Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Στην πράξη, στην πράξη…

Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου


1. «ΕΙΣ ΤΟΠΟΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΝ ΧΡΙΣΤΟΥ»…, ΠΟΙΟΙ ΕΙΠΑΜΕ;

"Υπάρχουν κάποιες άγιες τράπεζες, που τις έχει οικοδομήσει ο ίδιος ο Θεός. Βρίσκονται παντού, στις αγορές και στους δρόμους. Σ’ αυτές ιερουργεί κάθε πιστός. Αυτές οι άγιες τράπεζες είναι οι φτωχοί. Οι φτωχοί, που αποτελούν θυσιαστήριο μεγαλύτερου δέους κι από την αγία τράπεζα των χριστιανικών ναών. Οι πέτρινες άγιες τράπεζες των ναών αγιάζονται από τη θεία Ευχαριστία που τίθεται πάνω της. Αυτές όμως οι άγιες τράπεζες (οι φτωχοί) είναι καθαυτές αγιασμένες, επειδή εικονίζουν τον ίδιο τον Χριστό".
Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

2. ΤΟ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ. ΟΧΙ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ ΠΟΥ ΦΥΣΑ ΟΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΘΕΛΕΙ.
«Όπως πολλοί από τους δικούς μας [τους Χριστιανούς] δεν είναι πραγματικά μαζί μας, γιατί η ίδια τους η ζωή τούς αποξενώνει από το κοινό σώμα, έτσι και πολλοί απ’ αυτούς που βρίσκονται μακριά μας, φτάνουν την πίστη μέσω του τρόπου ζωής τους, και τους απομένει η ονομασία [Χριστιανός], αφού τη χριστιανική ζωή την έχουν έμπρακτα».
Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος


ΥΓ 1: Όσον αφορά ασκήσεις μας επί χάρτου, τα ως άνω τα έχω περιλάβει σε μελετήματά μου (βλ. παρακάτω). Αμήν, και για τις ασκήσεις μας επί βίου, δια βίου!

- «Χαμένοι στην ηθική. Στάσεις της σύγχρονης Ορθόδοξης θεολογίας», στο: Η επιστροφή της ηθικής. Παλαιά και νέα ερωτήματα (επιμ. Σταύρος Ζουμπουλάκης), εκδ. Άρτος Ζωής, Αθήνα 2013, σσ. 281-318.
- «Η γοητεία της ειδωλολατρίας, ή Ποιες ασφάλειες αναζητούν οι Χριστιανοί όταν δεν αντέχουν την ελευθερία του Θεού», στο: Σύναξη 140 (2016), σσ. 5-21.

ΥΓ 2: Η ζωγραφιά είναι από το: https://www.cartoonmovement.com/cartoon/50854

Ανάρτηση από: http://geromorias.blogspot.com/