Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Προσφυγικό: Ψέματα και Αλήθειες

Ομιλία εκ μέρους της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Χίο στις 15/06/17.

Του Γεώργιου Αγιωργούση από την Ρήξη φ. 135

Ξεκινώ από ένα αληθινό γεγονός ότι οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, ο Γιώργος Καΐσας, η Νατάσα Γκαρά και ο Δ.Ρίζος, απαίτησαν και πέτυχαν να υπάρχει στον Έβρο μόνο Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Το απέκρυψαν, ώστε να μην γίνονται συνειρμοί με τον βουλευτή Χίου, Ανδρέα Μιχαηλίδη, που δεν διεκδίκησε και δεν πέτυχε τίποτα.
Στις 20 Μαρτίου 2016, πριν 15 μήνες, ξεκίνησε και εφαρμόστηκε μια συμφωνία-κοινή δήλωση, δύο σελίδων μόνο, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Αυτή η συμφωνία αφορούσε στις ροές, αυτούς που έμπαιναν, δηλαδή, στις μετεγκαταστάσεις και τις επιστροφές.
Ο εμπνευστής και συγγραφεύς αυτής της συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν μια μεγάλη ΜΚΟ (ούτε η Αθήνα, ούτε οι Βρυξέλλες) και την υπέγραψαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ και της Τουρκίας.
Πράγματι, οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν οι ροές των ψεμάτων που εισέρχονταν στα αυτιά μας.

