Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Αυτά είναι τα μέτρα-σοκ του νέου μνημονίου

Mειώσεις στις κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις αν δεν επιτευχθεί ο στόχος περικοπής δαπανών, περιορισμένες αλλαγές στα εργασιακά , άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και πώληση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ και σειρά αποκρατικοποιήσεων είναι τα βασικά σημεία του προσχεδίου του νέου μνημονίου ,που έφτασε χθες στο Υπουργείο Οικονομικών.
Το προσχέδιο του ΜΟU θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης με την ευρωπαϊκή πλευρά ενώ αντίστοιχη διαπραγμάτευση θα γίνει και για το πεντασέλιδο κείμενο του ΔΝΤ.
Από την πλευρά της, η Αθήνα ετοιμάζει εφαρμοστικούς νόμους που αναμένεται να κατατεθούν έως τις 16/5 προς ψήφιση στη Βουλή.Το μνημόνιο περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:
Στη συνταξιοδοτική δαπάνη
Το 2019 θα ληφθούν μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της προσωπικής διαφοράς. Οι εκπρόσωποι των θεσμών σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δέχονται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μείωση έως 22%.
Εδώ ωστόσο μπαίνει ο όρος ότι εάν με τον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για το 1% του ΑΕΠ, τότε θα επιβάλλονται περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό. Οι περικοπές αυτές θα επιβληθούν στην προσωπική διαφορά επί των επικουρικών συντάξεων.
Στα εργασιακά
Στα εργασιακά αναφέρεται ότι έως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια και αποσαφηνίζεται ότι θα δεν αποκατασταθεί η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν. Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας.
Στα ενεργειακά
Προβλέπεται η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%, ενώ μειώνονται σταδιακά και οι ποσότητες ηλεκτρικές ενέργειας που υποχρεούται να πουλήσει η επιχείρηση σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών.
Καταστήματα
Προβλέπεται η άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή την περιοχή όπου βρίσκονται.
Αποκρατικοποιήσεις
Προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ.
Ανάρτηση από: http://kinisienergoipolites.blogspot.gr