Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Πλαστικές σακούλες - Μύθοι και αλήθειες από οικονομικής πλευράς

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Α) Η νεοφιλελέ εκδοχή είναι ότι η Αγορά καθορίζει τι είναι χρήσιμο και το κράτος παρεμβαίνει στην λογική "πληρώνει όποιος λερώνει".
 Β) Ο νόμος της κυβέρνησης αφορά υποχρεωτική προσαρμογή στην Οδηγία EE 2015/720, 29.4.2015. Η Ε.Ε φροντίζει ενίοτε το περιβάλλον, αλλά προσέχει τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα των Βορείων χωρών. Οπότε η οδηγία της Ε.Ε δεν βάζει τέλος-φόρο και στις χάρτινες σακούλες που παράγονται από κόψιμο δέντρων γιατί αφορά δικές τους βιομηχανίες. Επίσης οι ίδια η Ε.Ε επιβάλλει μέσω μνημονίων μέτρα τα οποία διευκολύνουν συνολικά τις εταιρίες και σε βάρος του περιβάλλοντος. 
Γ) Ο νεοφιλελευθερισμός ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και κοινωνικοποιεί τα κόστη. Το μέτρο της κυβέρνησης επιβάλλει ένα φόρο στο πολίτη, και απαλλάσσει τις εταιρείες από τα κόστη για τις πλαστικές σακούλες που πλήρωναν μέχρι σήμερα. Τα χρήματα από τον Φόρο πάνε στην Εταιρία Ανακύκλωσης (είναι Α.Ε) η οποία διοχετεύει τα χρήματα για περιβαντολογικά έργα που βοηθούν τις επιχειρήσεις να μειώνουν το σχετικό κόστος, μεγάλο δε μέρος πηγαίνει στα ΣΔΙΤ και στις εταιρίες διαχείρισης απορριμάτων ιδιωτικών εταιριών.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς (και όχι των μνημονίων) θα έβγαζε νόμο που θα απαγόρευε την Χρήση Πλαστικών και Χάρτινων σακουλών, και θα έφτιαχνε κρατικό εργοστάσιο που θα έδινε φτηνές επαναχρησιμοπούμενες σακούλες.

Ανάρτηση από: 
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1857622380946239&id=100000954860000


Ευχαριστώ τον φίλο Κοσμά Τ.