Μόνο 13.500 άτομα έχουν έρθει στη Χίο από τότε, όμως το πρόβλημα μεγάλωσε και μονιμοποιήθηκε αντί να λυθεί….
Καμιά Σούδα δεν έκλεισε, καμία ΒΙΑΛ δεν λειτούργησε σωστά ως κέντρο καταγραφής. Αντιθέτως, πολλά κτήρια νοικιάστηκαν και δημιουργήθηκαν νέοι χώροι και άτυπες δομές.
Αντί λοιπόν να λυθεί το πρόβλημα, αφού τα 400 -500 άτομα ανά μήνα εύκολα καταγράφονται και αποχωρούν, είχαμε παγίωσή του.
Ρωτούσαμε λοιπόν: Γιατί δεν αποχωρούν; Μας απαντούσαν κυβερνητικοί και ντόπιοι αρμόδιοι: «Δεν το επιτρέπει η Συμφωνία ΕΕ Τουρκίας».
Ψέμα 1ο: Πουθενά δεν απαγορεύεται η μετακίνηση των προσφύγων-μεταναστών από τη Συμφωνία, σε αυτό κατέληξε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου μετά από τεκμηριωμένη μελέτη της συμφωνίας. [ ]
Ρωτούσαμε: Γιατί δεν αποχωρούν αφού δεν απαγορεύεται;
Μας απαντούσαν: Δεν απαγορεύεται, αλλά θα καταρρεύσει η συμφωνία εάν φύγουν, γιατί έτσι την ερμηνεύει η Τουρκία.
Ψέμα 2ο: Φεύγουν και έφευγαν με σταθερό ρυθμό 400-500 άτομα τον μήνα, συνολικά 9.500 άτομα, με το πλοίο της γραμμής, με τρίπτυχο και βούλα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Παρ’ όλα αυτά, η συμφωνία δεν κατέρρευσε.
Ρωτούσαμε: Γιατί δεν αποχωρούν, αφού δεν απαγορεύεται και τους βλέπουμε να φεύγουν.
Μας απαντούσαν: Ξέρετε, αυτοί που φεύγουν είναι οι ευάλωτες ομάδες και αυτοί που πήραν έγκριση για το Β΄ Άσυλο,
Ψέμα 3ο: Έχουν φύγει 9.500 άτομα και μόνο 1800 ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες.
Άρα έφυγαν-εξαφανίστηκαν 7.000 άτομα, έτσι απλά, μόνο με καταγραφή και ταυτοποίηση, όπως ζητάμε και έπρεπε να γίνεται.
Ρωτούσαμε: Γιατί δεν αποχωρούν ΟΛΟΙ, ενώ δεν απαγορεύεται και βλέπουμε ότι φεύγουν;
Μας απαντούσαν: Ναι, είναι αλήθεια, φεύγουν κάποιοι και όχι όλοι, γιατί δεν έχουμε που να τους πάμε.
Ψέμα 4ο: Υπάρχουν 32.000 κενές θέσεις με ανθρώπινες συνθήκες στη Θήβα και στη Βόρειο Ελλάδα, και όχι όπως της Σούδας και της ΒΙΑΛ, σύμφωνα με στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας.
Ρωτούσαμε: Γιατί δεν αποχωρούν ΟΛΟΙ, αφού δεν απαγορεύεται και τους βλέπουμε να φεύγουν και υπάρχουν 32.000 κενές θέσεις;
Μας απαντούσαν: «Μα, ο βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός».
Ψέμα 5ο: Όταν φτάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, η μετακίνηση προς την Ευρώπη γίνεται με δουλεμπόρους, όπως ακριβώς μας ήρθαν, και το ταξίδι συνεχίζεται.
Και αυτό είναι η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: μας εθίζουν, μας κουράζουν μέχρι να αποδεχτούμε ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΜΗ, ώστε να κρατούνται μακριά από την ηπειρωτική Ευρώπη. Μας Προορίζουν για μεγάλο Διυλιστήριο σύγχρονων Σκλάβων, στην είσοδο της Ευρώπης, ώστε να παραλαμβάνουν το ανθρώπινο δυναμικό-«προϊόν», έτοιμο, επεξεργασμένο.
– «Θα κάνουμε ένα κλειστό κέντρο… δεν θα τους βλέπετε …δεν θα κυκλοφορούν» … ΨΕΜΑ, ΨΕΜΑ, ΨΕΜΑ.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ και το γνωρίζουν καλά.
Ο μέγιστος χρόνος εγκλεισμού είναι τέσσερις ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ (και σε ειδική περίπτωση 12 εβδομάδες) Μετά την παρέλευση 4 εβδομάδων, ο μετανάστης είναι ελεύθερος μέχρι να εκδοθεί η απόφαση Β’ Ασύλου.
«Ναι αλλά εάν υπάρχει προσωπικό και οργάνωση όλη η διαδικασία διαρκεί 4 εβδομάδες».
