Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Οι αυταπάτες και οι απάτες μιας πρωθυπουργικής «συνέντευξης»

Του Γιώργου Παπαδόπουλου - Τετράδη 
Όποιος ενήλικας άκουσε χτες τη συνέντευξη του πρωθυπουργού αναρωτήθηκε για πόσο ακόμα η χώρα αντέχει να κυβερνιέται από ανήλικους. Και μόνο η τοποθέτησή του «αν δεν τηρηθεί η συμφωνία για το χρέος, μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω τα μέτρα που ψήφισε» αρκεί για να συμπεράνει κανείς ότι ο πρωθυπουργός απειλεί, πως αν δεν μειωθεί το χρέος κατά… 20 δισ. ευρώ στα επόμενα 43 χρόνια (αυτό προβλέπει η ελάφρυνση!), θα κρατήσει την αναπνοή του και θα αυτοκτονήσει για αντίποινα.
Το χτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού (περί αυτού πρόκειται στην πραγματικότητα) ήταν η επανεπιβεβαίωση ότι ούτε ο ίδιος ούτε και οι υπουργοί του έχουν ιδέα από τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούν.
Η δήλωσή του ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αν δεν ενεργοποιηθούν οι συμφωνίες για το χρέος θα μπορούσε να αρκεί ως μνημείο ψέματος και άγνοιας της πραγματικότητας. Επειδή, η συμφωνία για τη σταδιακή εφαρμογή της λεγόμενης ελάφρυνσης του χρέους είναι συμφωνημένη και οι δανειστές δεν έχουν κανένα λόγο να μην την εφαρμόσουν για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτε από αυτή τη δήθεν ελάφρυνση!
Απλώς στέλνουν την αποπληρωμή σε βάθος 45ετίας και χαμηλώνουν το επιτόκιο, έτσι ώστε στα 45 αυτά χρόνια να έχουν πάρει τα λεφτά τους στο ακέραιο, αν όχι με κέρδος (!), την ώρα που κανείς στον πλανήτη δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει του χρόνου στον κόσμο! Όχι σε 45 χρόνια!
Αντιθέτως, τα μέτρα καλείται η ελληνική κυβέρνηση να τα εφαρμόσει ΤΩΡΑ και σε βάθος 5ετίας. Δηλαδή να φτωχοποιήσει τους Έλληνες τώρα, όχι σε 45 χρόνια.
Για να εντυπωσιάσει μάλιστα ο λαϊκιστής πρωθυπουργός δήλωσε ότι «μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα» μέχρι να ανακοινωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,2%, προφανώς πολλαπλασιάζοντας το 0,1% πρόβλεψη του ΔΝΤ για το πλεόνασμα επί τις 42 φορές υπερκάλυψη της κυβέρνησης. Μόνο, που ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε ότι το ΔΝΤ, ήταν και είναι αντίθετο στην υπερφορολόγηση και έκανε τις πράξεις του τότε με γνώμονα τη σχέση ΑΕΠ- παραγωγής και όχι με γνώμονα τη σχέση ΑΕΠ- φορολογίας!
Ο ευρωβουλευτής κ. Χρυσόγονος επιβεβαίωσε χτες ότι το υπέρογκο πλεόνασμα ήταν αποτέλεσμα σφαγιασμού αδυνάτων και όχι αποτέλεσμα παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό ο κ. Τσίπρας το κρύβει επιμελώς κάτω από το χαλί.
Αλλά, ο πρωθυπουργός, συνέχισε τα ψέματα, υποστηρίζοντας ότι έχει παιχτεί φοβερό παιχνίδι κατά της Ελλάδας μεταξύ των δανειστών που ευθύνονται για την καθυστέρηση της αξιολόγησης. Δυστυχώς δεν βρέθηκε κανείς να του θυμίσει ότι ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε στα τέλη του χρόνου με επιστολή συγνώμης στους δανειστές ότι από τα συμφωνηθέντα είχε εφαρμοστεί μόνο το ένα τρίτο και ότι άλλα δύο τρίτα (που ήταν και τα πιο σοβαρά) θα εφαρμόζονταν απαρεγκλίτως μέχρι την Άνοιξη!
Απέκρυψε επίσης (αφού δεν ρωτήθηκε!) ότι πριν την Άνοιξη ο κ Τσακαλώτος υποχρεώθηκε σε δεύτερη επιστολή συγνώμης προς τους δανειστές για την καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμφωνημένων, μέχρι σημείου να οργιάζουν οι φήμες ότι είχαν διαρραγεί οι σχέσεις πρωθυπουργού και υπουργού! Ιστορίες για αφελείς.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να αποκρύψει ότι από τις υποχρεώσεις που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις (και αυτή) δεν έχει προχωρήσει τίποτε όσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στο νοικοκύρεμα του δημοσίου, στην αξιολόγηση και στην αναλογία αποχωρήσεων- διορισμών, στο ενιαίο μισθολόγιο, στην κινητικότητα, στις ιδιωτικοποιήσεις,  στις αξιολογήσεις, στην ταχύτητα της απονομής Δικαιοσύνης, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στο ρυθμό συλλογής των εσόδων, στην αποκομματικοποίηση του κράτους, την ανεξαρτησία των διωκτικών και οικονομικών ελεγκτικών Αρχών από το κομματοκράτος, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.
