Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Το στρατιωτικό πραξικόπημα απετράπη - Ο Ερντογάν κυρίαρχος - θάνατοι, τραυματισμοί και συλλήψεις

Στο κενό έπεσε η αιματηρή απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν από μερίδα αξιωματικών του τουρκικού στρατού στην Τουρκία που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Οι στρατιωτικές δυνάμεις που προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία αναχαιτίστηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας και πολλοί εξ αυτών συνελήφθησαν.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να κάνει έκκληση στον λαό της Τουρκίας να βγει στους δρόμους όταν μέχρι πρότινος απαγόρευε τις διαδηλώσεις.
Ανακτά τον έλεγχο της χώρας η εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε από μερίδα του τουρκικού στρατού για να «αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη».
Συνελήφθησαν πολλοί από τους επίδοξους πραξικοπηματίες. Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Ο Ερντογάν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, μίλησε για προδοσία ενάντια στον λαό και τον πρόεδρο της Τουρκίας και προανήγγειλε κάθαρση στον τουρκικό στρατό.
"Το πραξικόπημα απετράπη"
«Το πραξικόπημα απετράπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ Νουχ Γιλμάζ, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Ο κ. Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
Εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) που δεν κατονομάζεται, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ αφέθηκε ελεύθερος από τους πραξικοπηματίες.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως οι περισσότεροι πραξικοπηματίες είναι πλέον υπό τον έλεγχο της διοίκησης του στρατού.
Ωστόσο, είπε, υπάρχουν ακόμα στρατιώτες οι οποίοι ανοίγουν πυρ τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως υποστήριξε, λαμβάνει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ένας από τους στρατηγούς του πραξικοπήματος έχει σκοτωθεί, ενώ έχουν συλληφθεί περισσότερα από 120 άτομα.
Ανάρτηση από: https://www.alfavita.gr