Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Η χώρα των στημένων

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ερμηνεύοντας το 1989 τους στίχους του Στ. Μεσημέρη στο τραγούδι ΕΛΛΑΣ, περιέγραψε άριστα το παρανοϊκό περιβάλλον στο οποίο ζήσαμε επί 10ετίες. Ένα περιβάλλον που, σχεδόν, τα πάντα ήταν Στημένα.
Του Γιώργου Φλωρά  
«Το πρωτάθλημα αρχίζει, η εξέδρα πλημμυρίζει, γίνεται χαμός σε κάθε γκολ. Mα το ντέρμπι είναι στημένο, κι από πριν ξεπουλημένο, κι εσύ πνίγεσαι με δίχρωμα κασκόλ»
Στημένα όλα λοιπόν. Το ξέραμε, το βλέπαμε, αδιαφορούσαμε. Και όμως ο βόθρος του Στημένου μας έπνιξε, μας οδήγησε σε ένα τέλμα από το οποίο αδυνατούμε να βγούμε.
Ας κάνουμε μια αναδρομή σε κάποια από τα Στημένα που κατέστρεψαν την χώρα μας και φυσικά και εμάς μαζί. Είτε μας επηρέασαν άμεσα, είτε έμμεσα, οδήγησαν στην αποσάθρωση της Κοινωνίας και στην οικονομική καταστροφή αυτής.
• Οι αγορές προϊόντων στημένες με τα καρτέλ να επικρατούν. Το καρτέλ των εργολάβων λειτουργούσε από το 1982, το ήξεραν όλοι και δεν μιλούσε κανείς γιατί τρώγανε όλοι. Και όταν λέμε τρώγανε όλοι συμπεριλαμβάνονται και οι εργολάβοι (δεκάδες εταιρείες) και οι ελέγχοντες αυτούς (υπηρεσιακοί, πολιτικοί, Ανεξάρτητες Αρχές κλπ.).
• Σε κάθε αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης για τον Καταναλωτή (καύσιμα, τρόφιμα, σούπερ μάρκετ, γάλα κλπ) επικρατούν τα καρτέλ, οι συνεννοήσεις ανάμεσα στους σημαντικούς παίκτες ή η παράνομη δράση της εταιρείας με δεσπόζουσα θέση. Αυτές οδηγούν σε πανάκριβα προϊόντα και σε εξόντωση των μικρών ανταγωνιστών. Στημένο παιχνίδι και εκεί.
• Οι προμήθειες του Δημοσίου, πέραν των δημοσίων έργων, στημένες σε βαθμό εντυπωσιακό. Από τα μεγάλα κονδύλια, βλέπε SIEMENS, έως τους μικροδιαγωνισμούς κάθε Δημόσιου φορέα που σε συνεννόηση φέρνουν 3 προσφορές οι φίλοι για να πάρει την δουλειά ο κολλητός. Και τις προμήθειες οι «υπογραφές». Στημένο παιχνίδι και εκεί.
• Στα Εξοπλιστικά το ίδιο. Στημένο παιχνίδι με θύμα και πάλι τον Έλληνα. Οι μίζες κάνουν πάρτι και οι μιζαδόροι εικόνισμα στους Πολιτικούς προστάτες. Στημένο παιχνίδι και εκεί.
• Δικογραφίες σωρός για τα Στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο, σκάνδαλο Koriopolis. Δεκάδες παράγοντες ποδοσφαίρου και ποδοσφαιριστές έστηναν τα παιχνίδια με απίστευτα κέρδη από το Στοίχημα. Ο κόσμος πάει στο γήπεδο για να δει χαρά και τα λαμόγια οργανώνουν την ληστεία του. Στημένο το παιχνίδι και εκεί.
• Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι τα λαμόγια παρακολουθούσαν με κοριούς τα γραφεία της ΕΠΟ για να γνωρίζουν τι γίνεται και να το εκμεταλλευτούν. Στημένο το παιχνίδι και εκεί.
