Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ :"Εξοδος από το ευρώ ΣΗΜΑΙΝΕΙ τεράστια απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων...

...κι ένα σχόλιο του "αναχρονιστή".

Μεγάλη σύγχυση στην αριστερά

Το "Κάλεσμα του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ", το οποίο αναδημοσιεύθηκε σε ένθετο στον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη" (2/9), διαφημίστηκε αρκετά από το ΚΚΕ.
Αναμέναμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον το περιεχόμενό του.
Δυστυχώς, όμως, το "Κάλεσμα"δεν δικαίωσε τις όποιες προσδοκίες, φαντάζομαι και των μελών και φίλων του ΚΚΕ. Ασφαλώς το "Κάλεσμα" περιέχει σειρά θετικών στοιχείων, κυρίως στο πεδίο της ανάλυσης και των εκτιμήσεων.

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣ ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ!
Ωστόσο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια οπισθοχώρηση σε σχέση με επίσημα κείμενα του Ριζοσπάστη της μετεκλογικής περιόδου, τα οποία επιχειρούσαν να υποδείξουν για το ΚΚΕ μια πολιτική η οποία θα αρθρώνετο από άμεσους ζωτικούς στόχους και θα είχε ως στόχο να ανοίξει μια πορεία μετάβασης προς την "λαϊκή εξουσία", την οποία στο ΚΚΕ, λίγο-πολύ, προσομοιάζουν με την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό.
Ενώ,λοιπόν, το ΚΚΕ έμοιαζε να επιχειρεί ένα βήμα μπρος, με το "κάλεσμα" του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ μάλλον κάνει σπασμωδικά δύο βήματα πίσω!!!


Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα (όχι το μόνο) από το "Κάλεσμα" υποδηλωτικό αυτής της οπισθοχώρησης:
"Καλούμε το λαό να χαράξει τη δική του προοπτική, να στηριχθεί στη δύναμη του δίκιου και της οργάνωσης, στη συσπείρωση και συμμαχία εργατών, αγροτών, ΕΒΕ, μαζί με τη νεολαία και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, για να επιστρέψει η αισιοδοξία και η δύναμη για μια νικηφόρα πορεία ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, των καπιταλιστικών ομίλων, απαλλαγής από τα δεσμά της ΕΕ, με την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.
Αυτή πρέπει να είναι η λαϊκή επιλογή και απάντηση σήμερα απέναντι στην κρίση που επεκτείνεται και βαθαίνει, στις εξελίξεις στην ΕΕ και το χρέος, στη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση."
Καθόλου τυχαία στο σχετικό απόσπασμα δεν γίνεται ούτε καν νύξη για τα μνημόνια, ενώ τα πάντα συνδέονται αξεδιάλυτα με την "εργατική-λαϊκή εξουσία"!
Πέραν αυτού, όμως, άσχημη εντύπωση προκαλεί στο "Κάλεσμα" η εκτίμηση ότι ο "αρνητικός" συσχετισμός δυνάμεων έγινε ακόμα πιο "βαρύς", μετά τις εκλογές του Ιούνη!
Γιατί, σύντροφοι ο συσχετισμός έγινε πολύ πιο βαρύς;
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 28% και μειώθηκε σοβαρά η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ;
Μήπως πρέπει να δούμε με πιο ευρύ πνεύμα τις νέες καταστάσεις; Και μήπως πρέπει να βγουν κάποια συμπεράσματα από το γεγονός ότι μέσα σε αυτήν την κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε, ενώ το ΚΚΕ είδε να μειώνονται τα ποσοστά του; Ή μήπως μια τέτοια εξέλιξη ήταν "αναπόφευκτη";
ΑΦΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;
Πολύ περισσότερες , όμως , αρνητικές εντυπώσεις προκαλούν οι αφοριστικές απορριπτικές διατυπώσεις του "Kαλέσματος" του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ απέναντι στο ενδεχόμενο "χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ", διατυπώσεις που χρησιμοποιήθηκαν από το "αριστερό ρεύμα" του ΣΥΝ και τον Παν. Λαφαζάνη και χρησιμοποιήθηκαν από τη ΝΔ για μια κραυγαλέα συκοφαντική επίθεση εναντίον τους.