Όλα αυτά καρκινοβατούν, γιατί τα περισσότερα ταυτίζονται με μεγάλα συμφέροντα, με τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί, και συγκρούονται και με ψηφοθηρικά συμφέροντα της ίδιας της κυβέρνησης, που διψάει για πελατεία. Αλλά, για όλα αυτά ο πρωθυπουργός δεν μας είπε κουβέντα. Ή μάλλον, μας είπε ότι για την καρκινοβασία φταίει η τρόικα!
Συνεχίζοντας τα ψέματα ο πρωθυπουργός μας πληροφόρησε ότι «κερδίσαμε τα αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις και πετύχαμε μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο». Την ώρα που τα περίφημα αντίμετρα είναι καραμέλες σε βομβαρδισμένους και οι εργασιακές σχέσεις είναι σχέσεις σκλαβοπάζαρου, που τις καθορίζουν τα 2 εκατομμύρια άνεργοι και κανένας άλλος!
Όταν έχεις 2.000.000 ανθρώπους που ψάχνουν δουλειά, ο εργοδότης κάνει ό,τι θέλει! Κι αυτό το ξέρει κι ένα χαμίνι στο Κερατσίνι, δε χρειάζεται να έχεις βγάλει καν το σχολείο.
Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές έχουν κάνει ξεκάθαρο πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι κανένα από τα λεγόμενα κατ’ ευφημισμό αντίμετρα δεν θα εφαρμοστεί αν δεν εφαρμοστούν οι σφαγές των εισοδημάτων και η παράδοση της περιουσίας της χώρας σε ξένες εταιρίες. Είτε ως ακίνητα των Ελλήνων μέσω τραπεζών είτε ως ακίνητα των Ελλήνων μέσω εταιριών, που θα τα πάρουν, θα τα δουλέψουν, θα πλουτίσουν απ αυτά και θα τα ξεζουμίσουν, αφού οι ελληνικές κυβερνήσεις άφησαν όλο αυτό τον πλούτο αναξιοποίητο. Είτε ως πλουτοπαραγωγικό χώρο που επίσης έχουν αφήσει αναξιοποίητο οι κατ ευφημισμό Έλληνες κυβερνήτες, βουλευτές, δήμαρχοι, κοινοτάρχες και παρατρεχάμενοι.
Σε μια κρίση μεγαλομανούς άγνοιας ο πρωθυπουργός είπε χτες ότι «καταφέραμε να απομονώσουμε το ΔΝΤ»! Είναι πέρα από προφανές ότι δεν έχει δει τη μνημειώδη ταινία «Το ποντίκι που βρυχάται», όπου ο Πήτερ Σέλερς διακωμωδεί με τον πιο καταλυτικό τρόπο την επιθυμία του «τίποτε» να υποτιμά το «κάτι». Και το «τίποτε στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η Ελλάδα. Είναι η κυβέρνησή της. Η Ελλάδα είναι τεράστιο μέγεθος, στα χέρια νάνων.
Για να ολοκληρώσει το διάγγελμα επικίνδυνης άγνοιας χτες ο πρωθυπουργός, έκανε σαφές ότι «δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα του 3,5%». Συμπλέοντας πλέον σαφέστατα με τον κ. Σόιμπλε, εναντίον του ελληνικού λαού. Επειδή τέτοια πλεονάσματα σε μια χώρα που δεν παράγει θα προέρθουν υποχρεωτικά από χειρότερη από οθωμανική υπερφορολόγηση του λαού. Αυτό προαναγγέλλει ο κ. Τσίπρας.
Και προαναγγέλλοντας μια τέτοια υπερφορολόγηση μας λέει ξεκάθαρα ότι δεν έχει επίγνωση πως τέτοια υπερφορολόγηση οδηγεί σε ύφεση, φτωχοποίηση, κόκκινα δάνεια, φτωχότερες τράπεζες, φτωχότερες επιχειρήσεις, λιγότερες εταιρίες, λιγότερα δάνεια, μικρότερη παραγωγή, ακόμα μικρότερο ΑΕΠ, νέα εξωτερικά δάνεια, νέα μνημόνια, διαιώνιση της εξάρτησης, ακόμα πιο φτηνή δημόσια περιουσία για αγορά από ξένους.
Παράλληλα, αναπαρήγαγε το ψέμα ότι από πέρυσι η χώρα έχει νέες θέσεις εργασίας, αποκρύπτοντας ότι οι νέοι εργαζόμενοι είναι με εναλλακτικές μορφές ωραρίου με αποδοχές πείνας και με ανύπαρκτη ασφάλιση, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται δραματικά οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές. Γκρεμίζοντας έτσι και όλο το ασφαλιστικό σύστημα.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπερηφανεύτηκε ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός που παραδέχτηκε ότι είχε αυταπάτες. Κι αυτή ήταν η μόνη αλήθεια σε όλη του τη συνέντευξη. Γιατί πραγματικά άλλοι πρωθυπουργοί ήξεραν και τη δουλειά τους και τι συμβαίνει και τι έπρεπε να κάνουν για να ωφελήσουν τη χώρα. Και το έγκλημά τους είναι ότι ξέροντας έκαναν ακριβώς τα αντίθετα για μικροπολιτικούς λόγους. Δεν είχαν αυταπάτες. Απάτες είχαν. Ενώ ο κ. Τσίπρας είχε και αυταπάτες και απάτες. Και ακούγοντάς τον διαπιστώνεις ότι τις έχει ακόμα.
Ανάρτηση από: http://www.liberal.gr