Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Μακρόν – Λεπέν στον δεύτερο γύρο

Στις 22.00 αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα 
Στο πρώτο exit poll προηγείται ο Εμανουέλ Μακρόν με 23,7% και ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν με 21,7 %. Ισοπαλία Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν-Λουκ Μελανσόν με 19,5%
Στο δεύτερο exit poll, εκείνο της Sofres,  τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:Μακρόν: 23%, Λεπέν: 23%, Φιγιόν: 19%, Μελανσόν: 19%
Έκλεισαν στις 7 μ.μ. (8 μ.μ. ώρα Ελλάδας) πολλά εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη Γαλλία. Σε πολλές μεγάλες πόλεις, τα τμήματα θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 8 μ.μ. (9 μ.μ. ώρα Ελλάδος). 
Το ποσοστό της αποχής στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία εκτιμάται στο 22%.
Τα μεγάλα γαλλικά ΜΜΕ προειδοποιούν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα μπορούν να προβλέψουν με βεβαιότητα τα ποσοστά των υποψηφίων και τους δύο επικρατέστερους για πρόκριση στον β' γύρο.
Οι υποψήφιοι οι οποίοι θεωρείται, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ότι έχουν πιθανότητες να περάσουν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου και να διεκδικήσουν το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας είναι: ο κεντρώος - σοσιαλφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν και ο ριζοσπάστης αριστερός Ζαν-Λουκ Μελανσόν.

Προβάδισμα Μακρόν καταγράφει exit poll από το γαλλόφωνο βελγικό δίκτυο RTBF

Σύμφωνα με το βελγικό μέσο, το οποίο δεν δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσίευση εκτίμησης αποτελέσματος μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, ο κ. Μακρόν εκτιμάται πως συγκεντρώνει ποσοστό 24%.
Στον δεύτερο γύρο, κατά το ίδιο δίκτυο, αντίπαλος του κ. Μακρόν θα είναι η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Το ποσοστό του Κεντροδεξιού Φρανσουά Φιγιόν εκτιμάται σε 20,5%, ενώ ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει 18%.

Οι κρίσιμες γαλλικές προεδρικές εκλογές

Άνοιξαν οι κάλπες στα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται μαζικά για να ψηφίσουν τον επόμενο πρόεδρο τους σε μια αμφίρροπη εκλογική μάχη που πιθανόν να αλλάξει την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να σπάσει τις συμμαχίες που είχε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Εντεκα υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία και οι δύο που θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό θα κοντραριστούν στον δεύτερο γύρο, σε δύο εβδομάδες. Οι βασικοί διεκδικητές όμως είναι τέσσερις, ο Εμάνουελ Μακρόν, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας άνοιξαν στις 09.00 ώρα Ελλάδος και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).
Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και 7.000 στρατιωτών είναι σε επιφυλακή, καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνονται προεδρικές εκλογές στη Γαλλία με τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.
Ανάρτηση από: http://www.koutipandoras.gr