Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Οι σχέσεις της οικογένειας Βορίδη με το φασισμό και με τη βούλα… του ΣτΕ

Ναζιστικά σύμβολα, ξυλοδαρμοί, τσεκούρια και στιλέτα
Το παρελθόν του Μάκη Βορίδη και της οικογένειας του σε σχέση με τον φασισμό είναι λίγο πολύ γνωστή. Την έχει επικυρώσει μάλιστα και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Μάκης Βορίδης, σπουδαστής στο Κολέγιο Αθηνών, ιδρύει τους «Ελεύθερους Μαθητές». Επρόκειτο για μια ακροδεξιά μαθητική οργάνωση με έντονα εθνικιστικά και ελιτιστικά χαρακτηριστικά, η οποία επεκτάθηκε σε άλλα δύο καλά σχολεία της εποχής, το Κολέγιο Θεσσαλονίκης και το Αρσάκειο.
Η Documento, επικαλούμενη δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» της εποχής, υπενθυμίζει τη σχέση του Μάκη Βορίδη αλλά και του αδελφού του με τις σβάστικες, τα στιλέτα, τα τσεκούρια και τους εκφοβισμούς σε Εβραίους συμμαθητές τους, αλλά και τη δικαστική απόφαση που καταμαρτυρά τα παραπάνω.

Ο Κώστας Βορίδης, αδελφός του βουλευτή της ΝΔ, είχε αποβληθεί διαπαντός από το Κολέγιο Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Documento, το βράδυ του Σαββάτου της 29ης Ιανουαρίου 1983, μια ομάδα των Ελεύθερων Μαθητών εισέβαλε στο Κολλέγιο Αθηνών. Ο σημερινός σκηνοθέτης της τηλεοπτικής παραγωγής Survivor που προβαλλόταν τους τελευταίους μήνες από την τηλεόραση του Σκάι και αδελφός του Μάκη Βορίδη, μαζι με τους συνιδεάτες του γράφουν τότε υβριστικά και απειλητικά συνθήματα κατά καθηγητών αλλά και συμμαθητών τους. Συγκεκριμένα χαρακτήρισαν έναν καθηγητή τους «γύφτο και κομμουνιστή», έναν άλλο «καθίκι», ενώ δίπλα στο όνομα συμμαθητή τους που κατήγγειλε ότι οι Ελεύθεροι Μαθητές σχεδίαζαν κρυφά στο έντυπο της κοινότητας του γυμνασίου τη σβάστικα έγραψαν: «Θα πεθάνεις». Οι ίδιοι μαθητές έγραψαν επίσης τα αρχικά «ΝΔ» ενώ σχεδίασαν και αγκυλωτούς σταυρούς. Υποκινητής θεωρείται ο Κώστας Βορίδης .
Ο Σύλλογος Καθηγητών του κολεγίου με ψήφους 49 υπέρ μία κατά και τρία λευκά αποφάσισε τη διά παντός αποβολή του. Ο πατέρας του Χρήστος Βορίδης προσέφυγε κατά της απόφασης του Συλλόγου στο ΣτΕ.  Το τμήμα Γ’ ΣτΕ με την υπ αριθμόν 41021983 απόφαση του απέρριψε την προσφυγή του και δικαίωσε τον Σύλλογο Καθηγητών. Μεταξύ των μελών του ΣτΕ που εξέδωσαν την απόφαση αυτή ήταν ως πάρεδρος ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο μετέπειτα πρόεδρος του ΣτΕ, ο οποίος διετέλεσε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Ο Μάκης Βορίδης στη συνέχεια «διέπρεψε» ως αρχηγός της Νεολαίας ΕΠΕΝ. Επρόκειτο για τη φιλοχουντική οργάνωση την οποία είχε ιδρύσει ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος μέσα από τη φυλακή, διαδεχόμενος στην ηγεσία τον σημερινό αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο.
Ενδεικτικό της μετέπειτα δράσης του, είναι το πρωτοσέλιδο των Νέων στις 13 Μαΐου 1985 με τίτλο «Επίθεση φασιστών» που περιγράφει επεισόδια που προκάλεσαν μέλη της ΕΠΕΝ στα Εξάρχεια.
«Μεγάλη προβοκάτσια με στόχο τη γενίκευση των επεισοδίων και τη δημιουργία χαώδους κατάστασης επιχείρησε να κάνει χθες το βράδυ ομάδα φασιστών της ΕΠΕΝ. Φορώντας μαύρα κράνη και κρατώντας ασπίδες οι φασίστες επιτέθηκαν στις 10.45 το βράδυ στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Εμ. Μπενάκη εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την αστυνόμευση των Εξαρχείων και την αστυνομική βία. Ομάδα διαδηλωτών ξεριζώνοντας υποστηρίγματα δέντρων απώθησαν τους φασίστες στα γραφεία τους. Ανάμεσα στους φασίστες διακρίναμε τον γνωστό Μάκη Βορίδη’, έγραφαν συγκεκριμένα τα «Νέα».
Δύο μήνες νωρίτερα, στις 14 Μαρτίου ο Μάκης Βορίδης είχε διαγραφεί παμψηφεί από τον σύλλογο φοιτητών της Νομικής, λόγω φασιστικής δράσης. Είχε προηγηθεί αιματηρή επίθεση των ΕΠΕΝιτών στη Νομική με στιλέτα και λοστούς. Η «Ελευθεροτυπία» ανέφερε για το περιστατικό τον Μάκη Βορίδη ως φασίστα φοιτητή, ο οποίος έχει διαγραφεί από τη Νομική για φασιστική δράση.
Η μετέπειτα πορεία ακόμη πιο γνωστή…
Βουλευτής του ΛΑΟΣ, μέχρι που το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς τον εντάσσει στη ΝΔ και τον κάνει υπουργό Μεταφορών και στη συνέχεια Υγείας.
Σήμερα από τα πλέον «εξέχοντα» στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης….

Ανάρτηση από: http://www.alfavita.gr