Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

«Αντισταθμιστικά»

Της Τάνιας Ζωγράφου

Κόφτης - Δότης. Μέτρα - Αντίμετρα. Σταθμιστικά - Αντισταθμιστικά. Πάνω - Κάτω. Μέσα - Έξω. Αριστερά - Δεξιά. Ίσια - κωλοτούμπα. Αλήθεια - ψέματα. Αν τα παραπάνω ήταν μάθημα ενάντια στον αναλφαβητισμό, στην ενότητα συνώνυμα, αντίθετα, αντώνυμα κλπ, οφείλουμε στις μνημονιακές κυβερνήσεις, ευχαριστίες.
Όχι μόνο έφτιαξαν καινούργιο λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας, αλλά μας καθοδηγούν πώς να λέμε φλούδες, χωρίς ο απέναντί μας να παίρνει χαμπάρι για ποιο πράγμα μιλάμε. Διαλέγετε, παίρνετε από τις παραπάνω λέξεις, τις κολλάτε σε μια φράση και μπορείτε πια να φτάσετε σε επίπεδο... κυβερνητικού εκπροσώπου, βουλευτή, υπουργού, προέδρου και πρωθυπουργού, ακόμα, βρε αδερφέ!
Κόφτης, ο: 1.ειδική ψαλίδα για να κόβονται ελάσματα, ή σύρματα. 2.(γενικά) οποιοδήποτε εργαλείο ή μηχάνημα που κόβει μέταλλα, πέτρες, μάρμαρα κλπ. 3.μεγάλο δρεπάνι με μακρύ κοντάρι χρήσιμο στους αγρότες για το θερισμό. (ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΕΜΜ. ΚΡΙΑΡΑ). Και όμως στην αρχή της τρίτης χιλιετίας μΧ, ο κόφτης δεν κόβει σκληρά αντικείμενα. Άλλωστε ποια παραγωγική δραστηριότητα απέμεινε ενεργή στον τόπο, ώστε να χρειάζεται και το κόψιμο. Κόβει μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, με δυο λόγια ζωές. Και δεν λέγεται κόφτης. Ονομάζεται «Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής». Και μην ψάξετε στα λεξικά τι θα πει Δημοσιονομικός. Είναι λέει ο σχετικός με τη δημοσιονομία. Για να καταλάβετε τι σημαίνει δημοσιονομία, θα πρέπει να διαβάσετε τις 5 ή 8 ή 11 χιλιάδες σελίδες των τριών μνημονίων. Ευτυχώς, για τον Κριαρά, έφυγε νωρίς.
Αυτή ακριβώς είναι και η λογική της χρήσης νέων όρων, ασαφών στη διατύπωση. Να μην καταλαβαίνει  κανείς για ποιο πράγμα πρόκειται, μέχρι να του αφαιρεθούν κατοσταριές ευρώ από την τσέπη.
 Για να επιστρέψουν στη χώρα, τα καλλι-τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, φέροντα πίπιζες, νταούλια και ζουρνάδες και «να είναι μέρα μεσημέρι», η κυβέρνηση θα «πρέπει να νομοθετήσει μεν ένα πακέτο μέτρων, που θα κυμαίνονται από 2,6 έως 3,6 δισ. ευρώ,  αλλά ταυτόχρονα θα προβλέπεται ότι, εάν υπάρξει υπέρβαση του στόχου 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το τρέχον Μνημόνιο, τότε θα μπορεί να επιστραφεί το αντίστοιχο ποσό με διάφορα θετικά μέτρα, «αντισταθμιστικά» (πχ. μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ ή άλλες πολιτικές)», (από τον Τύπο). Αν υπάρξει... Να είστε σίγουροι πως ακόμα κι αν υπάρξει, με δημιουργική λογιστική, (τι ωραία Σημίτια, έκφραση) θα προσθέσουν, θα αφαιρέσουν, θα θυμηθούν και κάποια άλλη «υποχρέωση», ώστε να μην υπάρξει.
Αλλαγή «μείγματος πολιτικής» από το 2019 και μετά, βαφτίστηκε  η απαίτηση των ξένων πατρόνων μας, η ψήφιση από τη Βουλή, τώρα και όχι το 2019, για πολλά ακόμα δισεκατομμύρια ευρώ, που σε απλή δημοτική σημαίνει νέα μέτρα φωχοποίησης, μόνο.
Τώρα, γιατί ο όρος μείγμα, συνειρμικά μας πήγε στην τυρόπιτα, (ή μπουγάτσα με τυρί), τι να πούμε. Πολύπλοκο το μυαλό του ανθρώπου. Ο γνωστός σας, σιχαμένος, θρασύς, αμετροεπής, Θόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε πως αυτός πάντα ζητούσε αποδείξεις από το γιατρό, τον τυροπιτά κλπ. Τις μικρές τις ζητούσε. Στις μίζες δε ζητούσε. Αυτός δεν φοροδιέφευγε, λοιπόν. Άρα δεν τα φάγαμε μαζί; Με ύφος δέκα παντογνωστών καρδιναλίων μας αποκάλυψε πως για τη χρεοκοπία της χώρας ευθύνεται ο ...τυροπιτάς, που δεν έκοβε αποδείξεις και ο λαός όλος, που δεν τις ζητούσε γιατί ήταν διεφθαρμένος!!!
Συμπέρασμα: Αφού η τυρόπιτα είναι σε θέση να χρεοκοπήσει μια χώρα, σίγουρα μπορεί να την ανορθώσει κιόλας. Προτείνουμε: κάθε που θα παίρνουμε 50 ευρώ αύξηση στο μισθό, να στέλνουμε σε αντισταθμιστικό όφελος στο Σόιμπλε, 30 τυρόπιτες. Στην αρχική αποστολή αντισταθμιστικών οφελών, να επισυνάψουμε και ένα cd, με το τραγούδι «Ο Τυροπιτάς» από τη συλλογή, ''ΔΕ ΟΥΛΤΙΜΕΙΤ ΛΟΥΜΠΕΝ ΚΟΛΕΞΙΟΝ - ΦΟΛΑ ΠΑΡΤΙΔΑ'', όπου με σαφήνεια άδει ο αοιδός: «γιατί με μια τυρόπιτα ή μια μισή μπουγάτσα/ την κάνεις φιλαράκο μου/ στο πι και φι ταράτσα». Αν μάλιστα συμφωνηθεί, να εξαγοράσει τα χρέη του το MEGA, πουλώντας απλώς την εκπομπή του Μαμαλάκη, όσο ακριβώς αξίζει, δηλαδή ακριβώς 28 εκατομμύρια ευρώ, στο ελληνικό δημόσιο, τότε θα γλυτώσουμε κάμποσες τυρόπιτες.
Άσκηση για την ενδυνάμωση του μυαλού: Αναζητήστε στη βιβλιογραφία σας, τις λέξεις: Θεσμός, αντισταθμιστικό όφελος, πρωτογενές πλεόνασμα και μπουγάτσα με τυρί.

Ανάρτηση από: http://www.alfavita.gr