Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

«Νιώσαμε πως σταματήσαμε τον πόλεμο...»

 Μιχάλης Κασάπης, Χρήστος Μαλαδένης και Χάρης Κοπιτσής
μιλούν για το ταξίδι της ΑΕΚ στο Βελιγράδι

Γύρισαν... πίσω 18 χρόνια και οι Μιχάλης Κασάπης, Χάρης Κοπιτσής και Χρήστος Μαλαδένης, περιγράφουν μιλώντας στην Ώρα τα όσα έζησαν στο Βελιγράδι σαν σήμερα και στο συγκλονιστικό ταξίδι ειρήνης της ΑΕΚ...
Κοπιτσής: «Μια εμπειρία ζωής, ένας αγώνας που ξέφυγε από τα ποδοσφαιρικά πλαίσια»
Ο Χάρης Κοπιτσής, ήταν μέλος της αποστολής της ΑΕΚ που έκανε το ιστορικό ταξίδι στο Βελιγράδι, στις 7 Απριλίου του 1999, μετέχοντας στο φιλικό ειρήνης με την Παρτιζάν. Και μίλησε στην «ΩΡΑ», για τις αναμνήσεις του από το εν λόγω ταξίδι, που όμως μας είπε συγκινημένος, τον έχει στιγματίσει.