Ιδού, λοιπόν, το σχετικό απόσπασμα από το "Κάλεσμα" του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ:
"Η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ συνεπάγονται απότομη άνοδο των τιμών στη «θάλασσα» των εισαγόμενων προϊόντων, τεράστια απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Και στις δύο περιπτώσεις κοινά στοιχεία είναι η φορολογική επιδρομή και η βαθιά υπονόμευση των υπαρκτών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας.
Τμήματα του κεφαλαίου θέλουν και θα ωφεληθούν από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αφού θα επενδύουν με λιγότερα κεφάλαια σε μια χώρα με υποτιμημένο νόμισμα και μισθούς Βουλγαρίας."
Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι ένα απόσπασμα σαν το παραπάνω κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν προπαγανδιστική αναφορά της ΝΔ κατά όσων αντιτάσσονται στην "θεοποίηση" του ευρώ!
ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ!
Γιατί, όμως, σύντροφοι του ΚΚΕ η χρεοκοπία, όπως γράφετε πολλάκις στο κείμενό σας, είναι εν γένει κακό πράγμα;
Σε κατάσταση χρεοκοπίας περιέρχεται μια χώρα, η οποία σταματάει να πληρώνει το χρέος της! Αν δεν κάνω λάθος το ΚΚΕ προτείνει τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Τι είναι αυτό; Δεν είναι χρεοκοπία; Τι θέλετε, να αποπληρώνει η χώρα κανονικά το χρέος της για να μη χρεοκοπήσει;
Γιατί, επίσης, η έξοδος από το ευρώ θα επιφέρει αναγκαστικά τα μύρια όσα που γράφετε με ευκολία στο "Κάλεσμα"; Οπαδοί του "ευρώ" γίνατε, επειδή το "αριστερό ρεύμα" του ΣΥΝ θέτει θέμα εξόδου από την ευρωζώνη; Γιατί ,επίσης, λέτε ότι τμήματα του κεφαλαίου θα επωφεληθούν από την έξοδο από την ευρωζώνη; Αυτό δεν θα μπορούσε με την ίδια ευκολία να λεχθεί και για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ; Δεν ξέρετε ότι υπάρχουν καπιταλιστικές χώρες και εκτός ΕΕ και μάλιστα με άγριες νεοφιλελεύθερες επιλογές;
Θα επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι υπάρχει χρεοκοπία και "χρεοκοπία"! Όπως υπάρχει και έξοδος και "έξοδος" από την ευρωζώνη!
Προφανώς δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς μιλάνε για διακοπή αποπληρωμής και διαγραφή του χρέους(χρεοκοπία) και έξοδο από την ευρωζώνη, ως αφετηριακά σημεία για την εφαρμογή μιας προοδευτικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση και ανασυγκρότησης της χώρας με σοσιαλιστικό ορίζοντα, στο πλαίσιο μιας συνολικής ρήξης με την ΕΕ!
Το ΚΚΕ μπορεί να έχει ενστάσεις με αυτήν την επιλογή! Γιατί όμως να την πολεμάει και γιατί στην πράξη να κινδυνολογεί γενικώς με τη "χρεοκοπία" και την "έξοδο από το ευρώ";
Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!
Δυστυχώς, όσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει όσο η επίθεση του μεγαλοαστικού ελληνικού μπλόκ σε βάρος των εργαζομένων γίνεται πιο αδυσώπητη και όσο οι δυνατότητες παρέμβασης της Αριστεράς ενισχύονται, με μεγάλη μας λύπη βλέπουμε να επεκτείνεται η "σύγχυση" στο χώρο συνολικά της Αριστεράς και σχεδόν σε όλα τα τμήματά της.
Παλαιότερα οι διάφορες δυνάμεις της Αριστεράς,παρά τις διαφωνίες τους, είχαν αίσθηση της ανάγκης να συγκροτήσουν μια συνολική, λογική και συνεκτική- με αρχή, μέση και τέλος- τακτική και στρατηγική. Παλαιότερα, επίσης, οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις αριστερές δυνάμεις για τα ζητήματα τακτικής και στρατηγικής περιείχαν ουσία και βάθος, ανεξάρτητα αν ορισμένες φορές τα θέματα τακτικής και στρατηγικής σχηματοποιούντο υπερβολικά σε "κλισέ" και "κουτάκια".
