Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Βήμα Μακρονήσου

Της Τάνιας Ζωγράφου


Μαγευτικά προφητικοί, γεμάτοι νόημα, κάποιοι γεω­λογικοί σχηματισμοί! Κάπου ένας όρθιος βράχος που αντιστέκεται αιώνες, υποτάσσοντας το γιγάντιο κύμα, διαλύοντάς το σε σταγόνες. Κάπου ένα ορμητικό ποτάμι που αλλάζει στο διάβα του τη μορφή της στέρεας γης.
Ποιες, τάχα γεωλογικές συνθήκες να ανέδυσαν τη Μακρόνησο από τη θάλασσα, προσανατολίζοντάς την Βοριά - Νοτιά και της έδωσαν το σχήμα της βελόνας της πυξίδας, για να 'ρθουν εκατομμύρια χρόνια μετά οι Κομμουνιστές να τη νοηματοδοτήσουν και να την αφήσουν στην Ιστορία, σαν μπούσουλα, πυξίδα του Αγώνα;
Την περασμένη Κυριακή, πατήσαμε στα χνάρια τους. Με περισσό σεβασμό, για την περήφανη, μαρτυρική καθημερινά ζωή τους, στο βράχο. Αφουγκραστήκαμε. Τους δικούς μας σύντροφους, τους δικούς μας ήρωες. Αφουγκραστήκαμε το δικό τους μήνυμα. Νοιώσαμε πόσο πίσω από αυτούς είμαστε σήμερα. Και σκύψαμε το κεφάλι. Σηκώνοντας τη γροθιά.
Η μέρα λαμπρή και οι κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν, λες και τις φυσούσε το κάλεσμά τους: «Βαδίστε μπροστά»! «Βαδίστε μπροστά»! Και τραγουδήσαμε γι'  αυτούς. Μάθαμε να τραγουδάμε. Καιρός να μάθουμε να πολεμάμε.

Στον αντίποδα της ιερής μέθης, η επιστροφή, στο ψηφισμένο από τους τρίδουλους 4ο μνημόνιο. Δυο μνημόνια στα δυο και κάτι χρόνια εξουσίας του αναίσχυντου ΣΥΡΙΖΑ. Γιγάντιες φοροαρπαχτές, μειώσεις μισθών και συντάξεων για τα επόμενα πολλά χρόνια. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, διαλαλούν. Απέναντι σε ποιον είχαν καθήκον που το εκπλήρωσαν; Απέναντι σε ένα λαό που φτωχαίνει ραγδαία και που του είχαν υποσχεθεί πως θα τον κάνουν αφέντη στον τόπο του; Απέναντι στους δυνάστες που πλουτίζουν ραγδαία; Στους δυνάστες που μέχρι να ψηφιστεί το νέο μνημόνιο «έβλεπαν» το φερετζέ της μείωσης του χρέους και τη Δευτέρα, μετά την ψήφιση, είπαν άντε γεια; Στους δυνάστες που αναγνωρίζοντας στο ΣΥΡΙΖΑ, την εκτέλεση του καθήκοντος προς αυτούς, του απονέμουν επαίνους.
Με απίθανο κυνισμό, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γυρνάνε τα τηλεοπτικά κανάλια, διαλαλώντας τα «οφέλη» από το νέο τρομακτικό μνημόνιο. Από τα κανάλια μόνο και τον φυλασσόμενο από τη ...φρουρά της Βουλής χώρο. Δεν θα την ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας της, τη νεαρή βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σκούφα, αν από του βήματος της Βουλής δε μας πληροφορούσε, γεμάτη έπαρση και ανόητη βεβαιότητα για τις «ιστορικές» της γνώσεις πως και η «Σοβιετία έκανε υποχωρήσεις στα ιμπέρια...».  Άρα και η καρικατούρα του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιούται υποχωρήσεων. Η καραμέλα χιλιοπιπιλισμένη. Ο Λένιν, το Μπρέστ -Λιτόφσκ, ο Στάλιν και η Γιάλτα. Αυθάδεις, ανιστόρητοι και ψεύτες. Ο Λένιν δεν παρέδωσε τη χώρα του και το λαό του στα ΔΝΤ της εποχής του, την Τριπλή Συμμαχία και την Τριπλή Συνεννόηση (ΑΝΤΑΝΤ). Ενάντια σε έξι... ιμπέρια, σήκωσε τη χώρα του από τις λάσπες και την έκανε σοσιαλιστική. Και ο Στάλιν έφτασε νικηφόρος στην καρδιά του τέρατος – ιμπέριουμ. Καμιά  σύγκριση δεν μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στα έρποντα σκουλήκια της δουλοφροσύνης με τους αητούς του 20ου αιώνα. Ας δοκιμάσουν να βγουν στη ρούγα, οι 153 που ... έκαναν το καθήκον τους.
Φαντάζει αδύνατο να αντιπαλέψουμε τα μνημόνια. Η δόλια προπαγάνδα αλέθει καθημερινά τα μυαλά των λαϊκών ανθρώπων: «Μα δεν μπορούν να αντιπαλέψουν με τα θηρία, γι' αυτό υποχωρούν. Τι μπορούσαν να κάνουν;». 70 χρόνια πριν, το δρόμο τον έδειξαν οι ηρωικοί Μακρονησιώτες αγωνιστές. Αντιπάλεψαν όλα τα δυτικά ιμπέρια -θηρία και τη ντόπια δοσίλογη μεγάλη αστική τάξη, στο πέτρινο αλώνι της Μακρονήσου. Και τότε φαινόταν μάταιη κάθε αντίσταση. Αυτοί όμως τραβήξανε ψηλά, πολύ ψηλά, βαδίζοντας σταθερά μπροστά, παίρνοντας το λαό μαζί τους. Και να είναι μόνο το παράδειγμα του Μακρονησιού; Κάθε λαός έχει την Κομμούνα του, την Καντόνα του, το Ντιεν Μπιεν Φου του, το Σικάγο του, το Λένινγκραντ και το Στάλινγκράντ του.
Και μεις τώρα; Ο αγώνας ενάντια στα μνημόνια είναι εφικτός. Αρκεί να τον ξεκινήσουμε. Με βήμα σταθερό.
Κρατάμε βήμα πορείας σταθερό. Βήμα Μακρον

Ανάρτηση από: http://www.alfavita.gr