• Παρακολουθήσεις τηλεφώνων γινόντουσαν και στο σκάνδαλο της Vodafone. Στην αρχή στα πλαίσια αντιτρομοκρατικής δράσης, στην συνέχεια παρακολουθήσεις επιχειρηματιών, βιομηχανική κατασκοπία με στόχο να αποσπαστούν επιχειρηματικά μυστικά. Στημένο το παιχνίδι και εκεί.
• Η δικογραφία που πήγε στην Βουλή με τον Σαμαρά αποδεικνύει ότι παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του πρωθυπουργού. Φίλοι, εχθροί, άγνωστο. Στημένο το παιχνίδι και εκεί.
• Υπόθεση Χαικάλη, κάμερες και μικρόφωνα στο κεντρικότερο ξενοδοχείο της Αθήνας με στόχο την παγίδευση ενός Πολιτικού. Τοποθετημένες προφανώς σε γνώση του ιδίου του ξενοδοχείου που ανήκει στον πλουσιότερο Έλληνα. Στημένο το παιχνίδι και εκεί.
• Ακούμε για τα περίφημα «βαλιτσάκια» που κυκλοφορούν παράνομα (τέσσερα τον αριθμό) και παρακολουθούν χιλιάδες τηλέφωνα ταυτόχρονα. Όποιος τα κατέχει, έχει και την δύναμη του Στημένου παιχνιδιού.
• Όλα τα παραπάνω, χαρακτηριστικά παραδείγματα του Στημένου παιχνιδιού, θα είχαν αποφευχθεί αν η Δικαιοσύνη λειτουργούσε ανεξάρτητα από την Πολιτική εξουσία. Αν η Δικαιοσύνη είχε τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες να «καθαρίζει» τα τοξικά στοιχεία. Δυστυχώς απέτυχε. Είτε λόγω εντολών είτε λόγω προσωπικών στρατηγικών διεφθαρμένων δικαστικών λειτουργών (βλ. Καλούση, Μπουρμπούλια κλπ), δημιουργήθηκε το αίσθημα του Στημένου παιχνιδιού και στην τελευταία ελπίδα του Έλληνα.
Αναφέρουν οι στίχοι του Μεσημέρη σε άλλο σημείο του τραγουδιού, περιγράφοντας ακριβώς, ανά λέξη, τα συμβαίνοντα: 
«Μπόρα είπες θα περάσει μα ο κόσμος τα 'χει χάσει, τα σκουπίδια δίνουν πάρτι στα στενά. Τα FM και τα κανάλια έχουν σφίξει σαν τανάλια, κι οι αφίσες φτύνουν μέλι με καρφιά. Μέσα σ' όλη αυτή τη δίνη όρθιο πες μου τι θα μείνει, σου φωνάζω μα εσύ δε μου μιλάς. Ψάχνεις για το μεγαλείο που σου μάθαν στο σχολείο, κι εγώ ξένος μετανάστης σου Ελλάς».
Ο κόσμος τα εχει χάσει, τα σκουπίδια κάνουν πάρτι (τα λαμόγια), τα κανάλια σφίγγουν σαν τανάλια (!!!).
Δυστυχώς η ιστορία απάντησε στο ερώτημα «Μέσα σ' όλη αυτή τη δίνη όρθιο πες μου τι θα μείνει», δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Στο Κράτος των Στημένων διαλύθηκαν όλα. Κατέρρευσε το οικοδόμημα μετά από δεκαετίες Στημένης λειτουργίας. 
Και κλείνει το τραγούδι:
«Δε γουστάρω τα στημένα, έρχομαι ξανά σε σένα, δυο μαζί μπορούμε δωσ' μου δυο φιλιά. Όλα μοιάζουνε χαμένα μα καλή μου έχω εσένα, παίρνω φόρα απ' τη δική σου αγκαλιά. Ελλάς, Ελλάς τι θα γίνει φίλε μου με μας Ελλάς, Ελλάς μίλα μας και μη μας αγαπάς»
Η προσπάθεια να σπάσουν τα καρκινώματα που «Έστησαν» κάθε σημαντική λειτουργία του Κράτους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όχι όμως αδύνατη.
Ανάρτηση από: http://www.koutipandoras.gr