Σήμερα η αναλυτική και στρατηγική σκέψη, δυστυχώς, τείνει να χαθεί συνολικά στο χώρο της Αριστεράς και να υποκατασταθεί έντονα από διάσπαρτες ευκαιριακές πολιτικές, συχνά ασύνδετες, πλήρεις συγχύσεων,γεμάτες αντιφάσεις, χωρίς βάθος τεκμηρίωσης και χωρίς λογική συνακολουθία.
Δυστυχώς, αυτήν την εικόνα σύγχυσης, λογικής ανακολουθίας και αντιφάσεων δίνουν σήμερα οι πολιτικές (δεν αναφέρομαι σε στρατηγικές, γιατί πλέον έχουν, σχεδόν, σβηστεί από το λεξιλόγιο) των επισήμων εκφράσεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ!!!
Νομίζουμε ότι ήρθε ο καιρός (ήδη είναι πολύ αργά) όλοι στο χώρο της Αριστεράς (μα όλοι!) να επαναπροσανατολιστούμε με επίκαιρο τρόπο στα επείγοντα, στα ζωτικά και τα μεγάλα και να χαράξουμε νέες διαδρομές μετάβασης σε ένα καλύτερο μέλλον.
Το πρώτο βήμα γι'αυτό είναι, επί τέλους , να μάθουμε όλοι να κουβεντιάζουμε μεταξύ μας και κυρίως να ακούμε προσεκτικά ο ένας τον άλλον!
Με ένα λόγο το πρώτο βήμα είναι να σταματήσουμε τους άγονους εμφυλίους, που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να δικαιολογούν την ύπαρξη του καθένα μας, με τον πλέον, όμως, απαράδεκτο και καταγέλαστο τρόπο.
Και αυτή η παρατήρηση μας αφορά όλους!

Σε συνέχεια η Iskra προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της δημοσιεύει ολόκληρο το Κάλεσμα του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ , που έχει ως εξής:

"ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ Π.Γ. ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ"

Καλούμε το λαό να χαράξει τη δική του προοπτική, να στηριχθεί στη δύναμη του δίκιου και της οργάνωσης, στη συσπείρωση και συμμαχία εργατών, αγροτών, ΕΒΕ, μαζί με τη νεολαία και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, για να επιστρέψει η αισιοδοξία και η δύναμη για μια νικηφόρα πορεία ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, των καπιταλιστικών ομίλων, απαλλαγής από τα δεσμά της ΕΕ, με την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

Αυτή πρέπει να είναι η λαϊκή επιλογή και απάντηση σήμερα απέναντι στην κρίση που επεκτείνεται και βαθαίνει, στις εξελίξεις στην ΕΕ και το χρέος, στη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση.
Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ εκφράζει και προωθεί αταλάντευτα τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα και την ΕΕ. Η προοπτική που χαράζει για το λαό είναι δραματική, οδηγεί ακόμη και άνεργοι να πληρώνουν φόρους αν έχουν ένα σπίτι, αρρώστους να μένουν χωρίς φάρμακα, παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς και τόσα άλλα που ο λαός καλείται να αντιπαλέψει αποφασιστικά, να σπάσει τα δεσμά του εγκλωβισμού σε παραλλαγμένες πολιτικές διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, να τραβήξει μπροστά για φιλολαϊκή διέξοδο, για την ικανοποίηση των αναγκών του.

