Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Τι είναι ένα δισεκατομμύριο; Τι είναι ένα τρισεκατομμύριο;

Ορίστε μία πνευματική άσκηση για εσάς
Τι είναι ένα δισεκατομμύριο;
Τι είναι ένα δισεκατομμύριο; Την επόμενη φορά που θα ακούσετε ένα πολιτικό να χρησιμοποιεί τη λέξη «δισεκατομμύριο» με απλότητα, σκεφτείτε εάν θέλετε τους «πολιτικούς» να ξοδεύουν τα λεφτά της φορολογίας σας.
Ένα δισεκατομμύριο είναι ένας δύσκολος αριθμός για να κατανοηθεί, αλλά μία διαφημιστική εταιρεία έκανε καλή δουλειά βάζοντάς τον σε κάποια προοπτική σε μία από τις εκδόσεις της.
  1. Ένα δισεκατομμύριο δευτερόλεπτα πριν το 2006 ήταν το 1959.
  2. Ένα δισεκατομμύριο λεπτά πριν ο Ιησούς ήταν ζωντανός.
  3. Ένα δισεκατομμύριο ώρες πριν οι πρόγονοί μας ζούσαν στην λίθινη εποχή.
  4. Ένα δισεκατομμύριο μέρες πριν κανείς δεν περπατούσε στην γη στα δύο πόδια.
  5. Ένα δισεκατομμύριο δολάρια πριν ήταν μόνο 8 ώρες και 20 λεπτά, με τον ρυθμό που η κυβέρνησή μας το ξοδεύει.Καθώς αυτή η σκέψη είναι ακόμα φρέσκια στο μυαλό μας, ας δούμε τη Νέα Ορλεάνη. Είναι εκπληκτικό το τι μπορείτε να μάθετε με μία απλή γραμματική και μαθηματική διαίρεση σχολείου. Η γερουσιαστής της Λουιζιάνα, Μαίρη Λάντριου, ζήτησε από το Κογκρέσο να διαθέσει 250 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης. Ενδιαφέρων αριθμός, τι σημαίνει; Λοιπόν, εάν είστε ένας από τους 484.674 κατοίκους της Νέας Ορλεάνης (κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί), ο καθένας παίρνει 516.528 δολάρια. Ή, αν έχετε ένα από τα 188.251 σπίτια της Νέας Ορλεάνης, το νοικοκυριό σας παίρνει 1.329.787 δολάρια. Ή, αν είστε 4μελής οικογένεια, η οικογένειά σας παίρνει 2.066.012 δολάρια. Ουάσινγκτον! Είναι όλα τα κομπιουτεράκια σας χαλασμένα; 
Τι είναι ένα τρισεκατομμύριο;
Πόσο μεγαλύτερο από το ένα δισεκατομμύριο είναι το ένα τρισεκατομμύριο; Χίλιες φορές. Τρία μηδενικά μεγαλύτερο. Είναι ένας αριθμός τόσο μεγάλος που πρέπει να τον δούμε σε ανθρώπινο πλαίσιο πριν μπορέσουμε πραγματικά να κατανοήσουμε το μέγεθός του. Ας πούμε λοιπόν ότι βρισκόμαστε στο έτος 0, την αρχή της πρώτης εκατονταετίας και έχετε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια να ξοδέψετε, με ρυθμό ενός εκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα. Το 1998, θα φτάνατε το ένα δισεκατομμύριο. Συνεχίζετε να ξοδεύετε και τώρα είστε στο έτος 2017. Έχετε ακόμη 721 χρόνια να συνεχίσετε να ξοδεύετε ένα εκατομμύριο κάθε μέρα, πριν φτάσετε στο τέλος της στοίβας σας του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Αν κάποιος έχτιζε ένα οικοδομικό τετράγωνο σπίτια των 100.000 δολαρίων, δέκα σπίτια ανά τετράγωνο, δέκα τετράγωνα ανά μίλι – αυτό μας κάνει εκατό τετράγωνα ανά τετραγωνικό μίλι – πόσο μεγάλο θα ήταν το έργο όταν θα έφτανε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία; Θα ήταν 10.000 τετραγωνικά μίλια – μέγεθος μεγαλύτερο της Πολιτείας του Μέριλαντ.
Αν μπορούσατε να πάτε πίσω στην εποχή του Μειόκαινου, όταν τα θηλαστικά έφτασαν στη μεγαλύτερη ποικιλία τους (19 εκατομμύρια χρόνια πριν), ξοδεύοντας ένα δολάριο κάθε λεπτό, μέρα-νύχτα, επτά μέρες την εβδομάδα (526.000 δολάρια κάθε χρόνο) θα τελειώνατε περίπου τώρα το ένα τρισεκατομμύριο δολάριά σας.
Τώρα ξέρετε
Έχουμε το πλαίσιο. Η Έκθεση του Συνολικού Χρέους της Αμερικής δείχνει ότι ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας της οικονομίας έχουν περισσότερο από 53 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους. 53 τρισεκατομμύρια δολάρια! Και απ’ αυτό το σύνολο, η κεντρική κυβέρνηση έχει χρέος σχεδόν 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, και το μερίδιο που οφείλεται στο εξωτερικό είναι πάνω από 12 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό το χρέος αυξάνεται ραγδαία, σωστά;
Και αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο τα καταγεγραμμένα χρέη – και δεν συμπεριλαμβάνουν μελλοντικές υποχρεώσεις που ήδη υπάρχει δέσμευση να καταβληθούν όπως η κοινωνική ασφάλιση, πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συντάξεις και η ιατρική περίθαλψη – ή τόνους εκτός ισολογισμού οφειλών των τραπεζών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών
Ανάρτηση από: https://www.e-dromos.gr