Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Η Αποτυχία του Ελληνικού Πολιτικού Συστήματος

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2016 
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Γιώργου Ν. Οικονόμου
 
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
 
Πλαίσιο για μια νέα πολιτική δράση
 
Ένα σημαντικό στοιχείο για την κατανόηση της γενικευμένης ελληνικής χρεοκοπίας είναι ο ρόλος του εσωτερικού παράγοντα, ο οποίος στις περισσότερες αναλύσεις συγκαλύπτεται, καθώς η χρεοκοπία αποδίδεται κυρίως σε εξωτερικά αίτια (διεθνή κρίση,  παγκοσμιοποίηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρώ).  

Αναζητώντας τα αίτια και τους ενόχους, το βιβλίο αναλύει  το κυρίαρχο πολιτικό θεσμικό σύστημα, τον τρόπο λειτουργίας του, τις ευθύνες της νομοθετικής, εκτελεστικής, δικαστικής  εξουσίας, των κομμάτων και της κυρίαρχης νεοελληνικής ιδεολογίας -    συνολικώς τους παράγοντες που καθόρισαν τις λανθασμένες επιλογές και την καταστρεπτική πορεία.

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται και το «βαθύ κράτος» (αστυνομία, στρατός, εκκλησία) που στήριξε το κυρίαρχο πλέγμα εξουσίας. Αναλύεται επίσης ο ρόλος του συνδικαλισμού, των ΜΜΕ, της Αριστεράς και οι ευθύνες της κοινωνίας. 
Με βάση την ανάλυση αυτή προτείνεται ένας άλλος δρόμος πολιτικής κοινωνικής δράσης για έξοδο από τη γενικευμένη παρακμή, με βασικό στόχο ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.   

Ανάρτηση από: http://www.enallaktikos.gr

Ευχαριστώ τον φίλο Γεράσιμο Δ.