Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Μαδούρο: Αυξήσεις 40% σε κατώτατο μισθό και συντάξεις το 2018

Σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο, αυτή τη φορά κατά 40%, προχωράει η Βενεζουέλα. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Μαδούρο κατά το τελευταίο τηλεοπτικό διάγγελμα, για το 2017.
Μαζί με τον κατώτατο μισθό θα αυξηθούν στο ίδιο ποσοστό και οι συντάξεις, αλλά και ο αριθμός των κουπονιών τροφίμων που παίρνει κάθε οικογένεια.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, έκανε λόγο για ένα νέο «νομισματικό σύστημα» της χώρας, από τον Ιανουάριο, που θα εγγυηθεί τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη.
Κατά την ομιλία του ο Ν. Μαδούρο επιτέθηκε στην ΗΠΑ για τον «οικονομικό πόλεμο» που κάνουν στην χώρα του και τις κατηγόρησε για σαμποτάζ στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας και επιθέσεις στο νόμισμά της. Είπε ότι η κίνησή αυτή θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι από  τον «πόλεμο της Ουάσινγκτον».
Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2017 οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά του Μαδούρο, ισχυριζόμενες ότι είναι «δικτάτορας», ο οποίος δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του, τη θέληση των πολιτών.
Η οικονομία της πλούσιας σε πετρέλαιο Βενεζουέλας έχει πληγεί από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, το σαμποτάζ ιμπεριαλιστικών χωρών και Ενώσεων. καθώς και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, με αποτελέσμα εκατομμύρια πολίτες της χώρας να έχουν βυθιστεί στη φτώχεια.
Πάντως, σύμφωνα με οικονομολόγους με την μεγάλη αύξηση μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση θα επιδεινώσει τον ήδη μεγάλο πληθωρισμό της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2017, οι τιμές των προϊόντων ανέβηκαν κατά 1.369%, ενώ υπολογίζεται ότι στο τέλος του έτους η αύξηση θα έφθανε σε 2.000%!
Ανάρτηση από: http://www.imerodromos.gr