«Υπάρχουν πάντα πράγματα να θυμάσαι από ταξίδια στο εξωτερικό και παιχνίδια, αλλά τα όσα ζήσαμε τότε στο Βελιγράδι, δεν συγκρίνονται με τίποτα. Είδαμε και ζήσαμε πράγματα συγκλονιστικά, που θα μείνουν για πάντα στο μυαλό μου. Φτάσαμε εκεί και είδαμε τι θα πει πόλεμος. Γκρεμισμένα σπίτια, βομβαρδισμένες περιοχές, κόσμος με την αγωνία στο πρόσωπο. Ήταν κάτι το συγκλονιστικό και νιώθω τεράστια περηφάνια και τιμή, που συμμετείχα σε αυτή την πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία που μόνο η ΑΕΚ θα μπορούσε να πάρει και που είναι ενδεικτική, της διαφορετικότητας και του μεγαλείου αυτής της ομάδας», μας είπε αρχικά ο Χάρης Κοπιτσής.
Στη συνέχεια, ο παλαίμαχος άσος της «Ένωσης» και νυν σκάουτερ των Ακαδημιών της ομάδας, σχολίασε το πώς προετοιμάστηκε τότε η αποστολή της ΑΕΚ για αυτό το ταξίδι και αν ο φόβος για τα όσα θα συναντούσαν εκεί, τους έκανε να… σκεφτούν ξανά και ξανά, για το αν τελικά, θα έπρεπε να βρεθούν στο εμπόλεμο Βελιγράδι. «Αν έλεγα πως δεν υπήρχε φόβος, θα ήταν ψέματα. Όλοι φοβόμασταν. Ξέραμε τι μας περιμένει εκεί, αλλά το να το βλέπεις από κοντά, είναι διαφορετικό. Δεν διστάσαμε όμως. Γιατί ξέραμε ποιος ήταν ο σκοπός αυτού του ταξιδιού. Και έπρεπε να στηρίξουμε έναν λαό που περνούσε μαρτυρικές ώρες, δείχνοντας θάρρος και αλληλεγγύη. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Πραγματοποιώντας ένα ταξίδι και έναν αγώνα, που έμειναν στην ιστορία. Έναν αγώνα που ξέφευγε από τα ποδοσφαιρικά πλαίσια», τόνισε ο Κοπιτσής.
Τέλος, ο παλαίμαχος άσος του «Δικεφάλου» είπε δύο λόγια και για τις στιγμές που έζησε στο γήπεδο της Παρτιζάν. Όταν οι αντίπαλοι παίκτες και ο κόσμος που βρέθηκε στις εξέδρες, αγκάλιασαν και ευχαρίστησαν συγκινημένοι, την αποστολή της ΑΕΚ. Φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά της. «Βρήκαμε έναν λαό ταλαιπωρημένο, αλλά περήφανο και ατρόμητο. Έναν γενναίο λαό που μας αγκάλιασε μόλις φτάσαμε στο Βελιγράδι. Οι στιγμές στο γήπεδο ήταν μοναδικές. Οι παίκτες της Παρτιζάν ήταν πολύ συγκινημένοι κατά την διάρκεια του ματς, ενώ στο ίδιο κλίμα και ο κόσμος. Που μπήκε στο γήπεδο, μας φίλησε και φώναξε το όνομα της ΑΕΚ. Ήμασταν όλοι αδέρφια! Δεν περιγράφονται αυτές οι στιγμές γιατί είναι πέρα από το ποδόσφαιρο. Είναι ανθρώπινες και μοναδικές», κατέληξε ο Κοπιτσής.
Κασάπης: «Δεχθήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη»
Ο Μιχάλης Κασάπης δεν θα μπορούσε να λείπει από το ταξίδι της ΑΕΚ στο Βελιγράδι και το ιστορικό φιλικό με την Παρτιζάν, καθώς ήταν ο αρχηγός εκείνης της ομάδας της ΑΕΚ. Με τον σπουδαίο αριστερό μπακ, να μιλά για τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις που έχει από εκείνο το ταξίδι στο Βελιγράδι, την Μεγάλη Τετάρτη του 1999, φέρνοντας ξανά στο μυαλό του τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές.
«Εκείνο το φιλικό, ήταν μια πρωτοβουλία του Δημήτρη Μελισσανίδη. Εκείνος διοργάνωσε αυτό το ταξίδι και εμείς με χαρά συμμετείχαμε. Πρέπει να σας πω πως σαν αρχηγός εκείνης της ομάδας, συζήτησα με τους συμπαίκτες μου για αυτή την πρόταση που μας έγινε και χωρίς δεύτερη σκέψη, συμφωνήσαμε να πάμε. Μπορώ να πω πως είχαμε άγνοια κινδύνου. Ξεκινήσαμε στην αρχή σαν… εκδρομή, αλλά μόλις φτάσαμε στην Γιουγκοσλαβία, καταλάβαμε τι γίνεται. Αντικρίσαμε ένα μαυρισμένο τοπίο. Μαυρίλα, αυτό επικρατούσε εκεί. Μαυρίλα και φόβος. Στιγμές που δεν είναι εύκολο να της αποδεχθεί κάποιος και να τις επεξεργαστεί. Και χαίρομαι πολύ που καταφέραμε έστω και με αυτόν τον τρόπο, να δώσουμε λίγη χαρά σε αυτόν τον κόσμο. Που πέρασε πραγματικά πολύ δύσκολες καταστάσεις, που κανείς μας δεν μπορεί να αντιληφθεί», μας είπε αρχικά ο Μιχάλης Κασάπης.
