Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Καθηλωτική ομιλία του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου: Όπλο δικαιοσύνης ή όπλο θανάτου η παιδεία μας;(βίντεο)

Για μια Παιδεία που να προσφέρει ζωή και όχι θάνατο, μίλησε με τον γνωστό μειλίχιο και γκυκοστάλακτο, γεμάτο αγάπη και σοφία λόγο του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος, κατά την διάρκεια της ημερίδας «Ελληνορθόδοξη παιδεία ή άθεα γράμματα;» στο Βελλίδειο, την Κυριακή 7-5-2017 μ.Χ..


ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η Παιδεία είναι το ήθος, ο τρόπος της ζωής, η μετοχή σε αυτόν τον τρόπο, ο Πολιτισμός. Είναι η στάση και τα μεγέθη της ζωής.

Το ήθος είναι η Παιδεία, ο τρόπος είναι η Εκπαίδευση.

Η Παιδεία στοχεύει τον όλο άνθρωπο. Στην καρδιά του ανθρώπου.

Άλλο Παιδεία και άλλο Εκπαίδευση.

Η Παιδεία στον τόπο μας έχει τελειώσει προ πολλού.

Το Εκπαιδευτικό Σύστημα δεν υπηρετεί την Παιδεία. Υπηρετεί την Παραγωγή.

Η Παιδεία αχρήστευσε το Λύκειο. Φορτώνει με ύλη και δεδομένα το μυαλό των παιδιών και αγνοεί και υποβαθμίζει την προσωπικότητά τους

Απαίδευτοι Υπουργοί Παιδείας κατέστρεψαν την Παιδεία, επειδή αποδεχτήκαμε κάποτε να μας διχάσουν και να μας φανατίσουν τον έναν απέναντι στον άλλο.

Ο έφηβος και η έφηβη περνάνε στο σχολείο τα πιο κρίσιμο στάδιο της ζωής σας

Οι αταξίες των παιδιών είναι η κραυγή τους: «πρόσεξέ με», αλλά κανείς δεν τα προσέχει…

Ένα σχολεία που δεν ασχολείται με τους μαθητές του είναι αποτυχημένο και χρεοκοπημένο.

Το σχολείο σήμερα βασανίζει το νου, εκπαιδεύει τα χέρια του, αλλά δεν προσφέρει κάποιο νόημα ζωής.

Υπάρχουν όμως εκπαιδευτικοί που προσφέρουν, έχοντας μεράκι και φιλοτιμία

Σύμφωνα με το Ε.Κ.Κ.Ε., το 41,8% των παιδιών του Γυμνασίου εκτιμούν το σχολείο τους, ενώ μόλις το 14,1% των μαθητών του Λυκείου εκτιμούν το σχολείο τους…

Σύμφωνα δε με την Κοινότητα «Στροφή» το 57,75% στα 15,1 χρόνια εγκαταλείπουν το σχολείο τους και αρχίζουν τη θητεία στα ναρκωτικά…

Διεκπεραιωτές Εξετάσεων, Προγραμμάτων το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Σχολικός Εκφοβισμός είναι μια απόδειξη της αποτυχίας του εκπαιδευτικού συστήματος, επειδή το σχολείο δεν ασχολείται με τον μαθητή.

Τι είναι η Παιδεία κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο; Όπλο δικαιοσύνης. Σήμερα όμως δυστυχώς είναι όπλο θανάτου!

Το σχολείο δεν μπορεί να εμπνεύσει τα παιδιά και να τα δώσει ζωή.

Η πατρίδα μας καταστράφηκε από αυτούς που έχουν την γνώση και την επιστήμη, αλλά δεν έχουν την αρετή!

Άνθρωποι χωρίς αρετή, ούτε παιδεία έχουν ούτε μπορούν να διακονούν τον άλλο.

Σκοπός μιας αληθινής Παιδείας, που είναι «όπλο δικαιοσύνης», είναι η αποκάλυψη του νοήματος της ζωής, της πνευματικής καλλιέργειας του ανθρώπου.

Χωρίς τον Θεό ο άνθρωπος είναι ένα σκουπίδι και τίποτα άλλο! Αφού θα πεθάνουμε και θα γίνουμε ένα ψόφιο κουφάρι… (σ.σ. αυτό πιστεύουν όσοι δεν έχουν Θεό, δεν ελπίζουν στην αιωνιότητα, στον αναστάντα Χριστό)

Η Παιδεία βλέπει τα παιδιά σαν σκουπίδια, εκεί τα σπρώχνει και τα πηγαίνει…

Να μιλάμε με τα παιδιά μας από τότε που θα γεννηθούν, για να μας εμπιστεύονται. Δεν χρειάζονται όμως εγωισμοί, αλλά ταπείνωση. Γιατί χωρίς ταπείνωση, δεν υπάρχει αγάπη. Αλλιώς ο άνθρωπος γίνεται ανάπηρος και ανίκανος να αγαπήσει.

