Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Οι “Θεσμοί” παραδίδουν την ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα - Το Hilton αποφασίζει, η Βουλή υπογράφει

Λίγοι μπορούν να αντιληφθούν ότι σε λίγο το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα θα είναι είδος εξαιρετικής πολυτέλειας.

Σχεδόν παντού στην Ευρώπη η ηλεκτρική ενέργεια, άμεσα ή έμμεσα βρίσκεται στα χέρια του δημοσίου. Στην Ελλάδα των μνημονίων, αυτήν την σύγχρονη αποικία εντός της ευρωζώνης αυτό απαγορεύεται ρητώς.

Στην “μπανανία” του 21ου αιώνα που λέγεται Ελλάδα η ενέργεια γενικώς και ειδικότερα η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να περάσουν στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων και κατά προτίμηση των πολυεθνικών της ενέργειας που έχουν την έδρα τους στους πιστωτές μας.
Η κυβέρνηση Τσίπρα κατά πρωτοφανή εθελόδουλο τρόπο δεσμεύτηκε να μειωθεί διοικητικά το ποσοστό της ΔΕΗ στην αγορά από 89% περίπου που είναι σήμερα, στο 49% το 2019!!! 

Κι αυτό για να υπάρξει υποτίθεται ανταγωνισμός!
Ως κατ’ αρχήν μέθοδος γι΄ αυτήν την μείωση επελέγησαν οι δημοπρασίες από τη ΔΕΗ της φτηνής ηλεκτρικής της παραγωγής (νερά και λιγνίτης) προς ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ρεύματος, οι περίφημες ΝΟΜΕ.

Με αυτές τις δημοπρασίες, όμως, οι οποίες ξεκίνησαν πρόσφατα, η ΔΕΗ πουλούσε τελικά το ρεύμα κάτω του κόστους παραγωγήςμε αποτέλεσμα να εγγράφει μεγάλες ζημιές, όπως έχει καταγγείλει και η Διοίκηση της.

Αποτέλεσμα αυτές οι δημοπρασίες να καθυστερούν.

Οι θεσμοί πιέζουν, τώρα, στις σχετικές συζητήσεις στο Hilton, το νέο κέντρο εξουσίας στην χώρα, οι δημοπρασίες από τη ΔΕΗ να ξαναρχίσουν και να πυκνώσουν ώστε η ΔΕΗ να μειώσει τελικά τα μερίδια της στην αγορά.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που οι νέες νόρμες δημοπρασιών δεν αποδώσουν ή ακόμα ούτως ή άλλως η ΔΕΗ να προβεί άμεσα σε πώληση απευθείας σε ιδιώτες υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων, πράγμα που όπως φαίνεται θα είναι και η κατάληξη.

Υπουργείο (Σταθάκης) και ΔΕΗ (Παναγιωτάκης) αντιπαραθέτουν δύο σχέδια, πάρε το ένα και χτύπα το άλλο.

Το σχέδιο Σταθάκη είναι η άμεση κλιμάκωση των δημοπρασιών και η επανεξέταση των αποτελεσμάτων τους προς το τέλος του χρόνου, ώστε να κριθούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει τη σύσταση θυγατρικών της ΔΕΗ με συμφωνημένα με τους ιδιώτες πακέτα πελατών, οι οποίες θα πωληθούν σε ιδιωτικές εταιρείες.

Το Hilton έχει μετατραπεί σε μεγάλο μαγειρείο με μενού την ΔΕΗ και με θέμα την επιλογή των μεθόδων της εκτέλεσης της.

Η τραγωδία είναι ότι αντί να έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες απέναντι σε αυτόν τον ενεργειακό εξανδραποδισμό της χώρας, βασιλεύει ο “καναπές”.

Λίγοι μπορούν να αντιληφθούν ότι σε λίγο το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα θα είναι είδος εξαιρετικής πολυτέλειας.

Ανάρτηση από: http://kinisienergoipolites.blogspot.gr