Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

14000 ανεμογεννήτριες ρυπαίνουν τις ΗΠΑ!

Ιδού τι μας περιμένει...
Μετά την «αρπαχτή», θα μετατραπούν 
τα βουνά και οι κάμποι μας 
σε σκουπιδότοπους 
σκουριασμένων ανεμογεννητριών 
και φωτοβολταϊκών πλακών!

Πάνω από 14.000 ανεμογεννήτριες, πανύψηλα σύμβολα μιας φθίνουσας θρησκείας, εγκαταλελειμμένες, σκουριασμένες, αργοπεθαίνουν. Όταν έρθει η ώρα να απομακρυνθούν ως μια αποτυχημένη ιδέα, δεν θα βρεθούν πράσινοι περιβαλλοντολόγοι να το κάνουν. Ακούγονταν σαν μια καλή ιδέα η αξιοποίηση του ανέμου, ενός φυσικού αγαθού που προσφέρεται δωρεάν για το καλό της ανθρωπότητας. Οι ανεμογεννήτριες, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, καταρρέουν. Παράγουν λιγότερη ενέργεια από αυτή που ξοδεύτηκε για να κατασκευαστούν. Ο άνεμος δεν φυσά συνέχεια, ή ακόμα και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Όταν δεν φυσάει, απαιτούν πλήρη υποστήριξη από συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Χωρίς κρατική επιχορήγηση, η λειτουργία τους είναι δυσβάσταχτη. Με τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, οι επιδοτήσεις είναι δυσβάσταχτες. Ήταν ένα ωραίο όνειρο, ένα όνειρο πολύ ακριβό, ωστόσο δεν λειτούργησε.

Η Καλιφόρνια είχε τα «τρία μεγάλα» αιολικά πάρκα - στο Altamont Pass, στο Tehachapi, και στο Σαν Gorgonio, που θεωρούνται οι καλύτερες περιοχές στον κόσμο από άποψη αιολικής ισχύος. Τα αιολικά πάρκα της Καλιφόρνιας, με σχεδόν 80% της δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια στον κόσμο, έπαψαν να παράγουν ενέργεια, πιο γρήγορα ακόμα και από ό, τι το Αιολικό Πάρκο Kamaoa στη Χαβάη. Υπάρχουν πέντε άλλα εγκαταλειμμένα αιολικά πάρκα στη Χαβάη. Όταν εγκαταλείπονται, η απομάκρυνση των τουρμπίνων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Είναι πολύ άσχημες αισθητικά, είναι τεράστιες σε μέγεθος, και το υλικό από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε μεγάλο σε ποσότητα.

Δυστυχώς οι ίδιες περιοχές που θεωρούνται καλές για χωροθέτηση αιολικών πάρκων είναι φυσικό πέρασμα για τα αποδημητικά πουλιά. Μετά από αγωγή περιβαλλοντιστών οι ανεμογεννήτριες στο Altamont κλείνουν τέσσερις μήνες κάθε χρόνο για τα αποδημητικά πουλιά. Σύμφωνα με τον σύλλογο Golden Gate στο Audubon, 75-110 Χρυσαετοί, 380 Κουκουβάγιες, 300 Γεράκια με κόκκινη ουρά και 333 αμερικανικά Βραχοκιρκίνεζα, σκοτώνονται από τις ανεμογεννήτριες κάθε χρόνο. Μια μελέτη της Κοινοτικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης στην κοινότητα Αλαμέντα επισημαίνει ότι 10.000 πουλιά σκοτώνονται από τις ανεμογεννήτριες του Altamont κάθε χρόνο. Ο σύλλογος στο Audubon υπολογίζει τους αριθμούς, όπως η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, την αποκαλούν πολυμίξερ πουλιών, όχι χωρίς λόγο.

Το Παλμ Σπρινγκς έχει θεσπίσει ένα διάταγμα που απαιτεί την απομάκρυνσή τους από το Gorgonio Pass, αλλά εκτός και αν κάτι άλλο συμβεί, οι εγκαταλειμμένες ανεμογεννήτριες θα μείνουν εκεί να σαπίζουν δημιουργώντας αισθητική ρύπανση, ή οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη επιβαρυνθεί για την υπερτιμολογημένη ενέργεια και τις φοροδιαφυγές των καπιταλιστών απατεώνων, θα πρέπει να πληρώσουν και για την απομάκρυνσή τους.

Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα του πρόεδρου Ομπάμα θα είναι πολύ πιο ακριβά από ό, τι εκείνα που βρίσκονται σε ιδανικές τοποθεσίες στην Καλιφόρνια. Το θαλασσινό νερό είναι πολύ πιο καταστροφικό από τον ήλιο και τη βροχή, και οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Αλλά οι παλιόφιλοι καπιταλιστές φοροφυγάδες υποστηρικτές του, θα δουλέψουν καλά όσο θα αποδίδει τη ζημιά στην ανάγκη για σωτηρία του πλανήτη. 

Δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο AMERICAN ELEPHANT

Μετάφραση: Κίνηση πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

Ανάρτηση από: http://www.dromosanoixtos.gr