Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Μπροστά στην αγχόνη


Ξημερώματα στις 14 Μαρτίου 1957 απαγχονίζεται από τους Άγγλους αποικιοκράτες ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης...
- Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ τραγουδάει "Θα πάρω μιάν ανηφοριά" το περίφημο ποίημα του Εθνικού Ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη μελοποιημένο απο τον Νίκο Μαμαγκάκη στην πολεμική περιπέτεια Μπροστά στην αγχόνη (1968) σε παραγωγή, σκηνοθεσία και σενάριο Κώστα Ασημακόπουλου.

- Πρωταγωνιστούν Πέτρος Φυσσούν, Μάρω Κοντού, Μιχάλης Νικολινάκος, Μιράντα Μυράτ, Σπύρος Φωκάς, Μαίρη Λαλοπούλου, Ανδρέας Μπάρκουλης, Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Βασιλάκης Καίλας κ.α.

- Υπόθεση: Ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α στην Κύπρο εναντίον των Άγγλων κατακτητών μέσα από τρεις ηρωικές ιστορίες...

- Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, δεκαοχτάχρονος μαρτύρησε στην αγχόνη, βγαίνοντας για το αντάρτικο εναντίον των Άγγλων κατακτητών. Τον Νοέμβριο του ΄55 ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και ενώ είχε οργανωθεί ως μαχητής στις τάξεις της ΕΟΚΑ, συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και οδηγείται στο δικαστήριο, με την κατηγορία της συμμετοχής σε παράνομη οχλαγωγία. 

Ο Βαγορής, έτσι τον έλεγαν, αρνείται την κατηγορία και η δίκη του αναβάλλεται, για τις 6 Δεκεμβρίου. Στις 4 του μηνός δηλώνει στον πατέρα του, ότι προκειμένου να βρεθεί στην φυλακή, θα πάει στο βουνό να συνεχίσει τον αγώνα. 
Στην συνέχεια πηγαίνει στο σχολείο του κι αφήνει πάνω στην έδρα, το περίφημο τραγούδι του αποχαιρετισμού, προς τους συμμαθητές και τους καθηγητές του, τονίζοντας τον λόγο της φυγής του:

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά
θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια
που παν στην Λευτεριά……»
«Της φυλακής
δεν τα σηκώνω εγώ τα βάρη
γι’ αυτό θα φύγω
για βουνά και ρεματιές.
Να χω τη νύχτα
Συντροφιά μου το φεγγάρι
και την ημέρα
να μιλώ με τις ιτιές».

Ανάρτηση από: http://geromorias.blogspot.gr