Οποια μορφή διαχείρισης επιβληθεί, είτε είναι επιμήκυνση εφαρμογής του μνημονίου, ή νέο «κούρεμα», νέα δάνεια και ευρωομόλογα, είτε επιστροφή στη δραχμή, ή κάποια άλλη σχετική παραλλαγή, δε θα απαλλάξει από την εδραίωση των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές υπηρεσίες, από νέα επίθεση, ανεργία. Καμία διαχειριστική πρόταση δεν απαντά στα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ούτε η πρόταση της σημερινής συγκυβέρνησης, ούτε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι ενταγμένες στη στρατηγική υπέρ των μονοπωλίων και της ΕΕ. Η μονόπλευρη κριτική κατά της Γερμανίας και των ελληνικών κυβερνήσεων που συμφώνησαν με τις συνταγές της τριάδας ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, που αποκλήθηκε τρόικα, οι κραυγές περί εθνοπροδοσίας και υποτέλειας, δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα του λαού. Εκφράζουν διαφωνίες στη διαχείριση της κρίσης, καλύπτονται με δήθεν φιλολαϊκά συνθήματα, ώστε ο λαός να μη στραφεί κατά του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά να περιφέρει την προτίμησή του πότε υπέρ του ενός και πότε υπέρ του άλλου διαχειριστή.

Φυσικά, δεν αποτελεί απάντηση και η ακραία αντιδραστική και αντικομμουνιστική «Χρυσή Αυγή», που δημαγωγεί προσπαθώντας να ψαρέψει στα θολά νερά, αξιοποιώντας το σύνθετο και εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της μετανάστευσης. Στις πλάτες των μεταναστών, με την οργανωμένη βία και τις δολοφονικές επιθέσεις, προετοιμάζεται και εκπαιδεύεται για την πιο βασική αποστολή της: Να παίξει το ρόλο των σύγχρονων ταγμάτων ασφαλείας σε βάρος του εργατικού και λαϊκού κινήματος, με στόχο να το τσακίσει και να προασπίσει έτσι τα συμφέροντα του συστήματος.
Ο λαός σήμερα έχει στα χέρια του όλες τις αποδείξεις ότι είναι αδύνατος ο συμβιβασμός ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό, ανάμεσα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και της εργασίας. Ο αρνητικός συσχετισμός, που είναι ακόμα πιο βαρύς σήμερα ύστερα και από τη λαϊκή ψήφο στις εκλογές του Ιούνη, μπορεί να αλλάξει, είναι στο χέρι του λαού και πρέπει να αρχίσει να αλλάζει από σήμερα. Δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα μπροστά δίχως δυνατό ΚΚΕ, δίχως αλλαγή των συσχετισμών, πρώτα απ' όλα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Στις εκλογές η πλειοψηφία του λαού ψήφισε τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», για την πάση θυσία παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, με το απατηλό σύνθημα της επαναδιαπραγμάτευσης που υποστήριξαν από την αρχή τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εγκαταλείποντας το σύνθημα για κατάργηση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.
Παρά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, με βασικό στοιχείο τη μεγάλη εκλογική μείωση του ΚΚΕ, κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αισθάνεται σήμερα δεσμευμένος για την εκλογική στήριξη που έδωσε στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», να αναμένει κάτι καλό από την τρικομματική κυβέρνηση ή ακόμα να αναμένει τη χρεοκοπία της και να δοκιμάσει κάποιο κυβερνητικό σχήμα διαχείρισης τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή και ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση καταδεικνύει συνολικά τη χρεοκοπία της «κυβερνώσας αριστεράς».
Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αναμονής. Ο λαός έχει ήδη πτωχεύσει, ενώ η δαμόκλειος σπάθη νέων μέτρων θα στέκεται απέναντί του για πολλά χρόνια. Δεν μπορεί να πληρώνει φόρους, χαράτσια, να έχει ψευδαισθήσεις ότι δε θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, φάρμακα και να ελπίζει ότι θα απορροφηθούν 1,2 εκατομμύρια άνεργοι, με μια αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη που μπορεί να γίνει σε ενέργεια, πράσινη ανάπτυξη, που υπόσχεται η κυβέρνηση ή με τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι άνεργοι θα γίνουν πολλοί περισσότεροι το 2013.
Το ΚΚΕ συζήτησε και συζητάει τις δυσκολίες, τις αδυναμίες του κινήματος και τις δικές του για το πώς θα δράσει καλύτερα για τη συσπείρωση του λαού και της νεολαίας, την οργάνωση και πάλη του λαού. Λύση υπέρ του λαού υπάρχει.
