτής της "δομής" και το λέω εκατό τοις εκατό» δήλωσε ο Γκιοκτσέκ, προσθέτοντας τα εξής: «Ο πιλότος αυτός ήταν ένας από αυτούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Μέχρι σήμερα δεν το λέγαμε, το κρατούσαμε μυστικό. Αλλά εγώ, ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, σας λέω ότι τις σχέσεις μας με τη Ρωσία την χάλασαν αυτοί οι παλιάνθρωποι»."

Τι μου λέτε; Σοβαρά; Για κοίτα ρε παιδί μου. Κι είχα παρεξηγήσει τον Ταγίπ. Ρωσόφιλος από κούνια. Αφού Ρώσικη σαλάτα είναι το αγαπημένο του φαγητό...
Βέβαια η Ρωσία που ενδιαφέρεται να αποκατασταθούν οι σχέσεις προς όφελος και των δυο χωρών, δεν σχολίασε την ανακοίνωση. Δεν θύμισε, ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Ερτογάν είχε κρατήσει μια προκλητική στάση απέναντι σε αυτό το γεγονός. Ότι ο Σουλτάνος απειλούσε τη Ρωσία λέγοντας πως τάχα "η Τουρκία άσκησε το δικαίωμα φύλαξης του εναερίου της χώρου"! Η επιλεκτική αμνησία είναι πολύ χρήσιμη στη διπλωματία. Φυσικά ο Σουλτάνος το μετάνιωσε πικρά, αφού είδε ότι οι συνέπειες ήταν δυσανάλογα μεγάλες για τον ίδιο και την οικονομία της Τουρκίας. Σίγουρα πάντως δεν είναι ανόητος, βρήκε μια ευκαιρία και θα την εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Τους Ρώσους από την άλλη τους βολεύει κι αυτούς το σενάριο, έστω κι αν είναι αφελές. Έτσι για όλα τα λάθη, ακόμα και αυτά του Ερτογάν, φταίνε οι πραξικοπηματίες. Ευτυχώς που έκαναν την κουταμάρα και τον έκαναν "ήρωα" και "υπερασπιστή της δημοκρατίας"! Ναι, είναι τόσο αστείο, όσο και τραγικό. Μια ιλαροτραγωδία.

Κάτι ακόμα: Η Ρωσία χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα βρέθηκε κερδισμένη. Ο Ερτογάν ζητά από τις ΗΠΑ τον Γκιουλέν, παλιό του σύμμαχο και τωρινό ορκισμένο αντίπαλο, κατηγορώντας τους Αμερικάνους για το άσυλο που του προσφέρουν. Οι ΗΠΑ παραείναι δυνατές για τον Σουλτάνο και είναι τα αφεντικά. Εν τούτοις, αν έχουν καλά ανταλλάγματα, μπορεί και να του κάνουν το χατίρι. Τα πάντα έχουν μια τιμή. Άλλωστε, "στην πολιτική λέγονται όσα δεν γίνονται και γίνονται όσα δεν λέγονται". Είναι από τις λίγες ρήσεις αστού πολιτικού που θα συμφωνήσω...

 Υ.Γ: Δεν ξέρω αν το πληροφορηθήκατε. Ο Τούρκος στρατηγός που ήταν επικεφαλής των στρατευμάτων στην Νοτιοανατολική Τουρκία και με εντολές του ισοπεδώθηκαν Κουρδικές πόλεις και χωριά,  δημιουργήθηκαν εκατόμβες νεκρών αμάχων, άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, και όλα αυτά στο όνομα της υπεράσπισης της «Τουρκικής δημοκρατίας», είναι ένας από τους 34 ανώτατους αξιωματικούς που κατηγορούνται για «εσχάτη προδοσία» γιατί θεωρείται πρωτεργάτης του αποτυχημένου πραξικοπήματος που είχε στόχο να καταργηθεί αυτή η «δημοκρατία».


Υ.Γ2: Είναι φρικιαστικές οι εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου και μας δείχνουν τις δολοφονίες, τις ταπεινώσεις, τους εξευτελισμούς και τα βασανιστήρια από αφιονισμένους οπαδούς του Ερντογάν. αλλά και από τους φασίστες "Γκρίζους Λύκους" (χαρακτηριστική η φωτογραφία που παραθέτουμε), με την ανοχή αν όχι παρότρυνση του κυβερνητικού μηχανισμού, που υφίστανται απλοί στρατιώτες οι οποίοι υπακούοντας τις εντολές των αξιωματικών τους πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Είναι κι αυτό μια ένδειξη το πώς θεωρεί την δημοκρατία ο «σουλτάνος».

Ανάρτηση από: http://tsak-giorgis.blogspot.gr