Οι νέοι χωρίζουν επειδή ήταν ανίκανοι να αγαπηθούν και να ερωτευθούν, αφού έτσι τα έκανε η παιδεία μας και το σπίτι τους…

Πρώτα γκρεμίστηκαν τα αναχώματα και έπειτα μπήκαν τα ναρκωτικά στα σχολεία.

Η σημερινή Παιδεία δεν προσφέρει Αγωγή…

Κύτταρο η οικογένεια. Το σχολείο παλιά οικοδομούσε πάνω στις βάσεις της οικογένειας του παιδιού…

Κάποτε έβρεξε, μπήκαν τα παιδιά στην τάξη και ένα παιδάκι ρώτησε «κύριε δεν θα κάνουμε προσευχή;» Και ο καθηγητής του είπε «αυτές τις βλακείες η μάνα σου τις λέει»;

Η αγάπη έχει σεβασμό και εκτίμηση. Τότε είναι αγάπη. Αλλιώς δεν είναι.

Παιδεία είναι ο Εκπαιδευτικός να ασχολείται ξεχωριστά με τον καθένα μαθητή!

«Είμαι οργισμένος με τη σημερινή παιδεία, γιατί καταστρέφει τα παιδιά»!

Η πολιτεία δεν νοιάζεται για ανθρώπους, νοιάζεται για νούμερα!

Κάποτε κάποιος Τούρκος, σε μια εκδήλωση για το ΄21, σηκώθηκε και είπε «σας συγχαίρω και σας θαυμάζω γιατί έχετε τόσους Ιερωμένους μάρτυρες της Ελευθερίας σας! Εμείς δεν έχουμε ούτε έναν Χότζα»!

Σχολείο χωρίς Γλώσσα, Ιστορία, Θρησκεία, Παιδαγωγία φτιάχνει ανθρώπους χωρίς Πολιτισμό και εύκολα διαχειρίσιμους…

Με 9,5 (κάτω από τη βάση) πλέον περνά κανείς στην άλλη τάξη, αλλά αλίμονό σας! Γιατί ετοιμάζουνε μια καινούρια κοινωνία, με πολύ χαμηλή τη μόρφωση των πολλών και μια ελίτ που θα κυβερνάει. Χαμηλή μόρφωση σημαίνει όμως μικρές οικονομικές απολαβές και άρα εξαρτώμενους από τις εξουσίες ανθρώπους. Αυριανούς υπηρέτες και είλωτες…

Η «Θεματική Εβδομάδα» για αποδόμηση των έμφυλων ταυτοτήτων και «κοινωνικό φύλου» απέτυχε. Άλλωστε έρχεται μια ιατρική βόμβα, μια Ιατρική Έκθεση του Αμερικανικού Κολλεγίου Παιδιάτρων με μέλη από 47 Πολιτείες των ΗΠΑ, που προτείνει να απορριφθούν τα περί «κοινωνικού φύλου», καθώς δεν υπάρχει τρίτο φύλο και όλοι – όπως και εάν αισθάνονται – παραμένουν ένα βιολογικό φύλο, είτε άνδρα είτε γυναίκας.

Στην Κύπρο πήγαν να κάνουν το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής, αλλά οι γονείς συνασπίστηκαν έβαλαν νομικούς και το σταμάτησαν…

Στην Κύπρο δεν επιτρέπεται μαθητής με μεγάλα μαλλιά, ούτε με φαβορίτες, ούτε με τιραντούλες…

ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ: ΕΤΣΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

«Ονειρεύομαι ένα σχολείο που θα έχει κέντρο το πρόσωπο του μαθητή και της μαθήτριας κι όχι το μυαλό τους. Που θα του αποκαλύπτει την αλήθεια για τον Θεό, για τον άνθρωπο, για τον κόσμο. Ένα σχολείο που θα του φανερώνει το μυστήριο του ανθρώπου. Θα τον βοηθά να προβληματίζεται. Να προσπαθεί να τον ακούει. Να έχει την τόλμη και τον ρεαλισμό να του εξηγήσει αυτό που ούτε οι άθεοι μπορούν να αρνηθούν, ότι ο άνθρωπος χωρίς τον Θεό είναι ένα σκουπίδι. Και να ξέρει ότι μαζί με τον Θεό, θα γίνει ένας κατά χάριν θεός.

Ονειρεύομαι μια Παιδεία που να εμπνέει τον άνθρωπο, τον μαθητή, ένα σχολείο που θα ασχολείται με τους μαθητές του. Που θα σκύβει με αγάπη στον καθένα, που θα ακούει την κραυγή του κάθε μαθητού που του φωνάζει «πρόσεξέ με».

Ονειρεύομαι το σχολείο που – το προσπάθησα και διεπίστωσα ότι – και με αυτές τις άθλιες συνθήκες μπορεί να λειτουργήσει.

Ονειρεύομαι μια Παιδεία για τη ζωή. Μια Παιδεία που να προσφέρει ζωή και όχι θάνατο»

Πηγή κειμένου: noiazomai.gr

ΠΗΓΗ: www.pentapostagma.gr
 
Ανάρτηση από: https://geromorias.blogspot.gr