Στη συνέχεια, ο παλαίμαχος άσος της «Ένωσης» και νυν σκάουτερ της ομάδας, μίλησε για τα όσα βίωσε στο Βελιγράδι και αυτά που εισέπραξε από τον κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδο. Καθώς και τα όσα είπαν στην αποστολή της ΑΕΚ οι άνθρωποι της Παρτιζάν, που δεν θα ξεχάσει, όπως μας τόνισε, ποτέ. «Το γήπεδο είχε πολύ κόσμο, όμως τα εισιτήρια που είχαν πωληθεί ήταν πολλά περισσότερα. Ωστόσο, όπως μάθαμε, πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο γήπεδο, γιατί δεν υπήρχαν καύσιμα! Επειδή υπήρχε έλλειψη λόγω του πολέμου. Μιλάμε για πραγματικά απίστευτα πράγματα. Όμως και αυτά που ζήσαμε στο γήπεδο ήταν μοναδικά. Οι άνθρωποι της Παρτιζάν μας αντιμετώπιζαν σαν… λυτρωτές! Νιώσαμε πως πραγματικά τότε, σταματήσαμε τον πόλεμο, έστω και για λίγο. Και στείλαμε ένα μήνυμα ουσίας και όχι τυπικό, σε όλο τον κόσμο. Δώσαμε την ευκαιρία σε ανθρώπους ταλαιπωρημένους και φοβισμένους, έστω και για λίγο να χαμογελάσουν. Αυτό μας είπαν οι άνθρωποι της Παρτιζάν και μας συγκλόνισαν. Το ματς βέβαια όπως γνωρίζετε δεν τελείωσε ποτέ. Οι φίλαθλοι μπήκαν στο γήπεδο και πανηγύριζαν σαν να ήταν τελικός. Με σημαίες της ΑΕΚ! Τρομερά πράγματα, ανθρώπινα. Είμαι πολύ περήφανος που υπήρξα αρχηγός εκείνης της ομάδας και σίγουρα θα έκανα αυτό το ταξίδι ξανά και ξανά», ήταν τα λόγια του Μιχάλη Κασάπη.
Μαλαδένης: «Δίπλα μας σιγοκαίγανε ακόμα τα κτίρια»
Ο Χρήστος Μαλαδένης είχε επίσης βρεθεί στην βομβαρδισμένη Γιουγκοσλαβία το 1999 και τα όσα αντίκρισε εκεί τότε και περιγράφει, συγκλονίζουν. Ο παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ μας είπε πως δίπλα στο γήπεδο που έγινε το φιλικό με την Παρτιζάν, υπήρχαν ακόμα κτίρια που σιγοκαίγανε από τους βομβαρδισμούς! Με τον κόσμο, όπως μας είπε ο Μαλαδένης, να σταματά την αποστολή της ΑΕΚ με το που μπήκε στην Γιουγκοσλαβία, για να την υποδεχθεί με ψωμί και… αλάτι, όπως είναι το έθιμο εκεί.
«Δεν ήταν μόνο ο αγώνας και τα όσα ζήσαμε εκεί που ήταν συγκλονιστικά. Ήταν όλο το ταξίδι. Ο κόσμος μας σταματούσε στον δρόμο μόλις μπήκαμε στην Γιουγκοσλαβία και μας προσέφερε ψωμί και αλάτι, γιατί έτσι είναι εκεί το έθιμο για το καλωσόρισμα. Υπήρχαν αεροπλάνα σκεπασμένα σε αυλές σπιτιών, ήταν πραγματικά εμπόλεμη κατάσταση. Ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος και περίμενε κάτι να του δώσει ελπίδα. Και εμείς αυτό κάναμε», μας είπε αρχικά ο Χρήστος Μαλαδένης.
Στη συνέχεια, ο παλαίμαχος άσος της «Ένωσης», περιέγραψε και τις στιγμές που εκτυλίχθησαν στο γήπεδο της Παρτιζάν, με τον κόσμο να μετατρέπει σε μια μεγάλη γιορτή της ειρήνης, αυτό το φιλικό παιχνίδι. «Μπορεί η κατάσταση δίπλα να ήταν πολεμική και η όλη ατμόσφαιρα πολύ βαριά, όμως στο γήπεδο, ο κόσμος βρήκε λόγο να χαρεί. Όλοι αντιμετώπισαν αυτό το παιχνίδι σαν μια μεγάλη γιορτή, πανηγύριζαν μαζί μας. Όχι για το ποδόσφαιρο, για την ειρήνη. Ζήσαμε όλοι μας τότε στιγμές που θα τις θυμόμαστε για πάντα. Στιγμές που θα μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή», σχολίασε ο Μαλαδένης.

Ανάρτηση από:  http://www.aek365.com