Καλούμε γι' αυτούς τους λόγους την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα από την επιλογή που έκαναν στις εκλογές, σε ανοιχτή συζήτηση και οργάνωση κοινής πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, για να απαλλαγούμε από το βραχνά της πτώχευσης, το ζυγό της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, να απαλλαγούμε από τις επιλογές και δεσμεύσεις της ΕΕ.
Καλούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες που λένε «κάτι πρέπει να γίνει» να οργανώσουμε μαζί τη λαϊκή αντεπίθεση.
Να γίνει παλλαϊκό σύνθημα πάλης η φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, που σημαίνει πάλη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις του δρόμου ανάπτυξης χωρίς μονοπώλια, ταξική εκμετάλλευση, με κοινωνικοποίηση, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Η επιμήκυνση που προτείνει η κυβέρνηση για το μνημόνιο καθώς και η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην πληρωθεί το χρέος για ένα - δυο χρόνια ή να μειωθεί με προσφυγή και διαπραγματεύσεις σε διεθνείς οργανισμούς, η επιστροφή στη δραχμή, είναι διαφορετικές εκδοχές που θα φέρουν νέα δεινά στο λαό, ενώ θα επωφεληθεί και πάλι το κεφάλαιο. Η θεωρία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η χρεοκοπία είναι όπλο των αδυνάτων είναι εξίσου σε βάρος του λαού. Στην Αργεντινή έγινε στάση πληρωμών, το νόμισμά της αποσυνδέθηκε από το δολάριο, μετά από χρόνια έγινε νέα διαπραγμάτευση και παραγραφή μέρους του χρέους, αλλά η ανεργία και η φτώχεια αυξήθηκαν, παρά την όποια καπιταλιστική ανάπτυξη. Σε καμία περίπτωση μέσα στα πλαίσια του συστήματος και της ΕΕ δε θα ωφεληθεί ο λαός: Η σημερινή κατάσταση συνεπάγεται εσωτερική υποτίμηση μέσα στο ευρώ και συνεχείς μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών. Η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ συνεπάγονται απότομη άνοδο των τιμών στη «θάλασσα» των εισαγόμενων προϊόντων, τεράστια απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Και στις δύο περιπτώσεις κοινά στοιχεία είναι η φορολογική επιδρομή και η βαθιά υπονόμευση των υπαρκτών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας.
Τμήματα του κεφαλαίου θέλουν και θα ωφεληθούν από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αφού θα επενδύουν με λιγότερα κεφάλαια σε μια χώρα με υποτιμημένο νόμισμα και μισθούς Βουλγαρίας.
Οι επιλογές της αστικής τάξης και της ΕΕ είναι αδυσώπητες. Θέλουν φθηνή και υποταγμένη εργατική δύναμη, τώρα και στο μέλλον, συντριβή του ταξικού - ριζοσπαστικού εργατικού - λαϊκού κινήματος. Γι' αυτό επιμένουμε οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στις συνταγές διαχείρισης της κρίσης της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός να χαράξει πορεία για τη δική του εξουσία και διακυβέρνηση, που θα τον απαλλάξει από την κρίση και τη χρεοκοπία οριστικά και μόνιμα. Η διέξοδος από την κρίση υπέρ του λαού, για την κατάκτηση της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας είναι σήμερα απολύτως συνδεμένη με το αίτημα της αποδέσμευσης και της μονομερούς διαγραφής του χρέους, με το λαό να καταφέρνει να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει.
Η κυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας θα κάνει λαϊκή περιουσία τη σημερινή ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, όλων των υποδομών και χερσαίων, θαλάσσιων, εναέριων μέσων μεταφοράς, της γης. Θα προωθήσει τον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών και θα διασφαλίσει αυτό που σήμερα ονειρεύεται η πλειοψηφία του λαού:

  • Δουλειά για όλους, εξάλειψη της ανεργίας.
  • Διατροφική επάρκεια για όλο το λαό.
  • Δημόσια, δωρεάν Υγεία, Πρόνοια για όλους, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Μόρφωση για όλους. Αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, της έρευνας και της τεχνολογίας.
  • Δωρεάν κρατική φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.
  • Φθηνή και ποιοτική λαϊκή στέγη, με ρεύμα, θέρμανση, ύδρευση.
