Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Υπήρξε παραβίαση των ελληνικών συνόρων ή όχι;

Του Γεράσιμου Δεληβοριά

 Εδώ και σαράντα επτά λεπτά, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ξετυλίγεται μια ξεκαρδιστική ιστορία. Ο παρουσιαστής μιας γελοίας εκπομπής ενημερότητας, κάποιος Μπογδάνος, ρωτά και ξαναρωτά με αγωνία:
 Υπήρξε παραβίαση των ελληνικών συνόρων από τους Σκοπιανούς ή όχι;
 Αναφέρεται προφανώς στην επαναπροώθηση των μεταναστών που πέρασαν χθές στο σκοπιανό έδαφος μέσω ενός ορμητικού χειμάρρου, όπου μάλιστα έχασαν τη ζωή τους τρεις από αυτούς.
 Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν αλλά και παρουσίασαν με εικόνες όλα τα επίσημα και ανεπίσημα ΜΜΕ, οι Σκοπιανοί χωροφύλακες υποχρέωσαν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο κι από τον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν για να εισέλθουν στη FYROM. Όλοι παρακολουθήσαμε με φρίκη, τους πρόσφυγες να ξαναδιασχίζουν τον ορμητικό χείμαρρο, κουβαλώντας τα παιδιά τους και τους ανήμπορους στον ώμο.
 Οι Σκοπιανοί το έκαναν αυτό με έναν σκοπό. Να ταπεινώσουν ακόμη μια φορά την Ελλάδα.

 Μόνο που έκαναν ένα μικρό λάθος. Παραβίασαν τα ελληνικά σύνορα.
 Διότι το σημείο που διάλεξαν οι πρόσφυγες για να διασχίσουν τον χείμαρρο, βρίσκεται μεν στηνουδέτερη ζώνη, αλλά είναι ελληνικό έδαφος.
 Ουδέτερη ζώνη δεν σημαίνει πως δεν ανήκει σε κανέναν. Είναι μια ζώνη ένθεν και κείθεν των συνόρων όπου ανθεί το λαθρεμπόριο, συναντήσεις παραγόντων «που δεν έγιναν ποτέ» και ανταλλαγές κατασκόπων που περιγράφει ο Τζόν Λε Καρέ.
 Κανένας δημοσιογράφος δεν αντιλήφθηκε αυτήν την τόσο σημαντική λεπτομέρεια.
 Ο μόνος που το επεσήμανε και κατάλαβε πως έπιασε λαβράκι, ήταν ο Μπογδάνος.
 Προσπαθώντας να βγάλει είδηση κι έτσι να αναβαθμιστεί δημοσιογραφικά, ρωτά δήθεν αφελώς, έναν- έναν τους παρευρισκομένους συναδέλφους του. Έγινε ρε παιδιά, παραβίαση των συνόρων μας ή όχι;
 Φυσικά, οι συνάδελφοι του έχουν κι αυτοί, ο καθένας απ’ αυτούς, την δική του είδηση ή άποψη που καίγονταν να προβάλλει, για να κερδίσει εύσημα από τα’ αφεντικά και να γίνει ο ίδιος παρουσιαστής στην εκπομπή που τώρα είναι προσκεκλημένος.
 Έτσι δημιουργείται μια πολύ «ωραία ατμόσφαιρα», όπου ο μεν Μπογδάνος ρωτά και ξαναρωτά με αγωνία κι ο καθένας απαντά λέγοντας τα δικά του.
 Μέχρι που καταφθάνει το βαρύ πυροβολικό, ο Πρωτοσάλτες. Περιχαρής ο Μπογδάνος ζητά κι απ’ αυτόν απάντηση στο ερώτημα του, για να λάβει την εξής καταπληκτική απάντηση:
Μα και η Ελλάδα έκανε παραβίαση!
Απτόητος ο Μπογδάνος συνεχίζει.
Μα, από τη μεριά της Ελλάδας δεν υπήρξε εισβολή ένστολων στο έδαφος των Σκοπίων, το αντίθετο όμως συνέβη.
Ο Πρωτοσάλτες δεν τα χάνει. Άλλωστε είναι αυτός που μεταφέρει τη γραμμή του αφεντικού. Και οι εντολές είναι σαφείς.
Ούτε ψωμί, ούτε νερό, στον σφετεριστή.
Ο σφετεριστής πρέπει να πέσει με κάθε θυσία, για να επανέλθει ο νόμιμος Κυβερνήτης, ο Σαμαράς.
Κι έτσι, αρχίζει ένα πεντάλεπτο μονόλογο, με τόσο ατράνταχτα επιχειρήματα, που θα έκανε και τον Γκάουτσο Μάρξ ν’ αλλάξει επάγγελμα.
Κατά μία άποψη, λέει, υπήρξε παραβίαση συνόρων, αν και για να υπάρξει παραβίαση θα έπρεπε να υπάρχει παραβίαση, δεδομένου ότι κι από την ελληνική πλευρά υπήρξε κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί σαν παραβίαση, ωστόσο η παραβίαση είναι παραβίαση και απ΄αυτή την άποψη μάλλον δεν υπήρξε.
Ο καημένος ο Μπογδάνος έμεινε με την είδηση στο χέρι.