ΨΕΜΑ τεράστιο, η διαδικασία έκδοσης Β’ Ασύλου συνήθως κρατάει 12-18 μήνες, μέχρι και 2-3 χρόνια, και μπορεί να παραταθεί όσο διάστημα θέλουν οι δάσκαλοι των Μεταναστών. Οι πληρωμένοι φιλάνθρωποι των ΜΚΟ ξέρουν πολύ καλά τα νομικά κόλπα (75 ψευδο-απόπειρες αυτοκτονίας κατήγγειλε η Διευθύντρια του Νοσοκομείου στη επιτροπή του Δήμου). Δεκάδες μπαινοβγαίνουν στο Νοσοκομείο μας, ζητώντας φαρμακευτική αγωγή για ψυχολογικούς λόγους…
«Εάν κάνουμε προαναχωρησιακό κέντρο, θα αδειάσει το νησί». Στη Μυτιλήνη που έχουν εδώ και δύο χρόνια, γιατί δεν έχει αδειάσει το νησί;
«Εάν κάνουμε προαναχωρησιακό κέντρο θα τους κλείνουν όλους μέσα».
Μην τους πιστεύετε, ψέμα κι αυτό… Στο προαναχωρησιακό μπαίνουν όσοι πρόκειται να φύγουν, και αυτό γίνεται μόνο για τις τελευταίες μέρες της πολύμηνης παραμονής τους. ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, δεν επιτρέπεται να είναι έγκλειστοι, παρά μόνο τις πρώτες 4 εβδομάδες, που ούτε και αυτό εφαρμόζεται. Άρα ελεύθεροι και εγκλωβισμένοι στη Χίο θα είναι μέχρι να φύγουν, ΟΠΟΤΕ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΕΑΝ ΦΥΓΟΥΝ.
«Εάν κάνουμε προαναχωρησιακό κέντρο θα τους κλείνουν όλους μέσα και θα αδειάσει η Σούδα και η ΒΙΑΛ».
Στο προαναχωρησιακό κρατούνται ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΙ, ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ για επιστροφή, ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ η αίτηση Β΄ βαθμού ασύλου.
Όλες αυτές οι ομάδες είναι το 10-15% του σημερινού πληθυσμού…. Πώς θα φύγουν 4.000 άνθρωποι από κέντρο 300 ανθρώπων;
«Εάν κάνουμε προαναχωρησιακό Κέντρο θα τους κλείνουν όλους μέσα και θα αδειάσει η Σούδα και η ΒΙΑΛ και θα φύγουν οι ΜΚΟ».
Άλλο ένα τεράστιο ΨΕΜΑ… Θα γίνει ακριβώς το αντίθετο. Μια τεράστια Φάμπρικα θα αρχίσει να στήνεται οριστικά γύρω από τη διαδικασία ΑΣΥΛΟΥ…, κυρίως αλλοδαποί γιατροί, ψυχολόγοι, προξενικές αρχές, μεταφραστές και νέες ΜΚΟ.
Σιγά σιγά, μέσα από τις μακροχρόνιες διαδικασίες, θα έχουμε μόνιμες παραμονές τέτοιου πληθυσμού, ήδη σήμερα, πολλοί εξ αυτών έχουν επιλέξει να μείνουν εδώ αντί να συνεχίσουν… έχουμε ήδη την πρώτη άτυπη κοινότητα…
«Εάν κάνουμε προαναχωρησιακό κέντρο, θα τους κλείνουν όλους μέσα, θα αδειάσει η Σούδα και η ΒΙΑΛ, γιατί αντιδράτε, θα είναι μικρό, για 300 άτομα».
Αφού θα είναι μικρό, γιατί ο Δήμος Χίου προσφέρει 150 στρέμματα, ενώ τώρα έχει 4.000 κόσμο σε 15 στρέμματα;… Πόσους μπορεί να στοιβάξει σε 150 στρέμματα σε έκτακτη ανάγκη, 40.000 κόσμο; ….Σας φαίνεται πολύ; 3.000.000 κόσμος περιμένει απέναντι.
Τέλος μας λέγατε: «Εάν αδειάσουμε το νησί, δεν έχουμε αποτρεπτική πολιτική και τότε θα έρχονται πολλοί περισσότεροι… ενώ τώρα που τους κρατάμε φοβούνται να έρθουν».
Αποτρεπτική πολιτική δεν κάνεις αδιαφορώντας για τη φύλαξη των συνόρων σου, πριμοδοτώντας παράλληλα όλους τους παράνομα εισερχόμενους με μετρητά.
Αφού έχουν έρθει στη Χίο 13.500 και έχουμε μόνιμα 4.000 κόσμο, όλοι οι δουλέμποροι το ξέρουν, καθώς και οι μετανάστες, ότι 9.500 έφυγαν, και ότι αυτός ο πληθυσμός που παραμένει απλώς χρησιμοποιείται για να ΠΝΙΓΟΥΝ οι ντόπιοι ….δηλαδή εμείς…, ώστε να δεχθούμε τη δημιουργία νέου μεγάλου χώρου… Ποιους πραγματικά πιέζουν να δεχθούν κάτι άλλο, ως αναπόφευκτη δήθεν λύση; …. ΦΥΣΙΚΑ ΕΜΑΣ …, είμαστε τόσο αφελείς να το δεχθούμε;
Μόνο καταγραφή… Καμία ΠΑΡΑΜΟΝΗ, δεν είμαστε λιγότερο σημαντικοί από τον ΕΒΡΟ.
Μόνο καταγραφή… Καμιά ΠΑΡΑΜΟΝΗ. Δεν θα γίνουμε εργοστάσιο επεξεργασίας σκλάβων…
Μόνο καταγραφή… Καμιά ΠΑΡΑΜΟΝΗ. Θα παλέψουμε για τον τόπο μας και το μέλλον μας…


Ανάρτηση από:  http://ardin-rixi.gr