Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ "Σωτήρης Σόρογκας - ζωγράφος"


Μια σπάνια πορεία ζωής και έργου καταγράφεται στην αυτοβιογραφική ταινία του ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα.
Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη ατομική του έκθεση το 1972 ο δημιουργός εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας.

Με όραμα, συνείδηση, προσανατολισμό και με σπάνια αίσθηση εκφράζει με τη ζωγραφική το ποιητικό του σύμπαν. Με μεγάλη ευαισθησία και συμβολισμούς αιχμαλωτίζει και εξωτερικεύει το ιδανικό-στοχαστικό δικό του προσωπικό ύφος.
Σύμβολα μνήμης, με την αίσθηση της σιωπής αποτελούν τα έργα του ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα. Δημιουργός μιας σπάνιας αντίληψης που προσδιορίζει εποχές, αλήθειες και αναζητήσεις, όπου το παρελθόν, το παρόν και μέλλον συνιστούν μιαν αδιάκοπη συνέχεια της ταυτότητας και της παράδοσης, της αλήθειας και της ελληνικότητας.
Ο Σωτήρης Σόρογκας χαρακτηρίζεται ως ο ποιητής της εικόνας, που προσδιορίζει στο κάθε έργο, σε κάθε θεματική ενότητα με πληρότητα ένα διάλογο: του δημιουργού με τον εαυτό του και με ολόκληρο τον κόσμο.
Ένας δημιουργός όπως ο Σόρογκας συνιστά υπόδειγμα ενός ολοκληρωμένου πνευματικού ανθρώπου και με τα πεζά κείμενά του, πέρα από το σπάνιο διαχρονικό του έργο, όπως με τα «Κείμενα - για πρόσωπα και βιβλία» και «Αισθητική γεωγραφία».
Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας,
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας,
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος,
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης,
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης
Παρουσιαστής: Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη


Ανάρτηση από: http://geromorias.blogspot.gr