  • Αθλητισμό, πολιτισμό, διακοπές για όλους με οργανωμένες υποδομές.
  • Θα πρωτοστατήσει για διεθνείς οικονομικές σχέσεις με κριτήριο το αμοιβαίο όφελος των λαών.
  • Με το λαό κυρίαρχο και δυνατό, που παλεύει για την ευημερία του, θα απαλλαγεί η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες και το ΝΑΤΟ, την εμπλοκή της σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Η εργατική - λαϊκή εξουσία έδωσε πολλά στους λαούς της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Ελυσε προβλήματα που βρίσκονται μόνο στα όνειρα των εργαζομένων στις καπιταλιστικές χώρες. Διδασκόμαστε από τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην αντεπανάσταση και στην ανατροπή του σοσιαλισμού. Η πάλη για τη νέου τύπου εξουσία παραμένει αναγκαία και επίκαιρη.
Ο λαός πρέπει τώρα να πάρει τη δική του υπόθεση στα δικά του χέρια, άμεσα με γενικευμένους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες που ενώνουν σε ενιαία κατεύθυνση και σταθερή συμμαχία την εργατική τάξη, είτε δουλεύει στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία.
Κανένας κλάδος ή ομάδα εργαζομένων δεν μπορεί να ανακόψει τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση ζητώντας να εξαιρεθεί από τα γενικευμένα μέτρα, αφού η επίθεση έχει ενιαίο χαρακτήρα και σκοπό. Αντίθετα, οι διεκδικήσεις κάθε κλάδου, κάθε ομάδας εργαζομένων, τα αιτήματα των ανέργων, των συνταξιούχων, έχουν ελπίδα να φέρουν κάποια αποτελέσματα αν διεκδικούνται με κατάλληλα αιτήματα και θέσεις και ταυτόχρονα στηρίζουν τις κοινές πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχθούν να χρησιμοποιείται ο αγώνας ενός κλάδου σε βάρος ενός άλλου, να συκοφαντούνται οι ανεβασμένες μορφές πάλης, οι απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφασίζονται από τους εργαζόμενους και ανταποκρίνονται στα αφόρητα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν.
Σε αυτή τη φάση τα μέτωπα πάλης και η αντίσταση σε χώρους δουλειάς, σε κλάδους και συνοικίες να γίνουν ρυάκια που να συγκλίνουν και να δυναμώσουν το παλλαϊκό σύνθημα για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, με μαχητικές μαζικές κινητοποιήσεις και αντίστοιχα μαχητικές μορφές πάλης, που στηρίζονται στη μαζική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και στην οργάνωση της υλοποίησής τους. Ο αγώνας απαιτεί μαζικότητα, οργάνωση και πολιτική κατεύθυνση ρήξης με τα συμφέροντα και τις επιλογές των μονοπωλίων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η εξαγγελία των μέτρων της κυβέρνησης, που θα αφαιρέσει 23,5 δισεκατομμύρια από τις τσέπες του λαού και θα είναι έτοιμη για ένα νέο γύρο μέτρων, αποτελεί την πρώτη μετεκλογική αναμέτρηση του λαού. Η νέα επίθεση πρέπει να βρει την κατάλληλη σε μορφή και μαζικότητα απάντηση, όπως είναι η μορφή της γενικής απεργίας, που μπορεί να αποτελέσει, κάτω από προϋποθέσεις, αφετηρία κλιμάκωσης και σταθερής ενίσχυσης του λαϊκού αγώνα.
Σ' αυτή τη φάση πρέπει ο λαός να αποδείξει ότι έχει το κουράγιο, ότι είναι σε θέση να απαλλαγεί από τις αυταπάτες που καλλιεργούν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, να γυρίσει την πλάτη στα τρομοκρατικά και εκβιαστικά διλήμματα.
Σήμερα, συγκρούονται οι δύο δρόμοι ανάπτυξης, από τη μια ο δρόμος που χαράσσεται από τα μονοπώλια και τα κόμματά τους, και από την άλλη ο δρόμος του αγώνα των αποφασιστικών και ανυποχώρητων μαζών, με κλιμάκωση που οδηγεί στη ρήξη, στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.
