Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Κυπριακό: Αντί Τούρκους στρατιώτες, θέλουμε να αποκτήσουμε Τούρκους αστυνομικούς

Του Άριστου Μιχαηλίδη  
Την όγδοη μέρα του Κραν Μοντάνα, όπου πήγαμε για να βάλουμε την Τουρκία στο σκαμνί και να την αναγκάσουμε για πρώτη, δήθεν, φορά στην ιστορία, να υποχωρήσει στην ασφάλεια και στις εγγυήσεις, υπάρχουν καταθλιπτικά δεδομένα μπροστά μας. Και δεν είναι το ότι η Τουρκία, όχι μόνο δεν υποχωρεί ρούπι από το στόχο να μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο, νόμιμα και με την υπογραφή μας. Αυτό το ήξεραν, όσοι δεν ήταν ονειροπαρμένοι, και δεν περίμεναν να το μάθουν στις Άλπεις. Αλλά, ότι οι διαπραγματευτές μας είναι έτοιμοι να κάνουν κι άλλες «γενναιόδωρες προσφορές», ακριβώς όπως εκείνες που έκανε ο Ορφανίδης πριν από την κατάρρευση (ένα συν ένα δωρεάν), για να διαπιστώσουν αν η Τουρκία θα κάνει τελικά κάποια υποχώρηση στην ασφάλεια. Και τώρα, που ξαφνικά είναι όλα στο τραπέζι ή σε δύο τραπέζια, διαπιστώνεται από τα συμπεράσματα Γκουτέρες, που κάποιοι εκ των ηγετών μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό, αλλά και από τη στάση και τις προτάσεις των δικών μας διαπραγματευτών, ότι στο ένα τραπέζι που είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις εισπράξαμε κατηγορηματική άρνηση της Τουρκίας να συζητήσει οποιαδήποτε φόρμουλα που θα καταργεί τον παράνομο ρόλο της στην Κύπρο. Ακόμα και η πρόταση της για τη συνθήκη εγγυήσεως μιλά για αναθεώρηση σε 15 χρόνια και όχι για κατάργηση. Και στο άλλο τραπέζι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήδη συμφώνησε ουσιαστικά την εκ περιτροπής προεδρία, μένει να συμφωνηθεί και τυπικά και να συζητηθεί η αναλογία της εναλλαγής (ο Γκουτέρες υποδεικνύει την τουρκική αξίωση 2:1), στο περιουσιακό συμφωνήθηκε ο «συναισθηματικός δεσμός» (τουρκική θέση κι αυτή) και σχεδόν όλα τα άλλα, με τη βοήθεια Γκουτέρες, στη διακυβέρνηση συμφωνήθηκε η αποτελεσματική εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων, μένει η ποσόστωση, που πρέπει να είναι δίκαιη λέει ο Γκουτέρες, συμφωνήθηκε ακόμα και η αρχή της ίσης μεταχείρισης Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων, όπως απαιτούν οι Τούρκοι, μένει η ποσόστωση κι εδώ καθώς οι Τούρκοι αξιώνουν 1:1.
Δηλαδή; Δηλαδή, πήγε ο Πρόεδρος στη διάσκεψη για να πάρει στην ασφάλεια και στις εγγυήσεις, δεν πήρε τίποτα αλλά έδωσε στα υπόλοιπα και τώρα βγαίνει και κάνει δραματική δήλωση: «Ενόψει του αδιεξόδου που παρατηρείται τις τελευταίες οκτώ μέρες, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλω προτάσεις και αναμένω και η άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια καλή βούληση…». Καλεί, μάλιστα, τον λαό να κωφεύει στους κινδυνολόγους και στους υπεραισιόδοξους.
Ποιες είναι τώρα οι προτάσεις, που θα κάνει ο Πρόεδρος και θα αναμένει την καλή θέληση της άλλης πλευράς; Είναι ό,τι απέμεινε. Αποδοχή όλων των τουρκικών αξιώσεων με ελάχιστη προσπάθεια τυπικών διαφοροποιήσεων. Κι αυτά, αναμένοντας ότι θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία, θα δεχτεί αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση εγγυήσεων. Αλλά, επειδή αυτά είναι λίγα και μπορεί να μην την κάμψουν (μαζί με όλα όσα συμφωνήθηκαν πριν από το Κραν Μοντάνα) θα κατατεθεί και μια άλλη φαεινή ιδέα: Να έχουμε μια πολυεθνική δύναμη να μας προσέχει (όπως προσέχει τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Κόσσοβο, που ζουν σε χάος), χωρίς συμμετοχή της Τουρκίας, αλλά αντί Τούρκους στρατιώτες να έχουμε Τούρκους αστυνομικούς. Καλά διαβάσατε. Τούρκους αστυνομικούς. Από αυτούς που στην Τουρκία αρπάζουν κάθε βράδυ αντιπολιτευόμενους, Κούρδους βουλευτές, καθηγητές, δημοσιογράφους, που μπαίνουν στις εφημερίδες και τις κλείνουν, που μπαίνουν σε κανάλια και μετατρέπουν την αντιπολίτευση σε συμπολίτευση…
Τι να πούμε κι εμείς οι αδαείς, κάτι θα ξέρει ο Πρόεδρος και η ομάδα των άριστων των αρίστων που τον συμβουλεύει. Όπως και οι πολιτικοί ηγέτες που ενθουσιάζονται και τον ενθαρρύνουν. Απλώς νομίζαμε ότι η προσπάθεια ήταν να απαλλαγούμε από τον κατοχικό στρατό, όχι να τον αντικαταστήσουμε με κατοχική αστυνομία. Ανοίγοντας, μάλιστα, κερκόπορτα για να δώσουμε τα πάντα και με σφραγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και να πάρουμε καινούργιες ψευδαισθήσεις.
Ανάρτηση από: http://www.philenews.com