Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Μέι

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, στις 8 Ιουνίου, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε έκακτο διάγγελμά της προς τον βρετανικό λαό.

Όπως δήλωσε η Μέι, όταν ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο, η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα. Η ίδια κατάφερε να διατηρήσει αυτή τη σταθερότητα, ισχυρίστηκε και έφερε σε πέρας την προβλεπόμενη διαδικασία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit. «Η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ και δεν υπάρχει γυρισμός», τόνισε η Μέι.Υπογράμμισε ότι θέλει νωπή εντολή προκειμένου να προχωρήσει στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καθορίσουν τις συνθήκες του «διαζυγίου» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδεχτούν το αίτημα για τις πρόωρες εκλογές, ώστε ο λαός να αποφασίσει για την τύχη του. Η Μέι ανέφερε ότι ανακοινώνει τη διεξαγωγή των εκλογών με απροθυμία, ωστόσο, θα πολεμήσει γι' αυτές με αποφασιστικότητα.
«Ας απομακρύνουμε το ρίσκο της αβεβαιότητας και της έλλειψης σταθερότητας», είπε και πρόσθεσε ότι θα δώσει στη χώρα την ισχυρή ηγεσία που έχει ανάγκη.
Η απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να προβεί εκτάκτως σε διάγγελμα προκάλεσε όργιο φημών περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, που τελικά επιβεβαιώθηκαν.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση για το διάγγελμα της Μέι, η λίρα παρουσίασε υποχώρηση, από $1.26 σε $1.253, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για νέο «πολιτικό δράμα» στο Γουεστμίνστερ.
Ο Guardian υπενθυμίζει τις δηλώσεις της Μέι από τη στιγμή που ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα, με τις οποίες διαβεβαίωνε ότι επί θητείας της δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πρόωρες εκλογές.
Απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο στην ομιλία της στις 30 Ιουνίου με την ανάληψη της εξουσίας, όπως και στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας ότι η Βρετανία χρειαζόταν μία περίοδο σταθερότητας μετά το σοκ του Brexit. Ακόμη και στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της, το 2016, διαβεβαίωσε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν βρίσκονται στην ατζέντα της και κάλεσε για ενότητα.
Ανάρτηση από: http://kinisienergoipolites.blogspot.gr