Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Σακούλα ή στάμνα;

Της Τάνιας 

Κρατάτε βήμα σταθερό!
Κι έχουμε ακοίμητον εχθρό!

Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την εφαρμογή του σωτηρίου, για το περιβάλλον, μέτρου της αγοράς πλαστικής σακούλας από τα σουπερμάρκετ. Να υπενθυμίσουμε πως το μέτρο πασπαλισμένο με μπόλικη φιλοπεριβαντολογική χρυσόσκονη, μας έπιασε στον ύπνο. «Μα το είχανε ψηφίσει καιρό τώρα», με τα προαπαιτούμενα υπ' αριθμ. ...562, κακώς δεν το θυμάστε, μας είπαν κι από πάνω. Να υπενθυμίσουμε ακόμα, πως οι εν λόγω σακούλες είχαν λανσαριστεί στην αγορά, ως βιοδιασπώμενες.

Καιρός να βγάλουμε τα πρώτα βασικά συμπεράσματα.

Συμπέρασμα 1. Όποιος έχει λεφτά για να αγοράζει τις πλαστικές σακούλες, μπορεί να ρυπαίνει. Είναι ακριβώς ο ίδιος που μπορεί να παραβιάζει το Κόκκινο, σηματοδότη, στα φανάρια, το STOP στις διασταυρώσεις, αφού μπορεί και να πληρώσει τα «τσουχτερά» πρόστιμα που επιβάλλονται από την «πρώτη φορά αριστερά».

Συμπέρασμα 2. Όποιος ΔΕΝ έχει λεφτά για να αγοράζει τις πλαστικές σακούλες, ΔΕΝ μπορεί να ρυπαίνει. Πρέπει να μεριμνήσει να έχει μόνιμα στην τσάντα του, (αν είναι γυναίκα) ή στην τσέπη του, (αν είναι άντρας), ή στο αυτοκίνητό του, δυο - τρεις από τις πρώην τσάμπα διατιθέμενες από τα ίδια σουπερμάρκετ. Να υπολογίσει σωστά αν του φτάνουν οι δυο - τρεις ή πρέπει να κουβαλάει περισσότερες, ανάλογα με τα ψώνια που κάνει, συνήθως. Σίγουρα, το μέτρο βοηθάει τους άφραγκους να συνηθίσουν να οργανώνουν τη ζωή τους. Αν αλλάξει τσάντα ή απλά πρέπει εκτάκτως να ψωνίσει δυο- τρία πράγματα και ξέχασε τις σωστά υπολογισμένες σακούλες, τότε: τα αυγά στην κωλότσεπη, το γάλα και το ψωμί στις μασχάλες. Και όλα αυτά για ένα γεύμα που θα περιλαμβάνει δυο τηγανητά αυγά και ένα ποτήρι γάλα. Εναλλακτική, προτεινόμενη από τη στήλη: Να λανσάρουμε τη μόδα «Έσω έτοιμος!», όπου τσάντα μας, πια, να είναι το καροτσάκι της λαϊκής, σε καρώ αποχρώσεις για τη δουλειά και λαμέ αποχρώσεις για δεξιώσεις, γάμους, βαφτίσια κλπ.

Συμπέρασμα 3. Μπορεί μεν οι πλαστικές- βιοδιασπώμενες σακούλες των σουπερμάρκετ να ρυπαίνουν, αλλά οι πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων των σουπερμάρκετ ΔΕΝ ρυπαίνουν. Ας αραδιάσουμε μερικά: Coca Cola και συναφή ποτά πολυεθνικών, λάδι σε πλαστική μπουκάλα, γάλα, ξίδι, αλάτι, οινόπνευμα, εμφιαλωμένο νερό, συσκευασίες χαρτιών κουζίνας και υγείας οπισθίων, συσκευασίες τυριών τυποποιημένων και περιτύλιγμα των χύμα τοιούτων, χαρτοπετσέτες, απορρυπαντικά, γυαλιστικά παπουτσιών, καλλυντικά, πλαστικά ποτήρια -πιάτα -μαχαιροπίρουνα για το πάρτι του κανακάρη. Σκεφτείτε και συμπληρώστε τη λίστα. Ωστόσο μην είμαστε εριστικοί. Ας συμβάλουμε στον αγώνα για τη διάσωση του περιβάλλοντος. Μερικές ιδέες: Στο ταμείο μπροστά, η Coca Cola και τα συναφή ποτά πολυεθνικών, να μεταγγίζονται σε αναλόγου μεγέθους χαρτοσακούλα. Για το λάδι να προσκομίζει με δική του υποχρέωση ο αγοραστής το κιούπι της γιαγιάς, όπου και να μεταγγίζεται, αυτό της πλαστικής συσκευασίας. Για το εμφιαλωμένο νερό, η στάμνα της Μαρίας της Πεντα­γιώτισσας, θεωρείται ήδη απολύτως επιβεβλημένη.

Και να σκεφτεί κανείς πως βρισκόμαστε στο τέλος της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα, του τεχνολογικά πιο ανεπτυγμένου μέχρι σήμερα. Η κατασκευή σακούλας που να μη βλάπτει το περιβάλλον, είναι εφικτή, αλλά και ακριβότερη...

Συμπέρασμα ακροτελεύτιον. Πριν μερικά χρόνια, οι βιοδιασπώμενες σακούλες στα σουπερμάρκετ πλασαρίστηκαν ως η «ευαισθησία» ψυχής των μεγαλοϊδιοκτητών και η σωτηρία για τον ταλαίπωρο πλανήτη. Λίγα χρόνια μετά μας πληροφορούν πως αυτές, οι ίδιες σακούλες, βλάπτουν τον πλανήτη. Αν τους συμφέρει, άσπρο, αν δεν τους συμφέρει, μαύρο. Περασμένα -ξεχασμένα τα παλιά επιχειρήματα. Ζήτω τα καινούργια. Όλη η καινούργια «ευαισθησία», δεν είναι τίποτα περισσότερο, από ένα δωράκι ακόμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δίπλα στις φοροαπαλλαγές. Μια ακόμα αύξηση στην τιμή των προϊόντων, σε βάρος μας. Και μην τρέφετε ελπίδες για τις χάρτινες σακούλες. Να είστε σίγουροι πως για την επιβολή αύξησης και σε αυτές, θα θυμηθούνε πως παρόλο που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, γίνονται από τα δάση, που η μείωσή τους θα επιβαρύνει το περιβάλλον, που θα μειώσει το οξυγόνο, που θα αυξήσει την τρύπα του όζοντος, που...

Εσείς πάντως δε νοιώθετε μια κάποια βελτίωση στο περιβάλλον, από τότε που άρχισαν να χρεώνουν τις σακούλες; Όχι;


Ανάρτηση από: https://antigeitonies.blogspot.gr