Δεν υπάρχει διέξοδος όσο ο εργαζόμενος λαός, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι επηρεάζονται από τις διάφορες φιλελεύθερες, σοσιαλιστικές και «αριστερές» συνταγές διαχείρισης. Οσο κυριαρχεί η μοιρολατρία, η ηττοπάθεια, η λαθεμένη άποψη ότι σήμερα οι λαοί δεν μπορούν να νικήσουν, δεν μπορούν να δίνουν αποτελεσματικές μάχες, ότι η ριζική αλλαγή δε θα έλθει ποτέ, ότι είναι λύση της «δευτέρας παρουσίας». Δεν πρέπει ο λαός να περιμένει μοιρολατρικά τα διάφορα δίκτυα, που υποκριτικά τα ονομάζουν αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας, που στήνονται σχεδιασμένα, ώστε αυτός να συμβιβαστεί με τη διαχείριση της φτώχειας.
Το ΚΚΕ θα πάρει πρωτοβουλίες, σε πανελλαδικό, κλαδικό και τοπικό επίπεδο, ώστε να δυναμώσει η ταξική μαζική πάλη, η κοινωνική συμμαχία, η λαϊκή πρωτοβουλία και αλληλεγγύη στα επιμέρους μέτωπα πάλης και σε γενικό πολιτικό επίπεδο. Καλεί το λαό να στηρίξει πολιτικά και μέσα από τους αγώνες την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, που κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου με τον οποίο καταργούνται τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις, το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.
Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε όλα τα μέτωπα πάλης που αφορούν το εισόδημα, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις κοινωνικές παροχές και τις συντάξεις, τη δουλειά και τα δικαιώματα των ανέργων και των οικογενειών τους, τα δημόσια έργα που αφορούν κοινωνικές υποδομές και λαϊκή κατοικία, την Παιδεία και την Υγεία, Πρόνοια, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις τραπεζών που οδηγούν σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, τις απολύσεις στο Δημόσιο, τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα των νέων και των γυναικών, το πρόβλημα έξαρσης των ναρκωτικών, την εξασφάλιση περίθαλψης και φαρμάκων για όλους, τη σωτηρία των ασφαλιστικών ταμείων, την καταβολή μισθών και συντάξεων.
Κάτω οι φόροι και τα χαράτσια. Οχι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.
Δυνάμωμα της αλληλεγγύης από τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τις λαϊκές επιτροπές, με ταυτόχρονη διεκδίκηση και αγωνιστικές μορφές πάλης.
Δεν πρέπει να μείνει κανένας μόνος του στα νύχια της εφορίας και άλλων μηχανισμών του κράτους, χωρίς στέγη, τροφή, φάρμακα, με παιδιά να οδηγούνται στον υποσιτισμό. Κανένας μόνος του απέναντι στην καταστολή και τον αυταρχισμό του αστικού κράτους.
Το ΚΚΕ με αυτή την πρόταση διεξόδου και σ' αυτά τα μέτωπα πάλης θα πρωτοστατήσει δίπλα σε κάθε εργαζόμενο, δίπλα στον άνεργο, τον φτωχευμένο, τον ανήμπορο να σηκώσει τα νέα βάρη.
Να ανατρέψουμε την ηττοπάθεια, με τη δύναμη της πρότασής μας και με εμπιστοσύνη στον εργαζόμενο λαό. Να συμβάλουμε αποφασιστικά να απελευθερωθεί η τεράστια λαϊκή δύναμη από τα δεσμά των τρομοκρατικών διλημμάτων, τον αντικομμουνισμό, την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία και αυταρχισμό.
Για να απελευθερωθεί η συνείδηση του λαού, να αλλάζει ο συσχετισμός υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να ανταποκριθούν στο νέο μεγάλο ραντεβού της νεολαίας που οργανώνει η ΚΝΕ και ο ΟΔΗΓΗΤΗΣ, στις εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ. Να πάρει ενεργό μέρος στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και στη Θεσσαλονίκη. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, στην πρώτη γραμμή της πάλης, να ανοίξουμε το δρόμο για νικηφόρα πορεία του λαού.
ΑΘΗΝΑ 29/8/2012
ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ανάρτηση από : http://www.iskra.gr/